Nieuws
Dua Lipa pakt 14e week op 2

De zangeressen met de meeste weken op 2 in de Top 40

De zangeressen met de meeste weken op 2 in de Top 40
Dua Lipa  Madonna  Adele  Katy Perry  Maan  Rihanna  Christina Aguilera 

Met Houdini staat Dua Lipa sinds afgelopen week op nummer 2 in de Top 40. Het zilver is geen onbekende plak voor haar: ze pakte die positie al 13 keer eerder in haar carrière. Dat is veel, maar er zijn zangeressen die zij nog voor zich moet dulden.

Houdini is voor de 28-jarige Britse inmiddels haar zesde hit die tot nummer 2 in de lijst weet te komen. Scared To Be Lonely (2017), Homesick (2017), Don’t Start Now (2019), Break My Heart (2020) en Cold Heart (2021) waren ook nummer 2-hits. Dua kwam ook twee keer op nummer 1 via New Rules (2017) en One Kiss (2018).

Dua staat nu dus voor de 14e week op nummer 2 in de Nederlandse Top 40. Met dat aantal staat ze precies naast P!nk en Shakira op een gedeelde zevende plek bij de zangeressen met de meeste weken op nummer 2. Madonna spant de kroon en stond twee keer zo vaak op nummer 2: 28 weken. We duiken wat dieper in de nummer 2-reeks van de vijf zangeressen met de meeste weken op die tweede positie.

1. Madonna (28 weken op nummer 2)
Met 28 weken op nummer 2 is Madonna veruit recordhouder onder de zangeressen die ooit in de Nederlandse Top 40 hebben gestaan. Haar nummer 1-hit 4 Minutes (met Justin Timberlake) uit 2008 stond het vaakst op nummer 2: maar liefst 6 weken. Frozen (1998) en Like A Prayer (1989) piekten allebei op de tweede plek en stonden daar ieder 4 weken. Papa Don’t Preach en Sorry volgen daarna drie weken op 2. La Isla Bonita en Borderline pakten ieder twee keer het zilver. De nummer 1-hits Into The Groove, Who’s That Girl en Hung Up en de nummer 2-hit Vogue stonden slechts één week op de een-na-hoogste trede van de Top 40. Opvallend is dat Madonna’s nummer 1-hit uit 2008, Give It 2 Me, nooit op nummer 2 stond.

2. Christina Aguilera (20 weken op nummer 2)
Het is dik 10 jaar geleden dat we Christina Aguilera voor het laatst in de Nederlandse Top 40 hebben gezien, maar de zangeres drukt wat betreft het aantal weken op nummer 2 nog altijd haar stempel. Dat begon in 1999 direct met haar eerste hit in Nederland, Genie In A Bottle. Die stond 1 week op nummer 2. In 2001 bereikte ze die positie weer, via Lady Marmalade (met Lil Kim, Mya en P!nk). Het was meteen ook goed raak, want de single stond 5 weken op plek 2, iets wat nummer 1-hit Moves Like Jagger (met Maroon 5) ook zou lukken in 2011. Dirrty (met Redman) is nog altijd Christina’s hit met de meeste weken op 2: 6 weken. Dat is meer dan het dubbele van Beautiful (1 week in 2003) en Hurt (2 weken op 2 in 2006).

3. Rihanna en Maan (19 weken op 2)
Rihanna en Maan staan op een gedeelde derde plek, als we kijken naar zangeressen met de meeste weken op nummer 2. Interessant is om te zien hoeveel hits beide acts nodig hadden om op hun 19 weken te komen. RiRi kwam met 6 nummers tot 19 weken, terwijl Maan er ‘slechts’ vier nodig had. Dat had vooral te maken met de ongekende reeks van haar hit Stiekem (met Goldband). Die bleef maar liefst 19 keer steken op de laatste trede naar de hoogste positie.

De nummer 1-hits Hij Is Van Mij (met Kris Kross Amsterdam, Tabitha en Bizzey) uit 2019 en Blijven Slapen (met Snelle) uit 2021 droegen met respectievelijk 2 weken en 1 week maar weinig bij. Blijf Bij Mij (met Ronnie Flex), dat op nummer 2 strandde in 2018, brengt met 6 weken veel meer in.

Bij Rihanna steken er ook twee Top 40-hits uit die het langst op de tweede stek bleven plakken: Umbrella (met Jay-Z) uit 2007 en Don’t Stop The Music, ook uit dat jaar, pakten 6 weken het zilver. FourFiveSeconds (met Kanye West en Paul McCartney uit 2015 volgt daarna met 3 weken. Rihanna wist relatief vaak 1 week op nummer 2 mee te pikken. Dat deed ze met Only Girl (In The World in 2010, The Monster (met Eminem) in 2014 en met Work (met Drake) in 2016.

4. Katy Perry (18 weken op nummer 2)
Met When I’m Gone, haar samenwerking met Alesso, scoorde Katy Perry in 2022 haar laatste Top 40-hit. De laatste keer dat de Amerikaanse zangeres op nummer 2 stond is nog veel langer geleden, want dat wordt dit jaar alweer 10 jaar terug. Haar nummer 1-hit Dark Horse (met Juicy J) wist destijds vijf keer op de tweede stek te komen. Het is nog altijd Katy’s persoonlijke record. De nummer 1-hits I Kissed A Girl en Hot N Cold stonden ieder 4 weken op 2, net als nummer 2-hit California Gurls uit 2010. Roar stond in 2013 slechts 1 week op de een-na-hoogste trede van de Top 40. Take Your Time Girl van Niels Geusebroek hield de track destijds van nummer 1 af.

5. Adele (16 weken op nummer 2)
Bij Adele is er iets bijzonders aan de hand: vijf keer stond ze bij de bovenste twee van de Top 40 en vijf keer werd die track een nummer 1-hit. Als we kijken naar hoe vaak ze op nummer 2 stond, valt één van die vijf nummer 1-hits af. Easy On Me uit 2021 stond namelijk nooit op de tweede plek van de Lijst der Lijsten. Rolling In The Deep (in 2010 en 2011) en Set Fire To The Rain (in 2011) stonden ieder zes weken op nummer 2, terwijl James Bond-soundtrack Skyfall (2012) en Hello (2015) allebei twee weken het zilver in ontvangst namen. Adele is de enige zangeres in deze top 5, die geen andere act nodig had om tot haar aantal weken op nummer 2 te komen.

Je checkt de top 4 van dit lijstje ook op Instagram. 

Foto: YouTube

(11/02/2024)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Loreen - Is It Love
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Son Mieux - Tonight
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Teddy Swims - The Door
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Tate McRae - Greedy
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Antoon - Blindelings
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Di-Rect - My Blood
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Cyril - Stumblin' In
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Davina Michelle - 17
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Nathan Dawe x Bebe Rexha - Heart Still Beating