Nieuws
Top 10

Beroemde personen als titel van een Top 40-hit

Beroemde personen als titel van een Top 40-hit
Dua Lipa  Johnny Lion  Sheppard  Mika  Tiësto  Dzeko  Post Malone  Preme  Duck Sauce  Sam Feldt  Rani  Boney M.  Tony Bass  Sandra  Barbra Streisand 

Dua Lipa komt deze week de Top 40 binnen met haar nieuwe hit Houdini. Die titel slaat natuurlijk op de legendarische Hongaars-Amerikaanse boeienkoning, die bijna 100 jaar geleden overleed. Wij gingen eens op zoek naar andere beroemde of bekende personen die de titel van een Top 40-hit zijn geweest. De succesvolste 10 hebben we op een rijtje gezet.

Voor dit overzicht hebben we alleen gekeken naar Top 40-hits waar de titel de naam of bijnaam van een beroemde persoon is. Titels die de naam van een beroemde persoon bevatten - maar daarnaast ook nog andere woorden - hebben we achterwege gelaten. Voorbeelden daarvan zijn Moves Like Jagger, James Brown Is Dead en She's Madonna. Toevallig verwijzen deze titels allemaal maar bekende Top 40-collega's. Onderstaande top 10 bewijst echter dat artiesten ook verder durven te kijken dan beroemde collega's.


1. Johnny Lion - Sophietje

Als je een beroemde vriendin hebt, kun je het lekker dichtbij houden. Dat geldt van Johnny Lion. Hij scoorde de grootste Nederlandstalige hit met de evergreen Sophietje. Oorspronkelijk had Gerrit Den Braber het liedje uit het Zweeds vertaald als "Ik ben dol op Bolle Bertha", maar Johnny had Gerrit gevraagd om dat te veranderen en iets met de naam van zijn vriendin te doen. Die vriendin was Sophie van Kleef. Volgens een groot artikel in de Volkskrant van 17 april 1965 (drie maanden voor de Top 40-hit), was zij 'top-mannequin en het meest gefotografeerde model van dit ogenblik'. Daarnaast was zij actief als modeontwerpster en na het succes van de hit Sophietje openden zij en Johnny samen hun eigen boetiek in Amsterdam. In 1970 ging het koppel uit elkaar. Sophie zal altijd geassocieerd worden met 'zij dronk ranja met een rietje'.

2. Sheppard - Geronimo

Geronimo is de (verengelste) naam van een heldhaftige Apacheleider, die leefde van 1829 tot 1909. Zijn echte naam luidde Goyaałé (hij die geeuwt). Het gelijknamige nummer van Sheppard gaat echter niet over hem, maar over de uitroep ‘geronimo’. Die wordt sinds de jaren 40 gebruikt door Amerikaanse parachutisten voordat ze uit een vliegtuig springen. Later werd de uitroep ook gebruikt voor andere sprongen van grote hoogtes of voor heldhaftige daden in het algemeen. In de songtekst van Geronimo roept zanger George Sheppard het bij het springen door een waterval. Er bestaat trouwens ook een klein hitje van Modern Talking met de titel Geronimo's Cadillac, maar ook dat nummer gaat niet over de Apacheleider. Toch bestaat er ook een Top 40-hit die wél over een beroemde native American gaat. Dat is Wovoka van Redbone, een top 3-hit uit 1973 die helaas te weinig punten heeft voor deze top 10.

