Coverafbeelding Willeke Alberti & Michael Van Praag - De Meer (Is Niet Meer)

Willeke Alberti & Michael Van Praag

De Meer (Is Niet Meer)

  • Statistieken
  •   3 wkn Tipparade
  •   1996

Artiestinformatie

Geboortedatum   03-02-1945
Land   Nederland

Willy Albertina Verbrugge is de dochter van Carel Verbrugge, die we beter kennen als Willy Alberti. In 1958 maakt Willeke samen met hem haar eerste single, Zeg Pappie Ik Wilde U Vragen. In 1965 verscheen haar eerste soloalbum, Willeke. In de periode voor de Top 40 werden Spiegelbeeld en De Winter Was Lang grote hits.

In de eerste Top 40, die van 2 januari 1965, staat de zangeres genoteerd met Mijn Dagboek, dat op nummer 4 komt. Vader en dochter werkten vaker samen en hadden eind jaren zestig een eigen tv-show. In 1967 komt hun vertaling van Something Stupid (de hit van Frank en Nancy Sinatra), Dat Afgezaagde Zinnetje, tot de tweede plaats van de Top 40.

In 1992 staat Willeke voor de 14e keer in de Top 40, nu met Paul de Leeuw. De single Gebabbel bereikt opnieuw de tweede plaats van de lijst.
In 1995 wordt een nieuwe versie van De Glimlach Van Een Kind, het duet van Willy en Willeke Alberti, tien jaar na het overlijden van Willy Alberti, uitgebracht. De single bereikt de 34e plaats in de Top 40.

Het was haar laatste notering in de lijst, maar de zangeres was nog wel te horen op de singles Koningin Van Alle Mensen (RTL Boulevard United) en het Koningslied (Nationaal Comité Inhuldiging) die ter gelegenheid van de inhuldiging van Koning Willem Alexander waren uitgebracht.

Haar zoon, Johnny de Mol, is ambassadeur van de stichting Het Vergeten Kind. Om aandacht te vragen voor die stichting (voorheen de Guusje Nederhorst Foundation), nemen Willeke en Johnny in 2014 het nummer De Glimlach Van Een Kind opnieuw op. De opbrengst van de single komt volledig ten goede van de stichting. Later dat jaar werkt ze, met een keur aan Nederlandse artiesten, mee aan het nummer Kerstmis Vier Je Samen van EenMaal Voor Allen. Het project, waaraan supermarktketen Jumbo zich heeft verbonden, haalt in de donkere dagen geld op voor het goede doel.

Songtekst

De Meer (is Niet Meer)

Het was altijd wel gezellig
Vooral als Ajax won vanzelf
Ik heb gejuicht het was fantastisch
En was compleet gek van die elf
Dat fraaie rood en wit van Ajax
Er was geen mooier shirt dan dat
Ik sliep erin voor op zondag
De mooiste pyjama die ik had

refrein:
Dag veld, daar aan de Middenweg in Mokum
Dat knusse, die aparte sfeer
Al de successen zullen blijven
De Meer helaas hij is niet meer

Ik zat naast mijn pa en al zijn vrienden
En juibelde om Cruijf en om Klaas
Oom Sjakie, Keizer en Wim Suurbier
Oom Bennie, Ruud en Frankie, helaas
Een monument moet weer verdwijnen
De stem van Michels werd muziek
Het hele land zal met me treuren
Want ik spreek namens het publiek

refrein

Straks moeten wij naar de Arena
Het zal wel mooi zijn en modern
Michael van Praag doet of hij blij is
Maar raakt dan niet de echte kern
Hij zat hier net als ik met papa
Willy en Jaap het is voorbij
De middencirkel van mijn leven
Dat was de Meer, de Meer voor mij

refrein

Songinformatie

Stadion De Meer, kortweg De Meer genoemd, was een voetbalstadion aan de Middenweg 401 in de Watergraafsmeer in Amsterdam. Tussen 1934 en 1996 was het de thuishaven van AFC Ajax. Het tegenover de wijk Betondorp gelegen stadion werd ontworpen door architect en Ajax-commissaris Daan Roodenburgh.

Stadion De Meer was, op de vier betonnen tribunes na, volledig uit baksteen opgetrokken. Het massieve en gelede uiterlijk van het stadion refereerde aan de architectuur van de Haagse School, terwijl het open interieur juist de principes van het Nieuwe Bouwen volgde. In het hoofdgebouw van het stadion was een sportzaal opgenomen, wat in die tijd nog als een ongekende luxe gold.

Een deel van de originele grasmat werd geschonken aan begraafplaats Westgaarde in Osdorp. Daar is in oktober 1996 een speciaal Ajax-verstrooiveld gecreëerd waar de as van gecremeerde supporters van de club verstrooid kan worden. Naast dit veld is een van de twee originele dug-outs uit De Meer geplaatst. Bezoekers kunnen hier even rusten en hun overledenen gedenken.

Trivia

Michael van Praag was veertien jaar lang voorzitter van Ajax (1989-2003).
ArtiestWilleke Alberti,
Michael Van Praag
 A-kant
Titel De Meer (Is Niet Meer)
Lengte 04'48
Componist(en) T. Eyk, G. Den Braber
Producer(s) Peter Eijkens
 B-kant
Titel [Willeke Alberti] Het zal nooit meer zo zijn
Lengte 03'09
Componist(en) M. Peeters
Producer(s) Peter Eijkens
 
Platenlabel Dino Music
Catalogusnr DNCS 2294
Hoogste positie UK -
Hoogste positie US -

Positieverloop