Nieuws
Top 40 Classic

Top 40 Classic - comeback Dusty Springfield

Top 40 Classic - comeback Dusty Springfield
Terence Trent D'Arby  Pet Shop Boys  Dusty Springfield  Michael Jackson  Los Lobos  Sabrina  Rick Astley  Wax ((1986))  Boogie Box High  U2 

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 26 september 1987 bereikte Dusty Springfield haar hoogste notering ooit, met dank aan de Pet Shop Boys.

Als een zangeres geridderd is in de Orde van het Britse Rijk, zegt dat een hele hoop over hoe veel ze in haar vakgebied heeft betekend voor Groot-Brittannië. Dusty Springfield vormde daarop geen uitzondering. Ze heeft in de jaren '60 naam gemaakt in de soulmuziek met klassiekers als Son Of A Preacher Man, “ Close My Eyes (And Count To Ten) en Summer Is Over en daardoor werd ze gekroond tot Queen of White Soul. Toch heeft ze tot 1987 moeten wachten op een notering bij de bovenste vijf in de Top 40.

Tot die tijd scoorde Springfield slechts twee Top 40-hits. You Don't Have To Say You Love Me piekte in 1966 op nummer 27 en twee jaar later scoorde de diva met Son Of A Preacher Man (6) haar enige top 10-hit. Tijdens het succes van laatstgenoemde hit waren Chris Lowe en Neil Tennant respectievelijk negen en veertien jaar oud en wisten ze nog niet eens van elkaars bestaan af. Negentien jaar later werd Dusty Springfield door het tweetal aan haar tweede top 10-hit geholpen.

Lowe en Tennant vormden in 1981 de Pet Shop Boys. Sinds hun doorbraak in 1986 met West End Girls wisten ze vijf top 3-hits te scoren in twee jaar tijd. De vierde in deze reeks was What Have I Done to Deserve This?. een samenwerking met Dusty Springfield. Zij scoorde daarmee haar eerste Top 40-hit sinds 1968 en met een tweede plaats als piek was ook nog eens haar grootste hit een feit!
 
Begin 1990 wist ze nog een derde top 10-hit aan haar repertoire toe te voegen, want met In Private bereikte ze de negende plek. Hiermee begon ze sterk aan de jaren 90, maar dat decennium zou ze helaas niet volmaken. Op 2 maart 1999 overleed Dusty Springfield aan borstkanker. Ze is 59 jaar geworden.
 
De top 10 van 26 september 1987
 
1. WISHING WELL - Terence Trent D'Arby
Het Top 40-debuut van de Amerikaan Terence Trent D'Arby in het voorjaar van 1987 was niet wereldschokkend te noemen. De track If You Let Me Stay piekte namelijk op plek 12 en niets wees erop dat de drie opvolgers uit zouden gaan groeien tot monsterhits. In de herfst van dat jaar was echter alles anders, toen de tweede single van zijn debuutalbum Introducing The Hardline According To Terence Trent D'Arby naar de felbegeerde koppositie wist te stijgen! Na het succes van Wishing Well zouden Dance Little Sister (3) en Sign Your Name (2) eveneens de bovenste drie van de Top 40 bereiken.
 
 
2. WHAT HAVE I DONE TO DESERVE THIS? - Pet Shop Boys with Dusty Springfield
 
 
3. I JUST CAN'T STOP LOVING YOU - Michael Jackson
 
 
4. LA BAMBA - Los Lobos
 
 
5. BAD - Michael Jackson
Terence Trent D'Arby was de sandwich tussen twee nummer 1-hits van de meest besproken artiest van het najaar van 1987. Michael Jackson kwam vier-en-een-half jaar na de release van het succesalbum Thriller eindelijk met een opvolger: Bad. De prestaties van de eerste twee singles logen er niet om: I Just Can't Stop Loving You wist vier weken de Top 40 aan te voeren, om in deze Top 40 Classic van de troon te worden gestoten door Wishing Well van D'Arby. The King of Pop zou een week later echter terugkeren aan kop, want de titeltrack van het album Bad steeg toen van 5 naar 1.
 
 
6. BOYS - Sabrina
In 1986 debuteerde de Italiaanse discozangeres Sabrina Salerno in haar thuisland met Sexy Girl. Ze wist daarmee ternauwernood een plaats bij de bovenste twintig af te dwingen. Geen mens kon toen vermoeden dat Sabrina een jaar later de Europese hitlijsten zou bestormen. Met (na)zomerhit Boys kreeg ze dat toch voor elkaar. Onder meer Nederland werd aangedaan door Sabrina, want Boys bereikte in de Top 40 de vijfde plaats. Het succes is mede te danken aan de wat controversiële videoclip (waarin haar tepels af en toe te zien zijn), die vaak werd gedownload op een splinternieuw medium genaamd 'internet'.
 
 
7. NEVER GONNA GIVE YOU UP - Rick Astley
In een tijdperk waarin de hele wereld in de ban is van Michael Jacksons album Bad, moet je van zeer goede huize komen om alle aandacht op jou gericht te krijgen. Zeker als je een 21-jarige onbekende nieuweling uit het Engelse Merseyside bent. Rick Astley wist met Never Gonna Give You Up echter in 25 verschillende landen de eerste plaats te bereiken en één van die landen was Nederland. Bad (de single) bleef slechts één week bovenaan, waarna Rick Astley het stokje over wist te nemen. Zelf stond hij vervolgens vijf weken op nummer 1. 
 
 
8. BUILDING A BRIDGE TO YOUR HEART - Wax
De Britse zanger Andrew Gold werd in 1981 uitgenodigd om zich bij 10cc te voegen, maar weigerde. Na de break-up van de band in 1983 zou gitarist/bassist Graham Gouldman alsnog samenwerken met Gold. Ze vormden het duo Wax, dat in 1986 zijn debuut maakte in de Top 40 met Right Between The Eyes. Die track kwam niet verder dan een schamele 25ste plaats, ondanks dat het uiteindelijk wel uit wist te groeien tot een klassieker. Opvolger Building A Bridge To Your Heart had meer succes, want daarmee scoorde Wax zijn eerste (en laatste) top 10-hit. Hoogste positie: 8. Daarna was Wax niet meer in de Top 40 te bewonderen
 
 
9. JIVE TALKIN' - Boogie Box High
 
 
10. WHERE THE STREETS HAVE NO NAME - U2
Het album Bad van Michael Jackson mag dan wel gigantisch veel aandacht hebben genoten in 1987, maar toch was dat niet het bestverkochte album van jaar. Die eer ging namelijk naar The Joshua Tree. de LP die U2 definitief een plek bij de wereldtop in de muziekwereld bezorgde. De eerste twee singles With Or Without You (2) en I Still Haven't Found What I'm Looking For (6) gelden vandaag de dag als echte klassiekers en ook Where The Streets Have No Name behoort tot de bekendere platen van U2. Met deze hit steeg U2 op 26 september 1987 naar nummer 10 en dat bleek het hoogst haalbare.
 
(27/09/2015)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)