Nieuws
Wie vielen ons op?

Top 4: Opgevallen! week 39

Top 4: Opgevallen! week 39
Kane  Dinand Woesthoff  Numidia  De Ajax Selectie 

In deze rubriek blikken we terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Kane

Het belangrijkste popnieuws van afgelopen week was natuurlijk de comeback van Kane. Woensdag was het precies 10 jaar geleden dat Dinand en Dennis bekendmaakten dat Kane na hun clubtour een pauze van jaar zouden inlassen. Van uitstel kwam uiteindelijk afstel, want in december 2014 werd bekend dat Kane definitief gestopt was. Tot nu. Maandagmiddag maakten Dinand en Dennis in de middagshow van Domien op Qmusic bekend dat Kane weer terug is. Aanvankelijk was het nieuws dat er alleen een nieuwe single kwam en een reünieconcert op 5 juni 2014 in de Ziggo Dome. Het enthousiasme voor de reünie bleek zo groot dat later in de week nog vier extra concerten werden gepland. Als klap op de vuurpijl werd hun nieuwe nummer What Are You Waiting For? op vrijdag, de dag dat de kaarten voor de reünieconcerten in de verkoop gingen, tot Alarmschijf uitgeroepen. Het kan dus haast niet anders dan dat de mannen van Kane in oktober hun 26e Top 40-hit gaan scoren.

2 (--) Dinand Woesthoff

Het idee voor de comeback was ontstaan tijdens het maken van de documentaire Kane: A Story Recorded. Deze vierdelige docureeks is sinds vorige week maandagavond te streamen op Videoland en bestaat voor een groot deel uit privéopnames die Dinand Woesthoff en Dennis Van Leeuwen door de jaren heen zelf gemaakt hebben. De documentaire vertelt het verhaal van de opkomst en uiteraard ook het einde van Kane en alles wat daartussen zat. En uiteraard komt ook de comeback aan bod. Donderdagavond was Kane te gast in de talkshow van Humberto Tan om daar over de reünie te praten. Daarnaast vertelde Dinand nog iets over de ontstaansgeschiedenis van de grootste Kane-hit No Surrender en So Glad You Made It. Omringd door fans sloten ze de uitzending af met de nieuwe single What Are You Waiting For?, waarvoor de tafel speciaal uit de studio verwijderd was. Dinand en Dennis werden bijgestaan door hun oude drummer Cyril Directie, Nick Kamphuis op bas en Peter Kriek op toetsen.

3 (--) Numidia

Zaterdag stond in Beste Zangers Numidia centraal. Bij het grote publiek was ze nog niet zo heel bekend, maar in de Nederlandse urbanscene is ze al een paar jaar een gevestigde naam. Numidia mocht overigens op haar 14e al eens voor prinses Beatrix zingen en deed op haar 15e mee aan het vierde seizoen van The Voice Kids. In 2018 brak ze door dankzij haar medewerking aan de tracks Meli Meli en Dana van Ali B en in 2020 scoorde ze haar vooralsnog enige Top 40-hit met Tout Est Bon, een samenwerking met Boef. Numidia mag gerucht de ontdekking van dit seizoen genoemd worden. Haar vertolking van Duncan Laurence'Arcade, die ze een week geleden zong in het Nederlands en het Berbers, is nu al uitgegroeid tot de meest bekeken Beste Zangers-video op YouTube van dit seizoen. De Limburgse zangeres met Marokkaanse roots maakte niet alleen indruk met haar stem, maar ook met haar levensverhaal. Ze maakte op jonge leeftijd een vechtscheiding mee, werd op haar 16e uit huis geplaatst en is zelfs een tijdje dakloos geweest. Deze inspirerende powervrouw maakte tijdens de uitzending bekend dat ze de urbanscene gaat verlaten en door wil gaan als popzangeres. Haar deelname aan Beste Zangeres lijkt daarvoor een uitstekend opstapje.

4 (2) Ajax

Ajax is inmiddels naar de 15 plaats in de eredivisie gezakt. Daarbij moet wel gezegd worden dat de Amsterdammers twee wedstrijden minder gespeeld hebben dan de rest. De eerder gestaakte wedstrijd tegen Feyenoord werd woensdag afgemaakt en eindigde in een 0-4-nederlaag. Zaterdag leek Ajax wel te gaan winnen tegen RKC, maar ook die wedstrijd werd vroegtijdig gestaakt. Dit keer niet vanwege wangedrag door supporters, maar door een naar voorval waarbij RKC-doelman Etienne Vaessen bewusteloos raakte. Dat kwam doordat de voet van Ajacied Brian Brobbey in volle vaart tegen zijn hoofd was gekomen. Achter de schermen bij Ajax was Pier Eringa inmiddels opgestapt als voorzitter van de raad van commissarissen. Zondag werd bekend dat Michael Van Praag is voorgedragen als lid van de RvC. Hij is van 1989 tot 2003 voorzitter geweest van Ajax. Leuk detail: Michael Van Praag kan ook heel aardig zingen. Hij is een neef van beroepszanger Max Van Praag (1913-1991) en in 1996 heeft hij zelfs samen met Willeke Alberti de Tipparade gehaald. Dat deed hij met De Meer (Is Niet Meer), een lied over het afscheid van De Meer als Ajaxstadion op de melodie van Willekes Het Oude Huis.

(Foto: Thomas van de Weerd / Flickr / Nummer 1 positie in de Top 40 voor Kane, dus de champagne ging open / CC BY 2.0)

(02/10/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Loreen - Is It Love
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Son Mieux - Tonight
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Teddy Swims - The Door
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Tate McRae - Greedy
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Antoon - Blindelings
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Di-Rect - My Blood
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Cyril - Stumblin' In
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Davina Michelle - 17
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Nathan Dawe x Bebe Rexha - Heart Still Beating