Nieuws
Op deze dag in 1992

Vandaag: The Freddie Mercury Tribute Concert For Aids Awareness

Freddie Mercury
Queen  Freddie Mercury  The Cats  USA For Africa  Small Faces  The Radios  BZN  Carola Smit  Avicii  Metallica  Extreme  U2  Guns N' Roses  Snoop Dogg  Rob De Nijs 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: The Freddie Mercury Tribute Concert for Aids Awareness.

Op 24 november 1991 werd een zwarte bladzijde geschreven in de geschiedenis van de popmuziek. Freddie Mercury, de zanger die Queen groot maakte met zijn indrukwekkende stemgeluid en zijn extravagante persoonlijkheid, blies zijn laatste adem uit. De wereld hield zijn adem in van schrik. Slechts 24 uur eerder maakte hij zijn lijden aan aids wereldkundig. De overige bandleden van Queen namen zich vervolgens voor om in samenwerking met hun manager Jim Beach een concert te organiseren, deels als eerbetoon aan Freddie Mercury zelf, deels om het bewustzijn van de ernst van aids te verspreiden en geld in te zamelen voor de bestrijding van de ziekte. 

Op 12 februari 1992 vond de twaalfde editie van de Brit Awards plaats. These Are The Days Of Our Lives van Queen (dat vlak na de dood van Mercury werd uitgebracht) werd verkozen tot beste single en Freddie Mercury won postuum een oeuvreprijs. Tijdens het evenement maakten Queen-gitarist Brian May en -drummer Roger Taylor bekend dat The Freddie Mercury Tribute Concert For Aids Awareness gepland staat op 20 april 1992 en plaats zal vinden in het Wembley Stadium in Londen. In het stadion is plek voor 72.000 man. De immense populariteit van Freddie Mercury blijkt uit het feit dat alle kaartjes binnen drie uur werden uitverkocht, voordat er ook maar één act was aangekondigd! 

Uiteindelijk werden tientallen grootheden gestrikt voor de hommage aan Mercury. Het eerste deel van het Tribute Concert bestaat uit enkele miniconcerten van artiesten en bands die zijn geïnspireerd door Queen, waaronder Metallica, Extreme, U2 en Guns N' Roses. Laatstgenoemde band brengt een cover van Knockin' On Heaven's Door van Bob Dylan ten gehore. Dit optreden wordt uiteindelijk uitgebracht op single en bereikt in de zomer van 1992 de eerste plaats. Het eerste deel wordt afgesloten met een speech van actrice Elizabeth Taylor. 

Tijdens het tweede deel doen de overige leden van Queen (Brian May, Roger Taylor en John Deacon) mee. Lisa Stansfield laat van zich spreken door als huisvrouw verkleed en met een stofzuiger aan haar zijde het podium op te komen en I Want To Break Free te zingen, als eerbetoon aan de videoclip van de hit. David Bowie zingt Under Pressure, de nummer 1-hit die hij in 1981 met Queen scoorde. Het is de eerste (en laatste) keer dat Bowie en Queen dit lied hebben gespeeld voor publiek. Daarna zingt George Michael de klassieker Somebody To Love. Deze versie komt in 1993 uit op single en bereikt de vijfde plaats. 

De opbrengst van het concert gaat naar The Mercury Phoenix Trust, een trust die aids probeert te bestrijden. De trustees zijn Brian May en Roger Taylor van Queen, Freddie Mercury's ex-vriendin Mary Austin en Jim Beach, de manager van Queen. 

Dit gebeurde er nog meer op 20 april:
De Zweedse dj Avicii maakt op 20 april 2018 een einde aan zijn leven.

Het lichaam van de 28-jarige dj en producer wordt levenloos gevonden in een hotelkamer in Muscat, Oman. "Het is met intens verdriet dat we het overlijden van Tim Bergling, ook bekend als Avicii, bekend moeten maken. Hij werd dood aangetroffen in Muscat, Oman, deze vrijdagmiddag plaatselijke tijd. De familie is uit het veld geslagen en we vragen iedereen om hun privacy te respecteren in deze moeilijke tijd. Er zullen geen nadere verklaringen worden afgegeven", zo is het bericht dat wordt gedeeld.

De Zweedse dj debuteerde in 2010 onder de naam Tim Berg in de Top 40 met Bromance en scoorde sindsdien nog 19 Top 40-hits. Wake Me Up, dat in 2013 verscheen, groeide uit tot zijn grootste Top 40-hit en stond 11 weken op nummer 1. Ook Hey Brother werd een nummer 1-hit.

Avicii had in 2016 besloten het wat rustiger aan te gaan doen. Zo liet hij destijds weten geen optredens meer te geven. Wel bleef hij werken aan nieuw materiaal. Met zijn hits wist hij in totaal 291 weken in de Top 40 te staan, het meeste voor een act uit Zweden. Postuum komen er daar nog 52 weken bij, waarmee hij ook ABBA weet te passeren en de meest succesvolle act uit Zweden wordt.

