Coverafbeelding Cowboy Gerard - Het Spel Kaarten
  • Statistieken
  •   17 weken
  •   2 piekpositie
  •   465 punten
  •   1965

Artiestinformatie

Geboortedatum   19-08-1933
Land   Nederland

Gerard de Vries was een Nederlandse zanger en diskjockey. Hij werd vooral bekend om zijn parlando-muziek, waarmee hij in de jaren zestig enkele grote hits scoorde, zoals Het Spel Kaarten, Zo Maar Een Soldaat en Giddy Up Go. Veel van zijn nummers gaan over het leven van een vrachtwagenchauffeur. De liedjes zijn vaak vertalingen van liedjes van de populaire Amerikaanse zanger Red Sovine. Opvallend detail is dat de vertaalde nummers van De Vries niet rijmen, terwijl die van Sovine dat wel doen.

Naast zijn zangcarrière was De Vries ook diskjockey. Zo presenteerde hij onder zijn pseudoniem Cowboy Gerard bij Radio Veronica het country & westernprogramma Nashville Tennessee. Andere programma's presenteerde hij onder zijn eigen naam, onder meer samen met Tineke de Nooij. Samen met zijn collega’s Ad Bouman, Hans Mondt, Tom Collins en Klaas Vaak van Radio Veronica namen ze begin 1970 onder de naam De Binkies de carnavalshit Met carnaval op. Het nummer wist niet verder te komen dan de Tipparade.

Vanaf 1974 werkte De Vries als diskjockey bij de TROS.

Na zijn carrière als zanger en diskjockey werd hij ondernemer in de paranormale branche.

Op 11 juni 2015 overleed Gerard De Vries op 81-jarige leeftijd.Songtekst

Het was in de Tweede Wereldoorlog. Een groep soldaten kwam terug van een patrouille en arriveerde in een klein dorp. De volgende morgen, zondag, ging een aantal van hen, onder leiding van een sergeant, naar de kerk. Nadat de geestelijke het gebed had gelezen, begon ie te preken. De jongens die een kerkboek hadden, haalden het te voorschijn. Maar een van hen had alleen maar een spel kaarten bij zich dat ie voor zich uitspreidde. De sergeant zag wat ie deed en zei dat ie de kaarten weg moest doen. Na afloop van de dienst werd de soldaat gestraft en bij de officier militaire politie gebracht. "Waarom heeft u hem hier gebracht, sergeant?", vroeg de officier. "Hij zat te kaarten in de kerk", was het antwoord. "Wat heb je daarop te zeggen, knaap?", zei de luitenant. "Heel veel", was het antwoord van de bewuste soldaat. "Dat zullen we hopen, want als je geen deugdelijke reden hebt, dan zal ik je strenger straffen dan wie ook." De soldaat zei: "Luitenant, ik ben zes dagen op patrouille geweest. Ik had geen bijbel of kerkboek, maar ik hoop u te overtuigen van de oprechtheid van mijn bedoelingen". Nadat ie dit had gezegd, begon ie zijn verhaal:

"Kijk, luitenant, als ik naar de aas van het spel kijk, dan weet ik dat er maar één God is, en de twee vertelt me dat de bijbel in twee delen verdeeld is, het oude en het nieuwe testament. Als ik de drie zie, dan denk ik aan de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. De vier herinnert me aan de vier evangelisten die het woord preekten, Mattheus, Marcus, Lucas en Johannes. De vijf doet me denken aan de vijf wijze maagden die hun lamp brandend hielden en die gespaard bleven. Vijf van de tien waren dwaas en werden verstoten; de overige vijf bleven gespaard. Zes, dat zijn de zes dagen waarin God de hemel en de aarde heeft gemaakt. Nummer zeven herinnert me aan de zevende dag, de rustdag. De acht doet me denken aan de acht mensen die gered werden toen de aarde vernietigd werd. Het waren Noach, zijn vrouw, zijn zonen en hun vrouwen. Bij de negen denk ik aan de melaatsen die onze Redder reinigde van hun zonden, en negen van de tien bedankten Hem zelfs niet. Bij tien denk ik aan de tien geboden die Mozes op de stenen tafelen ontving. Zie ik de koning, dan weet ik dat er slechts één grote Koning is. De vrouw herinnert me aan de moeder Maria, koningin van de hemel. De boer van het spel is de duivel. Als ik de tekens tel op de kaarten, dan kom ik tot 365, de dagen van het jaar. Er zijn 52 kaarten, de weken in een jaar. Vier kleuren zijn er, vier weken in een maand. Er zijn twaalf kaarten met een afbeelding, dat wil dus zeggen: twaalf maanden in een jaar. Ook zijn er dertien troeven in een spel, dertien weken in een kwartaal. Ziet u, luitenant, mijn speelkaarten betekenen voor mij een bijbel, een almanak en een kerkboek tegelijk."

Beste mensen, dit was een waar verhaal. Ik weet het zeker, want die soldaat, dat was ik.

Songinformatie

Trivia

De NCRV weigerde in 1965 deze plaat te draaien, omdat die omroep vond dat het godslastering was.
ArtiestGerard De Vries
 A-kant
Titel [Cowboy Gerard, The Rodeo Riders] Het Spel Kaarten
Lengte 4:19
Componist(en) Tyler, G. de Vries
 B-kant
Titel [Cowboy Gerard, The Rodeo Riders] Wie Ben Je?
Componist(en) Frank Wenny, Bob Dadi
 
Platenlabel Delta
Catalogusnr DS 1130


Positieverloop