3. Mika - Grace Kelly

Grace Kelly was een beroemde Amerikaanse actrice. Ze speelde onder meer in de films High Noon, Dial M for Murder en Rear Window en won in 1955 een Oscar voor haar rol in The Country Girl. Na haar huwelijk met prins Reinier III van Monaco stopte ze met acteren. In 1982 kwam ze om het leven bij eenzijdig auto-ongeluk. In de jaren 50 scoorde ze ook een grote hit met True Love, een duet met Bing Crosby uit de film High Society, dat later succesvol is gecoverd door Sandra & Andres en door Elton John & Kiki Dee. Grace' dochter Stéphanie scoorde in de zomer van 1986 een klein hit met Ouragan / Irrésistible. Mika scoorde in 2007 zijn debuuthit met het nummer Grace Kelly. In dat nummer zingt hij over zijn frustratie over het feit dat zijn label vond dat hij zijn sound moest aanpassen aan de trends van dat moment. Mika zingt dat hij van alles kan zijn, hij heeft zelfs geprobeerd als Grace Kelly te zijn, maar het liefst zou hij gewoon zichzelf zijn. In de intro van het nummer zit overigens een kleine stukje dialoog uit de Grace Kelly-film The Country Girl.

4. Tiësto & Dzeko ft. Preme & Post Malone - Jackie Chan

Een van de bekendste Aziatische acteurs in het Westen is Jackie Chan. Hij werd in 1954 in Hongkong geboren als Chan Kong-sang en werd eind jaren 70 bekend door zijn hoofdrollen in de kung-fufilms Snake In The Eagle's Shadow en Drunken Master. Twintig jaar later werd hij ook een beroemdheid in Amerika dankzij zijn hoofdrol naast Chris Tucker in de film Rush Hour. Hij staat bekend om zijn komische rollen en zijn stunts die hij zelf uitvoert. De hit Jackie Chan gaat net als bij Grace Kelly niet over de acteur zelf, maar zijn naam wordt genoemd in een woordgrapje: "Now your bitch wanna kick it, Jackie Chan," rapt Post Malone in het refrein. In deze context wordt met 'kick it' relaxen of chillen bedoeld, maar letterlijk betekent het natuurlijk schoppen. Dat verwijst natuurlijk naar de ontelbare trappen die Jackie Chan in zijn films heeft uitgedeeld. Deze track ontstond trouwens als een hiphoptrack van Preme en Post Malone, maar Tiësto en Dzeko maakten er vrij kort na de release onderstaande danceversie van. Post Malone komen we hieronder overigens nog een keer tegen, maar dan als titel.

5. Duck Sauce - Barbra Streisand

Het was een van de bijzonderste hits van het jaar 2010: Barbra Streisand van het Amerikaanse dj-duo Duck Sauce, bestaande uit Armand Van Helden en A-Trak. Het vrijwel instrumentale nummer bestaat uit een catchy groove waarover zes keer de naam van Barbra Streisand wordt geroepen. Waarom Barbra Streisand? Geen idee. Waarom niet? In een interview met Fuse over de ontstaansgeschiedenis van de track herinnerde Armand Van Helden zich: “We zeiden: ‘Laten we hier iets doms zeggen. […] En toen zeiden we daar iets doms. En toen moesten we lachen. Dat is het geheim. En toen namen we het op.'" Barbra Streisand is geen onbekende naam in de Top 40. Deze zangeres, actrice en regisseur won tien Grammy’s en twee Oscars en stond tussen 1965 en 1998 met 13 hits in de Top 40. Twee daarvan bereikten zelfs de eerste plaats: Woman In Love (1980) en Tell Him (1997). Wat vond de zangeres er zelf van dat er een dancehit naar haar vernoemd was? In een interview met The New York Times uit 2013 antwoordde ze met één woord: “Gevleid!!”.

6. Sam Feldt (feat. Rani) - Post Malone

Tussen september 2019 en januari 2020 deed zich een bijzondere situatie voor in de Top 40. In deze periode stond Post Malone als uitvoerend artiest in de Top 40 (met Circles), maar zijn naam was ook de titel van een Top 40-hit. Sam Feldt (feat. Rani) kwamen een week na de binnenkomst van Circles namelijk de lijst binnen met hun dancetrack Post Malone. In de hele Top 40-geschiedenis was het nog nooit eerder voorgekomen dat iemands naam als titel in de Top 40 staat, terwijl die persoon op dat moment zelf ook een hit heeft. In november stonden de hits Circles en Post Malone zelfs tegelijk in de top 10. In een filmpje van AskAnythingChat uit september 2019 vertelde Sam Feldt dat hij Post Malone nog nooit heeft ontmoet en ook niet weet wat Post Malone van zijn track vindt. Er kwam ook kritiek op de track Post Malone. Sommige mensen beschuldigden Sam Feldt ervan dat hij het nummer alleen maar Post Malone had genoemd om makkelijk te scoren en noemden het een vorm van clickbait. Daar was Sam Feldt het niet mee eens. Hij had de naam Post Malone gekozen, omdat die gewoon lekker in de tekst paste. "Meer moeten mensen er niet achter zoeken," aldus de Nederlandse dj.

7. Boney M. - Ma Baker

Boney M. is de enige act die twee keer (als uitvoerende) in deze top 10 genoteerd staat. We beginnen met Ma Baker. Bij deze notering kijken we een beetje door de vingers, want dit nummer gaat eigenlijk over een vrouw die Ma Barker heette. Ze werd in 1871 geboren als Arizona Donnie Clark. In 1892 trad ze in het huwelijk met George Barker en nam ze de achternaam van haar echtgenoot aan. Het stel tussen 1893 en 1901 vier kinderen, waarna George het gezin verliet. Ma Barker voedde haar vier zonen in haar eentje op, maar zij belandden alle vier in de criminaliteit. Zij behoorden tot de Barker–Karpis Gang, die begin jaren 30 actief was. Desondanks bleef Ma Barker altijd opkomen voor haar zonen. In 1935 werden Ma Barker en haar oudste zoon Fred in haar huis doodgeschoten door de FBI. Het is nooit bewezen dat Ma Barker zich schuldig heeft gemaakt aan criminele activiteiten, maar de FBI verspreidde in 1935 het verhaal dat zij het meesterbrein zou zijn achter de criminele activiteiten van haar zonen, om zo de moord op een onschuldige 61-jarige vrouw te verhullen. Deze mythe leeft niet alleen voort in de hit Ma Baker. Er werden ook speelfilms over haar gemaakt en ze stond model voor Ma Dalton in de stripreeks Lucky Luke.

8. Tony Bass - Gina Lollobrigida

Acteurs en actrices zijn een fijne inspiratie om over te zingen. Hierboven zagen we al Grace Kelly, Jackie Chan en Barbra Streisand voorbijkomen. Andere legendarische acteurs en actrices die ooit de titel van een Top 40-hit zijn geweest, zijn onder andere Marilyn Monroe (hit van Pharrell Williams), Doris Day (hit van Doe Maar), Clint Eastwood (hit van Gorillaz), Fred Astaire (hit van Mo) en Sofia Loren (hit van Jack De Nijs). In 1969, een jaar voordat hij zelf een hit scoorde met de single Sofia Loren, was Jack De Nijs ook al verantwoordelijk geweest voor de tekst en muziek van de hit Gina Lollobrigida. Dat nummer had hij echter niet zelf ingezongen, maar de Eindhovense zanger Tony Bass. In dat liedje verlangt de zanger ernaar om bij zijn favoriete filmster te zijn, maar hij heeft geen geld om de reis te betalen. Hij heeft alleen pikante foto's van haar waarop ze in haar eentje op een pier aan de Middellandse Zee staat en beseft dat zijn verlangen nooit werkelijkheid zal worden. Gina Lollobrigida speelde na de Tweede Wereldoorlog in een groot aantal Italiaanse films en werd in de jaren 50 ook door Hollywood ontdekt. In 1969 werd ze genomineerd voor een Golden Globe voor haar acteerprestatie in de film Buona Sera, Mrs. Campbell, waarin ze de hoofdrol vertolkte. Afgelopen januari overleed Gina op 95-jarige leeftijd.

9. Sandra - (I'll Never Be) Maria Magdalena

Net als bij Ma Baker kijken we hier een beetje door de vingers. In dit geval zelfs in twee opzichten. Voor dit overzicht hebben we alleen naar hits gekeken waarvan de titel een beroemd persoon is. Hits met meer woorden in de titel vallen af. (I'll Never Be) Maria Magdalena hebben we echter toch meegeteld, omdat die woorden tussen haakjes staan. Daarnaast valt de persoon Maria Magdalena een beetje uit de toon in vergelijking met de andere hits in deze top 10. Alle andere beroemde personen uit deze top 10 leefden in de 19e en/of 20 eeuw. Maria Magdalena leefde zo'n 2000 jaar geleden, in de 1e eeuw. Daarnaast hebben we hits waarvan de titel een fictieve persoon is (bijv. Tarzan & Jane, Axel F en Roodkapje) niet meegeteld. Maria Magdalena is een vrouw die een paar keer wordt genoemd in de Bijbel. Ze komt voor in de vier evangeliën in het Nieuwe Testament. Ze is de bekendste vrouwelijke volgeling van Jezus Christus. Ze was een van de vier vrouwen die aanwezig was bij Jezus' kruisiging en ze was ook de eerste die ontdekte dat Jezus uit de dood was opgestaan. Over de vraag of Maria Magdalena echt bestaan heeft, durven we geen uitspraak te doen, maar voor dit lijstje geven we haar het voordeel van de twijfel. In (I'll Never Be) Maria Magdalena zingt de Duitse zangeres Sandra dat ze nooit zo toegewijd zal kunnen zijn als Maria Magdalena dat was voor Jezus. Hoewel de songtekst Engelstalig is, is voor de titel niet haar Engelstalige naam Mary Magdalene gebruikt, maar de naam waarmee ze wordt aangeduid in onder meer het Duits, Nederlands en het Latijn.

10. Boney M. - El Lute

Je zou op deze plek wellicht de hit Rasputin verwachten, maar nee. Rasputin haalde tweemaal de top 10, in 1977 in de originele versie en in 2021 in de Majestic-remix. Beide versies vergaarden echter te weinig punten voor een notering in deze top 10, want er is nog een andere Boney M.-hit met de naam van een bestaande persoon als titel. Dat is de hit El Lute. El Lute is de bijnaam van de inmiddels 81-jarige Eleuterio Sánchez. Hij belandde in 1965 in de gevangenis. Hij werd beschuldig van een roofoverval op een juwelierszaak en de moord op een beveiliger. El Lute heeft echter altijd volgehouden dat hij onschuldig was en groeide tijdens de Franco-dictatuur uit tot een volksheld. In de hit El Lute wordt de onschuld van Eleuterio bezongen. Toen het nummer in de zomer van 1979 een hit was, zat hij nog achter de tralies. Mede dankzij de hit van Boney M. kreeg het verhaal van El Lute veel aandacht in de Nederlandse pers en werd ook het boek dat hij in de gevangenis had geschreven in het Nederlands uitgebracht. Pas in 1981 werd hij vrijgelaten. El Lute heeft zelf ook iets overgehouden aan de hit. Hij kreeg 100.000 Mark en een gouden plaat. Funfact: El Lute was een dubbele A-kant met Gotta Go Home en die hit diende als basis voor de track Barbra Streisand van Duck Sauce (zie hierboven).

(18/11/2023)

Alle Top 40-hits

Details Tate McRae - Greedy
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Dua Lipa - Houdini
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Kenya Grace - Strangers
Details Son Mieux - Tonight
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Racoon - Nickel For Goodbye
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Kevin feat. S10 - De Leven
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Alok, The Chainsmokers & Mae Stephens - Jungle
Details Marshmello, P!nk & Sting - Dreaming
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Tate McRae - Exes
Details Iñigo Quintero - Si No Estás
Details Loreen - Is It Love
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Jack Harlow - Lovin On Me
Details Tino Martin & Mart Hoogkamer - Hartslag Van De Stad
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Zoë Tauran - Monster
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Bennett - Vois Sur Ton Chemin - Techno Mix
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Bankzitters - Cupido
Details Chef'Special - Miracles
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Post Malone - Enough Is Enough
Details Ed Sheeran - American Town