Artiestafbeelding Kast

De Kast

Land Nederland

Officiële websitehttps://www.dekast.nl/

  • Statistieken
  •  1Alarmschijf
  •  94 weken in Top 40
  •  1.830 punten
  •  #295 aller tijden
  •  12 Top 40-hits

Biografie

De band Wish To Escape wordt in februari 1985 opgericht als Engelstalige band met covers en eigen materiaal. Muziek maken is dan niet meer dan een hobby. 
Eind jaren tachtig wordt de naam gewijzigd in De Kast. In 1992 schakelt de groep over naar Nederlandstalig repertoire en krijgen platenmaatschappijen interesse in het Friese vijftal. De debuutsingle Het Avontuur verschijnt nog zonder veel succes.
 
Het door Henk Temming geschreven Raak uit 1996 betekent vervolgens de echte doorbraak. De single is na de release meteen Paradeplaat op Radio 2 en is de 2e Top 40 notering (na Een teken van leven) voor de band. In november 1996 verschijnt de tweede cd Niets Te Verliezen.
 
De Friestalige single In Nije Dei (de titelsong voor de in Friesland zeer succesvolle speelfilm De Gouden Swipe) haalt in oktober 1997 de 2e plaats in de Top 40, en de cd Niets Te Verliezen wordt ruim platina.
 
Daarna volgen de hits elkaar in hoog tempo op. Tussen 1997 en 2000 staat de groep 8 keer in de Top 40. Daarna neemt het grote succes af (behalve in Friesland en omgeving).
In 2002 is het voorlopig laatste concert in de Amsterdam ArenA. Het is het laatste optreden met zanger Syb van der Ploeg. Jan Tekstra wordt de nieuwe zanger van De Kast. Het succes keert niet terug.
In 2004 houdt de band er "definitief" mee op wanneer zanger Jan Tekstra aankondigt de band te willen verlaten. 
 
In 2006  geeft De Kast een reünieconcert in de oude bezetting tijdens de Fryske Music Night in het WTC Expo (FEC) te Leeuwarden. Er komen zo'n achtduizend mensen op af en band gaat weer sporadisch optreden. 
 
De band treedt nog regelmatig op maar Sieb van der Ploeg doet ook ander solowerk naar De Kast.
 
 
 

Social media


Twitter

Facebook