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Verder op deze dag:
1935: In Amerika is Your Hit Parade de eerste hitparade die op de radio wordt uitgezonden. Een groot verschil met hedendaagse hitparades is verder dat niet de uitvoering centraal staat, maar de compositie. Het programma gaat uiteindelijk ten onder aan de revolutie van rock-‘n-roll, waar juist de uitvoering van het nummer centraal staat.
1974: The Cats stijgen naar de eerste plaats met Be My Day. Na Lea, Why, Marian en Where Have I Been Wrong is het de vijfde nummer 1-hit voor de Volendamse groep. 
1985: USA For Africa scoort een nummer 1-hit met We Are The World. USA For Africa is een verzameling Amerikaanse artiesten die aandacht vraagt voor hongersnood in Afrika. We Are The World is geschreven door Lionel Richie en Michael Jackson. De plaat staat zes weken op #1 en wordt de grootste hit van 1985.
1987: De 23-jarige BZN-zangeres Carola Smit wordt getroffen door een herseninfarct. Hierna moet ze enkele maanden rust nemen en revalideren. Vanaf september 1987 treedt Carola weer met haar band op.
1991: Steve Marriott is op 44-jarige leeftijd overleden. Hij werd bekend als leadzanger en -gitarist van The Small Faces, waarmee hij tussen 1971 en 1973 drie nummer 1-hits scoorde. Een door een brandende sigaret veroorzaakte brand in het huis waarin hij zich bevond, lag waarschijnlijk ten grondslag aan zijn overlijden.
2000: Robert Mosuse is overleden aan de gevolgen van een hersentumor. Hij liep de ziekte op in 1990. Drie jaar daarna scoorde hij als lid van The Radios een nummer 3-hit met She Goes Nana. Hij was zanger en percussionist in de popgroep. Robert Mosuse is slechts 30 jaar geworden.
2014: 20 april is een feestdag in de Amerikaanse tegencultuur, waarop het gebruik van cannabis gevierd wordt. Toevallig valt deze dag dit jaar samen met Eerste Paasdag. De bekendste blower Snoop Dogg viert deze dag door op Instagram een gefotoshopte foto van hemzelf te delen waarop hij een roze paashaaskostuum en een mandje met wiet draagt. De foto gaat viraal.
2023: Rob De Nijs wordt in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. De zanger kon nauwelijks meer ademen en bleek longembolieën te hebben. Na een lange tijd in een revalidatiecentrum mag Rob eind juli weer naar huis.

Vandaag geboren:
1927 - Al Rappa, bij overlijden 94 jaar, Bill Haley and His Comets
1935 - Henk Elsink, bij overlijden 81 jaar,
1946 - Jan Ten Hoopen,
1947 - Björn Skifs, Blue Swede
1947 - Del Dettmar, Hawkwind
1948 - Craig Frost, Grand Funk | Bob Seger & The Silver Bullet Band
1950 - Michel Van Dijk, Les Baroques | Ekseption | Brainbox | Amsterdam | Alquin
1951 - Luther Vandross, bij overlijden 54 jaar,
1953 - Ollie E. Brown, Ollie and Jerry
1953 - Pierre DeMudd, bij overlijden 64 jaar, Dazz Band
1955 - Carl Carlton, Long Tall Ernie and The Shakers | Hollander | Vitesse | The Raiders
1957 - Richenel, bij overlijden 62 jaar,
1968 - Ron Carroll,
1972 - Froukje de Both, Costa
1972 - Niklas Gustavsson,
1972 - Stephen Marley, Ziggy Marley and The Melody Makers
1973
- Gabry Ponte, Eiffel 65
1975 - Killer Mike,
1979 - Laurell,
1980 - Waylon, The Common Linnets
1982 - Jacqueline Govaert, Krezip
1983 - Sebastian Ingrosso, Axwell ^ Ingrosso | Swedish House Mafia

Vandaag op nummer 1:
1968 - 1 (1) Cinderella Rockefella- Esther and Abi Ofarim (Philips), 4 weken op nummer 1
1974 - 1 (3) Be My Day- The Cats (EMI), 1 week op nummer 1
1985 - 1 (3) We Are The World- USA for Africa (CBS), 1 week op nummer 1
1991 - 1 (1) Joyride- Roxette (EMI), 2 weken op nummer 1
1996 - 1 (1) Captain Jack- Captain Jack (CDL), 4 weken op nummer 1
2002 - 1 (1) Like A Prayer- Mad'House (Digidance), 2 weken op nummer 1
2013 - 1 (8) Blurred Lines- Robin Thicke feat. T.I. + Pharrell (Star Trak), 1 week op nummer 1
2019 - 1 (2) Con Calma- Daddy Yankee feat. Snow (El Cartel), 1 week op nummer 1

(20/04/2024)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Rondé - Undecided
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Dua Lipa - Training Season
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details La Fuente - Ratata
Details Dua Lipa - Illusion
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Hozier - Too Sweet
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Billie Eilish - Lunch
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Di-Rect - My Blood
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Nemo - The Code
Details Noah Kahan - Stick Season