Nieuws
Van Maywood tot Joost

Friezen op nummer 1

Friezen op nummer 1
Joost  Maywood  Twarres  Coole Piet 

Joost staat inmiddels voor de tweede week op nummer 1 met Europapa. Hij is pas de derde Friese act die de Top 40 aanvoert. Zijn voorgangers zetten we hieronder voor je op een rij.

1. Twarres - Wêr Bisto
6 weken op nummer 1 in 2000

De meeste kenmerkende nummer 1-hit uit Friesland is natuurlijk Wêr Bisto van Twarres. Het is namelijk de enige nummer 1-hit die in de Friese taal is gezongen. Drie jaar eerder kwam In Nije Dei van De Kast weliswaar erg dicht in de buurt, maar die hit strandde uiteindelijk op de tweede plaats. Ondanks dat De Kast nooit op nummer 1 heeft gestaan, is het wel de succesvolste Friese act uit de Top 40-historie. Twarres bestaat uit Mirjam Timmer en Johan Van Der Veen. Zij kennen elkaar vanaf de basisschool en groeiden allebei op in Warga, een dorpje ten zuiden van Leeuwarden. In 1999 deden ze mee aan de 9e editie van het Friese songfestival Liet, waar ze de publieksprijs wonnen. Later dat jaar kreeg het nummer landelijke bekendheid nadat Twarres het had gezongen in Laat De Leeuw. Het duurde evenwel tot november 2000 voordat het nummer de eerste plaats in de Top 40 bereikte. Na het succes in Nederland werd Wêr Bisto ook een nummer 1-hit in Vlaanderen en - zeer opvallend - ook een top 10-hit in het Franstalige Wallonië.

2. Maywood - Late At Night
3 weken op nummer in 1980

Waarschijnlijk is het duo Maywood de eerste Engelstalige act uit Friesland die in de Top 40 heeft gestaan. In de jaren 60 en 70 hadden Liesbeth List uit Vlieland en De Wiko's uit Menaldum wel een paar hits gehad, maar internationale popmuziek uit Friesland kenden we daarvoor nauwelijks. Daar kwam dankzij Maywood in één klap verandering in. Het duo bestond uit de zussen Alie en Doetie De Vries. Zij waren in Harlingen geboren als dochters van binnenvaartschipper Jan De Vries. Hij had er veel voor over om Doetie en later ook Alie te laten doorbreken. Ze brachten een groot deel van hun jeugd door in Apeldoorn, maar toen zat een doorbraak er nog niet in. In die tijd traden ze op onder de naam De Karina's en daarna als The Swanson Sisters. De grote doorbraak kwam pas nadat ze weer terug verhuisd waren naar Friesland. De zusjes woonden nu in het dorpje Uitwellingerga. Na hun bescheiden debuuthit You Treated Me Wrong in 1979 ging het snel. De opvolger Mother How Are You Today bereikte op een haar na de top 10 en daarna kwam de nummer 1-hit Late At Night. Met dat nummer werd ook internationaal succes geboekt. Zo bereikte het de top 10 in Vlaanderen en Zweden en werd het nummer ook een hit in Duitsland en Zuid-Afrika.

3. Joost - Europapa
voorlopig 2 weken op nummer 1 in 2024

Een nummer 1-hit die naar Friesland zelf verwijst hebben we nog niet gehad. In de nummer 1-hit Europapa van Joost komen wel wat topografische namen voorbij, maar daar zit Friesland niet tussen. Zelfs in de videoclip hebben we geen Fries vlaggetje kunnen ontdekken. Dat was in het geval bij Friesenjung uiteraard wel anders. Dat nummer heeft nooit in de Nederlandse Top 40 gestaan, maar was in 2023 wel een nummer 1-hit in Duitsland. Daarmee hoort Joost bij een klein clubje Nederlanders dat eerst in het buitenland een nummer 1-hit heeft gescoord en pas later in eigen land. Joost Klein werd op 10 november 1997 geboren in Leeuwarden en groeide op in het kleine dorpje Britsum en het nabijgelegen Stiens. Beide dorpen liggen ten noorden van Leeuwarden. Joost begon al op jonge leeftijd met zijn YouTubekanaal EenhoornJoost. Nadat hij op jonge leeftijd zijn beide ouders verloor, werd hij opgevangen door zijn broer en zus, die op dat moment al twintigers waren. In tegenstelling tot Maywood en Twarres, woonde Joost op het moment van zijn nummer 1-hit niet meer in Friesland. Hij is rond 2017 naar het westen verhuisd. Op het moment dat Joost echter doorbrak als YouTuber, woonde hij wel nog in Friesland. In 2015 was hij al eens te gast geweest in RTL Late Night vanwege het succes van zijn kanaal EenhoornJoost.

In ons Top 40-archief komen we nog een zanger tegen die in Friesland is geboren. Dat is Harold Verwoert, die eind 2006 een nummer 1-hit scoorde met Paniek In De Confettifabriek als het personage Coole Piet. Hij werd in 1968 geboren in Leeuwarden en groeide daar ook op. Op zijn 15e verhuisde hij echter naar Veendam in Groningen. Van daaruit kreeg zijn muzikale carrière vorm door zijn deelname aan Veronica's Sterrenjacht (1989) en het Nationaal Songfestival (1990), waar hij het beide keren moest opnemen tegen Gordon. Omdat zijn bekendheid begon toen hij in Groningen woonde, hebben we hem voor dit overzicht niet meegeteld, maar hij verdient wel een eervolle vermelding.

(18/03/2024)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Cyril - Stumblin' In
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Dua Lipa - Houdini
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Rondé - Undecided
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Frenna - Pretty Girls
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Antoon - Blindelings
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Calvin Harris & Rag 'n' Bone Man - Lovers In A Past Life
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Son Mieux - Tonight