Nieuws
Wie vielen ons op?

Top 4: Opgevallen! week 36

Top 4: Opgevallen! week 36
Brigitte Bardot  The Rolling Stones  Piet Veerman  Carry Tefsen 

In deze rubriek blikken we terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (1) Brigitte Bardot

Brigitte Bardot behoudt haar eerste plaats in deze rubriek. Ze staat nu voor de derde week op rij op nummer 1 en dat is behoorlijk bijzonder. De enige andere act die deze top 4 langer dan twee weken op rij heeft aangevoerd, is Freddie Mercury. Toen Bohemian Rhapsody in 2018 en 2019 in de bioscoop draaide, stond hij zelfs zes weken achter elkaar op nummer 1 en daarna nog eens vier weken. Net als bij Freddie zorgt bij Brigitte Bardot een verfilming van haar leven voor haar populariteit. De miniserie Bardot stijgt deze week een plekje naar nummer 8 in de top 10 van meest bekeken Nerflixseries in ons land. Donderdag bespraken presentatrice Chazia Mourali en Europa-correspondent Stefan de Vries deze serie en het fenomeen Brigitte Bardot in Op1. Zij bespraken onder meer de kritiek op de serie dat Brigitte te veel zou zijn neergezet als een labiele en egocentrische mannenverslindster, haar betekenis voor het Franse volk in de jaren 50 en 60 en haar inzet voor dierenrechten alsook de (extreem) rechtse sympathieën die de inmiddels 88-jarige actrice erop nahoudt.

2 (--) The Rolling Stones

Het leukste muzieknieuws van de afgelopen week is de nieuwe single van The Rolling Stones. Woensdagmiddag verscheen Angry, de eerste single van het album Hackney Diamonds, dat op 20 oktober zal verschijnen. Mick Jagger, Keith Richards en Ronnie Wood werden die dag ook geïnterviewd door de Amerikaans presentator Jimmy Fallon, waarna de videoclip van Angry in première ging. Dit interview vanuit het Hackney Empire Theatre in Londen werd rechtstreeks gestreamd en werd gevolgd door vele duizenden fans van over de hele wereld. Hackney Diamonds wordt het eerste album met nieuwe muziek van de band sinds A Bigger Bang uit 2005. In dat jaar scoorden The Rolling Stones ook hun voorlopig laatste hit met Streets Of Love. Angry is op nummer 27 binnengekomen in de Tipparade en de komende weken zal duidelijk worden of The Rolling Stones binnenkort hun 50e hit mogen bijschrijven. Angry is de eerste single van de Stones sinds het overlijden van drummer Charlie Watts in 2021. De band onthulde in het interview wel dat het album twee tracks zal bevatten waarop Charlie nog te horen is. Op één van die nummers, opgenomen in 2019, speelt zelfs Bill Wyman weer mee, waarmee de iconische bezetting uit de periode 1975-1993 weer even terug is.

3 (--) Piet Veerman

Sinds anderhalve week is op zaterdagavond het zestiende seizoen van Beste Zangers op NPO 1 te zien. Dit jaar zijn Nick Schilder, Duncan Laurence, Douwe Bob, Meau, Numidia, Marco Bakker en Mell naar Hacienda De Orán bij Sevilla getrokken. Die laatste zangeres stond centraal in de aflevering van afgelopen zaterdag. Zij staat met haar band Vintage Future momenteel in de Tipparade met Higher Love. De 29-jarige zangeres, die voluit Melanie Jonk heet, heeft echter nog nooit in de Top 40 gestaan. Haar grootvader wel. Dat is namelijk de Volendamse zanger Piet Veerman. Hij scoorde in de jaren 60 en 70 vijf nummer 1-hits als zanger van The Cats en scoorde in 1987 nog een solo-nummer 1-hit met Sailin' Home. In Beste Zangers vertolkte Duncan Laurence het nummer Lovin' Arms. Dat nummer is vooral bekend dankzij Elvis Presley, maar het werd in 1975 ook opgenomen door The Cats. Het verscheen in 1975 als B-kant van hun single Like A Spanish Song. Piet Veerman en Mell hebben het nummer vaak samen gezongen, onder meer in een aflevering van Tijd Voor MAX in 2014.

4 (--) Carry Tefsen

De laatste weken duiken er veel personen in deze rubriek op die vooral bekend zijn door hun acteertalent. Brigitte Bardot staat al drie weken op nummer 1 en de afgelopen tijd stonden ook Antonie Kamerling, Pommelien Thijs, Piet Römer, Katja Schuurman, Patrick Swayze en Jane Birkin in deze top 4. Zij hebben allemaal met elkaar gemeen dat ze ooit met een hit in de Top 40 hebben gestaan en daarmee maken ze aanspraak op een notering in deze rubriek. Dat geldt ook voor Carry Tefsen. De inmiddels 85-jarige actrice is al 60 jaar bekend als actrice in de theater-, televisie- en filmwereld en maakte zichzelf in de jaren 80 onsterfelijk door haar rol als huishoudster Mien Dobbelsteen in de populaire sitcom Zeg 'ns Aaa. Ze heeft in 1987 echter ook een album opgenomen en in 1992 scoorde ze op haar 54e een klein hitje met Dicht Bij Elkaar, een liefdesduet met Vader Abraham. Cary was afgelopen vrijdag te zien in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van De Geknipte Gast. Daarin sprak presentator Özcan Akyol onder meer met haar over de erkenning die ze altijd heeft moeten missen van haar vader. Die had liever gehad dat Carry had gekozen voor een carrière in het onderwijs. De uitzending is terug te kijken via NPO Start en een langere versie van het gesprek is te beluisteren als podcast.

(Foto: ETH-Bibliothek Zürich, Bildarchiv / Fotograf: Comet Photo AG (Zürich) / Com_L10-0171-0017 / CC BY-SA 4.0)

(11/09/2023)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Rondé - Undecided
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Dua Lipa - Training Season
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details La Fuente - Ratata
Details Dua Lipa - Illusion
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Hozier - Too Sweet
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Billie Eilish - Lunch
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Di-Rect - My Blood
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Nemo - The Code
Details Noah Kahan - Stick Season