Frans Duijts in lange rij met volkszanger(e)s(sen) die in de Top 40 kwamen

- Overig

 André Hazes Jan Smit Vader Abraham Corry Konings Frans Bauer Donnie Frans Duijts
Frans Duijts in lange rij met volkszanger(e)s(sen) die in de Top 40 kwamen

Frans Duijts maakt met zijn samenwerking met Donnie, Frans Duits, zijn debuut in de Nederlandse Top 40. Daarmee komt hij in een lange rij met volksartiesten te staan, die ook de Lijst der Lijsten wisten te bereiken. We zetten de vijf succesvolste volkszanger(es)s(en) voor je op een rij.

1. André Hazes
Hazes is de basis. Het is een uitspraak die in artiestenland nogal eens van de tong rolt. In de Top 40 is André Hazes (senior) in ieder geval de man die op de troon der volkszangers mag zitten. Hij scoorde 41 Top 40-hits en wist in totaal tot 5381 Top 40-punten te komen. Saillant detail: zijn nummer 1-hits, Zij Gelooft In Mij, Blijf Bij Mij (met Gerard Joling) en Bedankt Mijn Vriend (met zijn zoon André Hazes), scoorde hij pas na zijn dood in 2004. Nummers als De Vlieger, Zeg Maar Niets Meer en Uit M'n Bol hebben inmiddels een legendarische status.

2. Jan Smit
Het verschil aan de top is met 153 punten klein, maar Jan Smit moet toch echt nog even plaatsnemen achter André Hazes. In 2016 scoorde de coach in The voice of Holland en de presentator van het aankomende Eurovisiesongfestival zijn laatste Top 40-hit (Kom Dichterbij Me, met Broederliefde). Dankzij Ik Zing Dit Lied Alleen Voor Jou begon de Volendammer in 1997 zijn Top 40-loopbaan al met een nummer 1-hit. Op zijn volgende zou hij 9 jaar moeten wachten, want pas in 2006 besteeg Als De Morgen Is Gekomen de eerste plaats in de Lijst der Lijsten. Zijn drie volgende hits, Cupido, Op Weg Naar Geluk en Dan Volg Je Haar Benen schoten ook naar nummer 1. In 2009 was Tuintje In Mijn Hart (Mi Rowsu) met Damaru de laatste charttopper van Jan. Vrienden Voor Het Leven, Boom Boom Bailando, Laura en Leef Nu Het Kan: het is slechts een greep uit zijn bekende tracks.

3. Vader Abraham
Vond je het aantal Top 40-hits van André Hazes al hoog, dan zul je nu vast je wenkbrauwen optrekken bij het zien van het aantal Top 40-hits van Vader Abraham: 43! Pierre Kartner, zoals de zanger echt heet, wist in 1971 voor het eerst in de lijst te komen met Vader Abraham Had Zeven Zonen, dat tot nummer 11 kwam. In zijn hele carrière stond de zanger als soloartiest drie keer op nummer 1: met Zou Het Erg Zijn Lieve Opa (1971, met Wilma), ’T Smurfenlied (1977) en met Den Uyl Is In Den Olie (met politicus Boer Koekoek en kinderkoor De Makkertjes, 1974). Daarnaast scoorde hij hits met nummers als Als Je Inlegkruisje Maar Goed Zit, Op De Deksel Van De Jampot…, Harem Lied en natuurlijk In ’T Kleine Café Aan De Haven. Pierre Kartner schreef ook veel nummers voor andere artiesten. Het bekendste recente voorbeeld is Ik Ben Verliefd (Sha-La-Lie) van Sieneke.

4. Corry Konings
Er zit maar liefst 381 Top 40-punten verschil tussen de grootste Top 40-hit van Corry Konings en de hit die daarna de meeste punten bij elkaar wist te sprokkelen. Maar wat wil je ook, als je jarenlang de grootste Nederlandstalige Top 40-hit ooit op je naam had staan. Huilen Is Voor Jou Te Laat, dat in 1970 de Top 40 bereikte, stond maar liefst 41 weken in de Nederlandse Top 40. Aan het eind van die reeks stond de teller op 868 punten. Een record dat Ik Neem Je Mee van Gers Pardoel pas in de 10’s brak. Naast die tranentrekker kennen we Corry natuurlijk van nog meer bekende hits, zoals Mooi Was Die Tijd, Adios Amor, Diep In Mijn Hart (met Frans Bauer) en Ik Krijg Een Heel Apart Gevoel Van Binnen.

5. Frans Bauer
Het kan een goede quizvraag zijn: wat was de laatste Top 40-hit van Frans Bauer? Voor het antwoord moet je verder terug dan je denkt, want Als Ik Met Jou Op Wolken Zweef (met Marianne Weber) was in 2008 zijn laatste toevoeging aan de Lijst der Lijsten. Daarna lukte het Frans niet meer om zijn totaal van 28 Top 40-hits aan te vullen. Zijn grootste hit is Heb Je Even Voor Mij, dat in 2003 op de eerste plek belandde. Één keer eerder wist de zanger uit Fijnaart de Top 40-troon te bestijgen en dat was met De Regenboog (met Marianne Weber), dat in 1997 I Believe I Can Fly van R. Kelly van de nummer 1 verstootte. Frans staat nog altijd op 3273 Top 40-punten.

Donnie en Frans Duijts hebben met hun track Frans Duits een ware hype ontketend. De track wint bij de streamingdiensten nog steeds aan populariteit.

Foto: YouTube