Nieuws
Van Black Jack tot Texas Hold 'em

Top 4: kaartspelen in de Top 40

Top 4: kaartspelen in de Top 40
Lady Gaga  Champagne  Patricia Paay  Beyoncé 

Dankzij de hit Texas Hold 'em van Beyoncé staat er voor het eerst sinds 2009 weer een hit met kaartspel in de titel in de Top 40. We zijn eens diep in het archief gedoken en vonden in totaal vier Top 40-hits met een kaartspel in de titel.

1. Lady Gaga - Poker Face (2009)

In de tweede helft van de jaren 0 woei er een flinke pokerhype over de wereld. Het feit dat miljoenen mensen in die periode leerden pokeren heeft niet echt gevolgen gehad in de Top 40. Toch is het opvallend dat de enige 'poker'-hit in de Top 40-geschiedenis net in die periode een hit was en ook nog eens veruit de grootste kaartspelhit werd. Het gaat natuurlijk over Poker Face van Lady Gaga, dat in 2009 acht weken op nummer 1 stond. De titel slaat op de gelaatsuitdrukking die naar het spel vernoemd is. Door een pokerface op te zetten kan de tegenstander niet zien of je goede of slechte kaarten in je handen hebt. In de songtekst zitten veel verwijzingen naar termen uit poker en andere kaartspelen, zoals spades (schoppenjagen).

2. Patricia Paay - Solitaire (1983)

In Nederland en de rest van Europa kennen we het spel vooral onder de Franse naam patience, maar in Amerika wordt het solitaire genoemd. Er zijn ook wel hits geweest met het woord 'patience' in de titel, maar in die gevallen betrof dat het Engelse woord voor 'geduld'. Die hits tellen we dus niet mee voor dit overzicht. Solitaire is kaartspel voor één persoon. In de hit Solitaire van Patricia Paay staat het kaartspel symbool voor de eenzaamheid van een man die zijn liefde is verloren door onverschilligheid. Het lied is geschreven door Neil Sedaka, die het in 1972 op zijn album Solitaire zette. In de jaren daarna is het door vele artiesten gecoverd, waaronder Andy Williams en de Carpenters. De uitvoering van Patricia Paay bereikte in het najaar van 1983 de 16e plaats in de Top 40.

3. Champagne - Black Jack (1979)

Blackjack is een typisch casinospel, dat we in het Nederlands ook kennen als 'eenentwintigen'. Het spel ontstond in de 17e eeuw in Europa, maar waaide later over naar Amerika, waar het de naam blackjack kreeg. In het spel is het de bedoeling om zich dicht mogelijk bij de 21 punten te komen, maar je mag er niet overheen gaan, want dan verlies je. Het spel vormde de inspiratie voor de hit Black Jack van de Nederlandse formatie Champagne, die bestond uit Trudy Schell, Bert van der Wiel, Jan Vredenburg en Paulette Bronkhorst. Door hun bezetting werd deze groep weleens het Nederlandse equivalent van ABBA genoemd en in Black Jack is bovendien een Mamma Mia-achtig riedeltje te horen. Het was in september 1979 de zesde hit voor de groep en bereikte de 21 plaats in de Top 40.

4. Beyoncé - Texas Hold 'em (2024)

We besluiten met de hit die zich nog moet gaan bewijzen, voor zover Texas Hold 'em dat nog niet gedaan heeft. Het nummer is op nummer 1 binnengekomen in de Amerikaanse countrylijst van Billboard. Daarmee is Beyoncé de eerste vrouw van kleur die een nummer 1 scoort in de 'Hot Country Songs', een hitlijst die (inclusief voorgangers) al sinds 1944 bestaat. Beyoncé releaste deze track onverwacht tijdens een reclamefilmpje dat werd uitgezonden tijdens de veel bekeken Super Bowl-wedstrijd. In Nederlands komt ze met deze track op nummer 18 binnen. Het is voor het eerst sinds 2009 dat Queen Bee met een solotrack zo hoog staat in de lijst. De titel slaat op de populairste variant van het pokerspel, maar behalve de eerste regels van het refrein gaat de songtekst niet over het kaartspel. Beyoncé zingt in dit nummer over feesten en genieten van het leven.

Naast hits over kaartspelen zijn er natuurlijk ook nog voorbeelden van hits over speelkaarten. Daarvan zetten we er hieronder een paar op een rij:

(24/02/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi