Nieuws
Sting (72) heeft een Alarmschijf

De 5 oudste artiesten met een Alarmschijf

De 5 oudste artiesten met een Alarmschijf
Sting  Elton John  Paul McCartney  Frank Sinatra  Manke Nelis 

Dreaming van Marshmello, P!nk en Sting is deze week Alarmschijf op Qmusic. Voor Sting is dat een bijzondere eer, want het gebeurt niet vaak dan 72-jarigen nog een Alarmschijf krijgen. Hij behoort nu zelfs tot de vijf oudste artiesten die deze eer ooit hebben gehad.

1. Elton John
75 jaar en 5 maanden ten tijde van Hold Me Closer (2022)

Van alle artiesten in deze top 5 is Elton John degene met de meeste Alarmschijven op zijn na. Hij verzamelde er in totaal 13. De eerste tien scoorde hij in de periode 1971-1997 en de laatste drie pakte hij allemaal in 2021 en 2022, binnen een tijdsbestek van één jaar. De Elton John-revival begon met de Alarmschijf voor Cold Heart. Hij was op dat moment 74 jaar en daarmee kwam hij al op nummer 2 in deze top 5. Ook bij de opvolger Merry Christmas was hij nog 74 jaar, maar bij zijn laatste Alarmschijf voor Hold Me Closer was hij inmiddels 75 jaar. Daarmee brak hij nipt het record van Frank Sinatra. Elton was namelijk 75 jaar en 5 maanden bij zijn laatste Alarmschijf, terwijl Frank 75 jaar en 4 maanden was. Elton John heeft inmiddels al heel veel leeftijdsrecords op zijn naam staan. Hij is niet alleen de oudste artiest met een Alarmschijf, maar ook de oudste artiest met een nummer 1-hit (Merry Christmas), de enige artiest die in vier decennia een nummer 1-hit heeft gescoord én de enige artiest met een hitcarrière van meer dan 50 jaar. Bovendien 60+'er, 70+'er en zelfs 75+'er in de Top 40-geschiedenis. Dat laatste record pakte hij ook af van Frank Sinatra.

2. Frank Sinatra
75 jaar en 4 maanden ten tijde van Love And Marriage (1991)

Frank Sinatra is de succesvolste artiest die pas na zijn 50e verjaardag zijn Top 40-debuut maakte. Dat deed hij in 1966 met Strangers In The Night, wat altijd zijn grootste Top 40-hit zou blijven. In de jaren daarna volgden nog 8 hits. Pas bij zijn laatste hit kreeg hij voor het eerst een Alarmschijf. Die kreeg hij in het voorjaar van 1991 voor zijn nummer Love And Marriage. Dat nummer had hij in 1955 al op 39-jarige leeftijd opgenomen, maar het werd pas in 1991 een hit, doordat het gebruikt werd als herkenningsmelodie van de populaire sitcom Married With Children. Daarmee brak hij overigens het record van oudste Top 40-artiest aller tijden, dat ruim drie jaar in handen was geweest van De Zangeres Zonder Naam. Twee jaar later moest hij die titel echter al weer afstaan aan John Lee Hooker en tegenwoordig is dat record al tien jaar in handen van Tony Bennett.

3. Paul McCartney
72 jaar en 8 maanden ten tijde van FourFiveSeconds (2015)

De Alarmschijf is in november 1969 geïntroduceerd. Als dat eerder gebeurd was, hadden The Beatles ongetwijfeld een hele rits Alarmschijven op hun naam gehad. Vijf maanden na de geboorte van de Alarmschijf gingen The Beatles uit elkaar en mede daarom is er nooit een Alarmschijf toegewezen aan de band waar Paul McCartney in de jaren 60 zoveel succesvol mee had. In de jaren 70 pakte hij nog wel vier Alarmschijven als zanger van Wings en in de jaren 80 volgden nog vier solo-Alarmschijven. Op zijn laatste Alarmschijf moest hij ruim 25 jaar wachten. Die kreeg hij voor FourFiveSeconds. Op deze samenwerking met Rihanna en Kanye West is hij overigens alleen als gitarist te horen en niet als zanger. In de lente van 2015 stond FourFiveSeconds drie weken op nummer 2. Door de overmacht van Cheerleader van Omi lukte het hem nét niet om de oudste artiest met een nummer 1-hit te worden. Dat record bleef in handen van Sergio Mendes (met Mas Que Nada), totdat Elton John het afgelopen Kerstmis uiteindelijk brak met Merry Christmas.

4. Sting
72 jaar en 1 maand ten tijde van Dreaming (2023)

Voor Marshmello is Dreaming al de 7e Alarmschijf en voor P!nk zelfs al de 27e. Voor Sting is het pas Alarmschijf nummer 3, maar dan tellen we de Alarmschijf die hij verzamelde als zanger van The Police niet mee. Doen we dat wel, dan komen we op een totaal van 7 stuks, even veel als Marshmello dus. De laatste keer dat Sting de Alarmschijf kreeg, was voor All For Love, een nummer dat hij samen met Rod Stewart en Bryan Adams had opgenomen voor de film The Three Musketeers. Sting heeft dus bijna 30 jaar moeten wachten op een nieuwe Alarmschijf. Dat is geen record, maar wel bijna. Boney M. moest tussen 1978 en 2021 maar liefst 43 jaar wachten op een nieuwe Alarmschijf. Sting komt in dat overzicht wel op de tweede plaats. Dreaming is overigens een interpolatie van de Stingklassieker Fields Of Gold. Opmerkelijk genoeg heeft dat nummer nooit in de Top 40 of Tipparade gestaan, althans niet in de originele uitvoering van Sting. Tien jaar geleden scoorde Voice Of Holland-deelneemster Coosje Smid een klein hitje met haar vertolking van het lied.

5. Manke Nelis
67 jaar en 4 maanden ten tijde van Kleine Jodeljongen (1987)

Tussen 1987 en 1991 was het record van oudste artiest met een Alarmschijf in handen van Manke Nelis. Hij is op dit moment nog wel de oudste Nederlander die ooit een Alarmschijf heeft gekregen. Daar heeft hij wel wat voor moeten doen. In een poging om van Kleine Jodeljongen, een cover van het het vooroorlogse hitje Kleine Herdersjongen, een radiohit te maken, gaf hij op 27 maart 1987 een optreden op een lange vrachtwagen voor het Veronicagebouw. Zijn plan werkte. Kleine Jodeljongen werd later tot Alarmschijf uitgeroepen en dat was best bijzonder. Ten eerste was het singletje al in 1985 verschenen en ten tweede was Nederlandstalige muziek eind jaren 80 zodanig impopulair dat er zelden een 'Hollandse hit' tot Alarmschijf werd gebombardeerd. Manke Nelis, die eerder dat jaar zijn 50-jarig artiestenjubileum had gevierd, genoot van het succes. Kleine Jodeljongen werd een top 10-hit, maar het zou wel Nelis' enige Top 40-succes blijven. De in 1993 overleden zanger en bassist dankt zijn artiestennaam overigens aan een beenamputatie, die hij in 1956 moest ondergaan na een motorongeluk in Zuid-Frankrijk.

(24/10/2023)

Alle Top 40-hits

Details Tate McRae - Greedy
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Dua Lipa - Houdini
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Kenya Grace - Strangers
Details Son Mieux - Tonight
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Racoon - Nickel For Goodbye
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Kevin feat. S10 - De Leven
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Alok, The Chainsmokers & Mae Stephens - Jungle
Details Marshmello, P!nk & Sting - Dreaming
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Tate McRae - Exes
Details Iñigo Quintero - Si No Estás
Details Loreen - Is It Love
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Jack Harlow - Lovin On Me
Details Tino Martin & Mart Hoogkamer - Hartslag Van De Stad
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Zoë Tauran - Monster
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Bennett - Vois Sur Ton Chemin - Techno Mix
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Bankzitters - Cupido
Details Chef'Special - Miracles
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Post Malone - Enough Is Enough
Details Ed Sheeran - American Town