Nieuws
Overig

Roze hits in de Top 40

Roze hits in de Top 40
Sam Smith  Years & Years  Gerard Joling  4 Non Blondes  Adam Lambert  Elton John  Freddie Mercury  René Klijn  Gordon  The Communards  Blue  Mika  Scissor Sisters  Paul De Leeuw 

Komend weekend barst de Canal Parade van de Euro Pride / Amsterdam Gay Pride los. In meer dan 51 jaar Top 40 hebben heel wat LHBT-artiesten met hun hits in de Top 40 gestaan. Wij zetten de 20 succesvolste hits van die artiesten op een rijtje.

1. STAY WITH ME – Sam Smith (#2 in 2014, 824 punten)
Toen Sam Smith in mei 2014 uit de kast kwam, was dat groot nieuws. De zanger was op dat moment bezig aan een flinke opmars. Stay With Me zou gaan over zijn gevoelens voor een man. Het is de grootste hit van een LHBT'er in Nederland.2. KING – Years & Years (#3 in 2015, 811 punten)
Op Glastonbury maakte Olly Alexander onlangs nog een mooi statement. De zanger zet zich in voor homorechten en wil graag een rolmodel zijn voor jongeren die nog in de kast zitten. Olly is dan ook trots op zijn homoseksualiteit en laat dat duidelijk zien. De tracks van Years & Years gaan ook vooral over relaties met een man.3. BLIJF BIJ MIJ – André Hazes & Gerard Joling (#1 in 2007, 730 punten)
Zonder zijn postume samenwerking met André Hazes, zou Gerard Joling niet eens in deze top 20 hebben gestaan. Dankzij Henny Huismans Soundmixshow, waar hij derde werd, brak Gerard in 1985 door. Hij scoorde grote hits met onder andere Ticket To The Tropics, maar kwam pas later uit de kast. Inmiddels is hij met Goor uitgegroeid tot één van de bekendste homoseksuele BN’ers.4. WHAT’S UP – 4 Non Blondes (#1 in 1993, 667 punten)
Zangeres en liedjesschrijver Linda Perry was in haar tijd bij de 4 Non Blondes al open over haar geaardheid. Inmiddels is ze gelukkig getrouwd met actrice Sara Gilbert. Samen hebben ze zoon Rhodes en Linda is ook nog stiefmoeder van twee kinderen uit een eerdere relatie van Sara.5. GHOST TOWN – Adam Lambert (#6 in 2015, 647 punten)
Ook Adam Lambert was al snel vrij open over zijn homoseksualiteit. De zanger neemt dan ook geen blad voor de mond. Zo vertelde hij in een interview: “De muziek- en filmindustrie worden vooral geleid door mannen. Misschien dat een aantal sterren daarom nog niet uit de kast zijn.” Adam merkt het zelf ook: hij heeft meer succes in Europa, dan in het conservatieve Amerika.6. IK WIL NIET DAT JE LIEGT / WAARHEEN WAARVOOR – Paul De Leeuw (#1 in 1993, 648 punten)
Paul de Leeuw scoorde zijn grootste hit met Ik Wil Niet Dat Je Liegt en B-kant Waarheen Waarvoor. Natuurlijk is die eerste de reden voor de nummer 1-hit die Paul in 1993 scoort. De cover van Laura Pausini’s La Solitudine komt uit het programma De Schreeuw Van De Leeuw, waarin Paul al geen geheim maakte van zijn homoseksualiteit en een rolmodel werd voor veel mannen.7. I DON’T FEEL LIKE DANCIN’ – Scissor Sisters (#2 in 2006, 625 punten)
Als vrouw maak je geen kans bij de mannen van Scissor Sisters. Jake Shears, Babydaddy en Del Marquis zijn openlijk gay. Jake en Derek Gruen, zoals Del Marquis echt heet, ontmoetten elkaar zelfs in een gayclub, waar die eerste als stripper werkte.8. RELAX (TAKE IT EASY) – Mika (#1 in 2007, 608 punten)
De speculaties waren er volop, maar in 2012 kwam Mika pas echt uit de kast. Daarvoor wilde hij geen label op zichzelf plakken (en waarom zou hij ook). “Noem me hoe je me noemen wilt. Noem me biseksueel, als je dan toch iets op me wil plakken. Ik kan op iedereen verliefd worden.” In 2012 was hij stellig: “Als je me vraagt of ik homo ben, dan zeg ik ja!” Zijn album The Origin Of Love gaat dan ook over de liefde voor een man.9. NIKITA – Elton John (#1 in 1985, 605 punten)
Elton John had eerst verschillende relaties met vrouwen, voor hij in 1976 uit de kast kwam als biseksueel. Met de relaties met Linda Woodrow en Renate Blauel probeerde hij dat eerst geheim te houden. Toen in 1988 van Blauek scheidde kwam Elton uit de kast als homo. Sinds 1993 is hij gelukkig met David Furnish. En Nikita? Is dat nou een man of een vrouw?10. GRACE KELLY – Mika (#4 in 2007, 594 punten)
Twee keer Mika in deze lijst? Yep! Met Grace Kelly begon de zanger in 2007 met een knal. Het leverde genoeg punten op, om ook met deze hit in de top 10 van succesvolste hits van LHBT'ers terecht te komen.11. ‘K HEB JE LIEF EN WACHT OP JOU – Paul De Leeuw (#3 in 1997, 558 punten)
Ook met ‘K Heb Je Lief scoorde Paul een enorme hit in de Lijst der Lijsten. Het nummer gaat over een allesoverheersende verliefdheid.12. SORRY SEEMS TO BE THE HARDEST WORD – Blue featuring Elton John (#1 in 2003, 539 punten)
Niet alleen Elton John valt op mannen, ook Duncan James van Blue doet dat. De zanger noemt zichzelf biseksueel: “Ik slaap met mannen, dat maakt me gay. Maar ik vind vrouwen nog steeds aantrekkelijk. Ik kan ook makkelijk met een vrouw het bed in duiken.” Lee Ryan bekende overigens ooit intiem geweest te zijn met zijn Blue-maatje: “We hebben gekke dingen gedaan. Ik hou van hem.”13. LA LA LA – Naughty Boy starring Sam Smith (#4 in 2013, 537 punten)
Daar is-ie weer. We leerden Sam Smith natuurlijk kennen, dankzij Naughty Boy’s La La La. Die track kwam in 2013 tot de vierde plek in de Lijst der Lijsten.14. DON’T LET THE SUN GO DOWN ON ME – George Michael & Elton John (#1 in 1991, 517 punten)
George Michael was nog niet uit de kast, Elton John net een aantal jaar. George was bezig aan een succesvolle solocarrière en aangezien hij nogal veel vrouwelijke fans had, werd hem afgeraden om uit de kast te komen.15. DON’T LEAVE ME THIS WAY – The Communards with Sara Jane Morris (#1 in 1986, 493 punten)
Al sinds zijn tijd in Bronski Beat stelt zanger Jimmy Somerville homorechten aan de kaak. Op Don’t Leave Me This Way horen we zijn karakteristieke hoge stem opnieuw terug.16. KON IK MAAR EVEN BIJ JE ZIJN – Gordon (#1 in 1991, 488 punten)
Qua hits lukt het al lang niet meer bij Gordon, maar op televisie is hij nog altijd een graag geziene presentator. Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn was de doorbraak van marktkoopman ‘Corrie’. De hit werd geschreven door niemand minder dan John Ewbank. Hoewel Goor en Geer niet altijd een even fijn voorbeeld zijn voor homojongeren, zijn zij wel twee homo-iconen geworden.17. OMDAT IK ZO VAN JE HOU – Gordon (#4 in 1995, 485 punten)
In tegenstelling tot zijn eerste Top 40-hit, haalde Gordon met Omdat Ik Zo Van Je Hou (een cover van Celine Dion’s Pour que tu m’aimes encore) niet de nummer 1-positie. Maar met een vierde plek in de lijst, mocht de zanger echt niet klagen.18. MR. BLUE – René Klijn (#1 in 1993, 477 punten)
René Klijn zat in de boyband Bam To Bam Bam en kwam in 1993 in de spotlights te staan dankzij Paul de Leeuw. In het programma De Schreeuw Van De Leeuw vertelde een doodzieke René over zijn ziekte en zong hij het nummer Mr. Blue, een cover van Yazoo. Die track werd uitgebracht en het werd een dikke nummer 1-hit. De opbrengsten gingen naar het Aids Fonds. Niet lang na zijn nummer 1-hit overleed René.19. LIVING ON MY OWN – Freddie Mercury (#2 in 1993, 476 punten)
Ook Queen-zanger Freddie Mercury overleed aan aids. Mercury had eerst een relatie met Mary Austin, die als eerste te weten kwam dat hij op mannen valt. Radio-dj Kenny Everett hielp hem bij het accepteren van zijn geaardheid. Met Mary bleef hij overigens zeer goed bevriend. De laatste jaren van zijn leven was hij samen met kapper Jim Hutton.20. SOMETHING ABOUT THE WAY YOU LOOK TONIGHT / CANDLE IN THE WIND – Elton John (#1 in 1997, 475 punten)
Candle In The Wind werd in 1997 opnieuw uitgebracht, naar aanleiding van het overlijden van de Britse prinses Diana. Elton zong de track op haar uitvaart. Lady Di was een goede vriendin van de zanger.

(04/08/2016)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Loreen - Is It Love
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Son Mieux - Tonight
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Antoon - Blindelings
Details Tate McRae - Greedy
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Cyril - Stumblin' In
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Di-Rect - My Blood
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Dua Lipa - Training Season
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy