Nieuws
Overig

De 10 Nederlanders met de langste hitcarrières: deel 1 (nr. 10 t/m 6)

De 10 Nederlanders met de langste hitcarrières: deel 1 (nr. 10 t/m 6)
Kinderen Voor Kinderen  René Froger  Feyenoord  George Baker Selection  Lee Towers 

René Froger is de klapper van week, dankzij zijn samenwerking met rapper Donnie. Hun nummer Bon Gepakt komt op 22 binnen in de Top 40. 33½ jaar geleden kwam René voor de eerste keer de Top 40 binnen. Daarmee komt de Amsterdamse in de top 10 van Nederlanders met de langste hitcarrières.

Voor dit overzicht hebben we de tijd gemeten tussen het moment waar een act zijn eerste Top-hit scoorde en de week waarin hij voor het laatst in de lijst stond. De 10 Nederlanders met de langste hitcarrières hebben we hieronder op een rij gezet. Morgen vind je op deze site de top 5, maar we trappen af met de posities 10 tot en met 6.

10 Kinderen Voor Kinderen
32½ jaar (1981-2013)

Op 5 december 1980 werd de eerste aflevering van Kinderen Voor Kinderen uitgezonden. Sindsdien is er elk jaar een nieuwe editie van Kinderen Voor Kinderen en volgende week verschijnt alweer de 42e album van het koor. In de jaren 80 haalde Kinderen Voor Kinderen vijf keer de Top 40, maar in de jaren 90 zakte de populariteit wat in. In de vroege jaren 10 kwam het koor toch weer in de Top 40, door een handige samenwerking met de Kinderenboekenweek. Daarmee maakte Kinderen Voor Kinderen na 25 jaar zijn comeback in de lijst. Het spreekt voor zich dat de bezettingen van het koor door de jaren heen vele malen is vernieuwd. De koorleden van de eerste editie zijn inmiddels allemaal rond de 50 jaar.

9 René Froger
33½ jaar (1988-2021)

René Froger scoorde zij eerste hit in 1988 met de Doug Ashdown-cover Winter In America. Een jaar later scoorde hij zijn grootste hit met Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken, die in de lente van 1989 drie weken op nummer 1 stond. Gedurende de jaren 90 bleef Frogers hitmachine stevig doorratelen. Daarna zakte het succes wat in, maar nadat hij midden jaren 2000 overschakelde op Nederlandstalig repertoire scoorde hij opnieuw verschillende hits. Na de EK-hit Samen uit 2012 zagen we René negen jaar niet terug in de Top 40, maar dankzij Donnie heeft de 60-jarige zanger nu zijn 33e hit te pakken met Bon Gepakt.

8 Feyenoord
34½ jaar (1970-2004)

Feyenoord? Jazeker! De Rotterdamse voetbalclub heeft ook in de Top 40 gestaan. Drie keer zelfs: in 1970, in 1992 en in 2004. Daarmee is Feyenoord de enige voetbalclub die met meerdere hits in de Top 40 heeft gestaan. Aan de andere kant is het ook de act met de minste hits die in deze top 10 staat. Desondanks mag de club spreken van een Top 40-carrière van 34½ jaar. In die periode werd Feyenoord vijf keer landskampioen, één keer Europees kampioen en verzamelde de club vijf KNVB Bekers en twee Johan Cruyff Schalen. Bovendien kunnen drie generaties Feyenoordhelden, waaronder Wim van Hanegem, Wim Jansen, Coen Moulijn, Ed de Goey, John Metgod, John de Wolf, Dirk Kuijt, Patrick Paauwe en Shinji Ono dankzij deze drie hits claimen dat ze ook ooit in de Top 40 hebben gestaan.

7 George Baker
35½ jaar (1969-2005)

In 1969 maakte de George Baker Selection zijn Top 40-debuut met de single Little Green Bag. Vanaf dat moment was de groep rond zanger Hans Bouwens, alias George Baker, een vaste waarde in de Top 40. Begin jaren 70 scoorde de groep minimaal twee hits per jaar, met als hoogtepunt de periode 1974-1975. Daarin scoorde de groep drie nummer 1-hits op rij en Paloma Blanca werd zelfs de grootste hit van het jaar. Aan deze hit heeft hij ook zijn notering in deze top 10 te danken. In 2005 bereikte de Vet Hard Remix van dat nummer namelijk de Top 40. In navolging van Quentin Tarantino, die in 1992 Little Green Bag had gebruikt voor de soundtrack van zijn film Reservoir Dogs, had de jonge regisseur Tim Oliehoek de zanger gevraag om een nieuwe versie van zijn grootste hit op te nemen voor zijn actiefilm Vet Hard.

6 Lee Towers
36 jaar (1976-2011)

Op Tweede Kerstdag 1975 zong Lee Towers in de goed bekeken talkshow Voor De Vuist Weg van Willem Duys de Wally Tax-cover It's Raining In My Heart. Twee weken later kwam hij met dat nummer de Top 40 binnen en begon zijn hitparadeavontuur. In de jaren 70 en 80 stond hij met negen hits in de lijst, waarna in de 90's nog twee bescheiden hits volgende. Hoewel hij altijd is blijven optreden, kwam hij daarna niet meer in de Top 40. Tot 2011! Toen was hij namelijk een van de zangers die meewerkten aan de single Wereldwijd Orkest ten bate van Het Metropole Orkest, dat destijds wegbezuinigd dreigde te worden. 2011 was bovendien een mooi jaar voor de Rotterdamse zanger, omdat hij toen met zijn jubileumconcert nog één keer Ahoy mocht vullen. Daarmee konden zijn fans en hijzelf de grote successen van zijn Gala's Of The Year uit de jaren 80 herbeleven.

Morgen gaan we verder met de top 5.

(17/09/2021)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Loreen - Is It Love
Details Son Mieux - Tonight
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Dua Lipa - Training Season
Details Antoon - Blindelings
Details Cyril - Stumblin' In
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Rondé - Undecided
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Tate McRae - Greedy
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Calvin Harris & Rag 'n' Bone Man - Lovers In A Past Life
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Di-Rect - My Blood
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor