Nieuws
Top 40 Classic

Top 40 Classic - doorbraak Michael Jackson

Top 40 Classic - doorbraak Michael Jackson
Vicky Leandros  The Partridge Family  The Cats  Hildegard Knef  Enrico Macias  Sandra & Andres  Alice Babs  Demis Roussos  Michael Jackson  Redbone  Freddy Breck  André Van Duin  Gilbert O'Sullivan  Rick Nelson 

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 9 december 1972 scoorde Michael Jackson zijn eerste top 10-hit met Ben.

Michael Jackson maakte in 1970 al furore toen hij onderdeel was van de familiegroep The Jackson 5. De hits I Want You Back, ABC en I'll Be There zijn inmiddels uitgegroeid tot klassiekers. Geen van deze drie tracks wist echter de bovenste tien van de Top 40 te bereiken. In november 1972 maakte Michael Jackson zijn solodebuut met zijn uitvoering van Ain't No Sunshine. Met een zestiende plaats presteerde de versie van de toen 14-jarige Amerikaanse jongeling aanzienlijk beter dan het origineel van Bill Withers (nr. 21 in 1971). Michael Jackson wist zijn solodebuut echter niet te bekronen met zijn eerste top 10-hit, maar hij zal daar ongetwijfeld niet om hebben getreurd.

Op 9 december 1972 stond Ain't No Sunshine nog op die zestiende plaats, maar opvolger Ben stond toen namelijk al in de top 10! Deze ontroerende ballad is de titelsong van de gelijknamige film. Deze film gaat over een rat genaamd Ben. Deze rat bouwt een vriendschap op met hoofdrolspeler Danny. Gedurende de film wordt de rattenkolonie waar Ben onderdeel van is, steeds gewelddadiger. De politie probeert het geweld af te stoppen door vlammenwerpers te gooien naar de knaagdieren. Ben overleeft deze aanval, maar raakt gewond. Uiteindelijk hebben Ben en Danny elkaar weer gevonden. De vriendschap tussen een jongen en een rat wordt duidelijk bezongen in de titelsong van Ben.

Met Ben had Michael Jackson op 9 december 1972 eindelijk zijn eerste top 10-hit te pakken, maar de King of Pop in spé nam nog geen genoegen met de bereikte vijfde plaats. In de zes daaropvolgende weken bezette Ben voortdurend op de tweede plaats achter Crazy Horses van The Osmonds. Hiermee waren de gebroeders Osmonds voor Michael Jackson het verschil tussen een langdurig verblijf en geen verblijf op de felbegeerde koppositie. Hiermee werd de allereerste nummer 1-notering voor Michael Jackson met liefst negen jaar uitgesteld. In die periode maakte The Jackson 5 een doorstart als The Jacksons (1975), lanceerde Michael Jackson zijn eerste studioalbum Off The Wall (1979) en had hij als lid van The Wiz Stars een nummer 1-hit te pakken met A Brand New Day (1979).

Laatstgenoemde single geldt niet als een nummer 1-hit van Michael Jackson. Ondanks het feit dat hij is gefeatured op de single, geldt hij als lid van The Wiz Stars. Aangezien Don't Stop 'Til You Get Enough (de eerste single van Off The Wall) van de eerste plaats werd gehouden door A Brand New Day, leek er voor Wacko Jacko een vloek te heersen op de koppositie. In de jaren 80 wist hij het taboe echter te doorbreken en bereikte hij de hoogst mogelijke positie met One Day In Your Life (1981), Beat It (1983), Wanna Be Startin' Somethin' (1983), I Just Can't Stop Loving You (1987), Bad (1987) en Smooth Criminal (1988). Michael Jackson is uiteindelijk op een totaal van 31 top 10-hits gekomen.

Dit is de top 10 van 9 december 1972

1. ICH HAB' DIE LIEBE GESEH'N - Vicky Leandros
Met Ich Hab' Die Liebe Geseh'n gaf Vicky Leandros haar gouden jaar 1972 extra gestalte. In het voorjaar bezette de Griekse schlagerzangeres vier weken lang de eerste plek met Après Toi. Nadat opvolger Comme Je Suis net geen top 10-hit werd, schakelde zij over naar Duitstalige muziek. Deze overstap bleek zeer succesvol, want met Ich Hab' Die Liebe Geseh'n voerde ze in de Top 40 Classic voor de vijfde (en laatste) week de Top 40 aan. Vicky Leandros ontnam You're A Lady van Peter Skellern en I Think I Love You van The Partridge Family een verblijf op nummer 1.



2. I THINK I LOVE YOU [MAXI-SINGLE] - The Partridge Family



3. THERE HAS BEEN A TIME - The Cats



4. AUNTIE - Hildegard Knef, Enrico Macias, Sandra & Andres, Alice Babs, Demis Roussos, Vicky Leandros
In 1972 vierde de BBC zijn 50-jarig jubleum. Producent en componist Hans van Hemert schreef ter gelegenheid daarvan het lied Auntie. Voor de zang riep hij Europese artiesten uit alle windstreken bij elkaar. Nederland werd vertegenwoordigd door Sandra & Andres, het duo dat eerder in 1972 de Nederlandse inzending was voor het Eurovisiesongfestival. Hildegard Knef kwam overwaaien vanuit Duitsland, Alice Babs voorzag Auntie van Zweeds bloed, Enrico Macias vertegenwoordigde Frankrijk en vanuit Griekenland vlogen Demis Roussos en vicky Leandros over. Auntie werd een groot succes. Zodoende had Vicky Leandros in één jaar (1972) drie top 10-hits gescoord, elk in een andere taal (Frans, Duits en Engels). Deze prestatie werd in 1997 geëvenaard door Sash!, dat toen met een Franstalige, een Spaanstalige en een Engelstalige track de bovenste tien haalde.



5. BEN [JACKSON 5 MAXI] - Michael Jackson



6. FAIS-DO - Redbone
De Amerikaanse groep Redbone zat in 1972 middenin een proces dat tot het topjaar 1973 ging leiden. In 1971 werd reeds de top 10 gehaald met The Witch Queen Of New Orleans. Deze plaat piekte op nummer 7. Een jaar later deed Fais-Do het iets beter met een zesde plaats als hoogste notering. Deze successen vielen echter in het niet bij We Were All Wounded At Wounded Knee en Wovoka. Eerstgenoemde stond medio 1973 vijf weken op de eerste plaats en opvolger Wovoka was met een derde plek als piek eveneens zeer succesvol. Het grote nadeel voor succesvolle artiesten is dat hun succes een einde kent. Redbone vormde daarop geen uitzondering, want na 1973 wist de formatie geen grote hits meer te scoren.



7. ÜBERALL AUF DER WELT - Freddy Breck



8. HET BANANENLIED - André van Duin
9 december 1972 was de dag waarop twee gevestigde Top 40-artiesten hun eerste top 10-hit scoorden. De eerste was dus Michael Jackson met Ben. De tweede was André van Duin. De Rotterdamse entertainer bracht in het voorjaar van 1972 zijn debuutsingle Angelique uit, dat op de vijftiende plaats bleef steken. Het Bananenlied bleek aanzienlijk succesvoller, want na de monstersprong van #31 naar #8 kwam Het Bananenlied tot de derde plek. Uiteindelijk scoorde André van Duin liefst 22 top 10-hits, waarvan Willempie (1977), Als Je Huilt / Bim Bam (1982) en Pizza Lied (Effe Wachte...) (1993) de felbegeerde koppositie wisten te bereiken.



9. CLAIR - Gilbert O'Sullivan



10. GARDEN PARTY - Rick Nelson and The Stone Canyon Band
 
(12/12/2015)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Frenna - Pretty Girls
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Rondé - Undecided
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Di-Rect - My Blood
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Dua Lipa - Illusion
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Taylor Swift feat. Post Malone - Fortnight
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details La Fuente - Ratata
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi