Coverafbeelding André Hazes en Het Nederlands Elftal - Ik Heb U Lief Mijn Nederland

André Hazes en Het Nederlands Elftal

Ik Heb U Lief Mijn Nederland

  • Statistieken
  •   8 weken
  •   28 piekpositie
  •   62 punten
  •   1994

Artiestinformatie

Geboortedatum   30-06-1951
Land   Nederland

André Hazes werd in 1959 ontdekt door Johnny Kraaijkamp die de toen 8-jarige hoorde zingen op de Albert Cuypmarkt. Hij besloot hem te laten optreden op televisie. Een eerste single, Droomschip, deed toen nog weinig.


Willy Alberti stond aan de wieg van de volgende ontdekking van zijn zangtalent. Inmiddels had Hazes verschillende baantjes gedaan en nu was hij barkeeper. Eenzame Kerst komt aan het einde van 1976 binnen in de Top 40 en weet een week later de top 5 te bereiken. Bij platenmaatschappij EMI gaat hij samenwerken met Tim Griek en met hem komen verschillende top 10-hits tot stand. In 1981 is ’n Beetje Verliefd zijn eerste top 3-hit. In 1997 is Vaarwel zijn 34e Top 40-hit en dat zou ook de laatste notering zijn die hij nog mocht meemaken.


Hazes bleef geliefd bij zijn fans, maar besloot ook andere dingen te gaan doen. Zo ging hij aan de slag voor de politieke partij Ronde Venen Belang. In het voorjaar van 2003 viert hij in de Amsterdam ArenA zijn 25-jarig jubileum met twee uitverkochte concerten. Vanwege relatieproblemen worden concerten in Ahoy uitgesteld tot 2004. Dan wordt duidelijk dat de zanger gehoorproblemen heeft. In juni van 2004 zet hij alles op alles om nog een concert in de ArenA te kunnen geven, maar dat concert is verre van uitverkocht.


Op 21 september 2004 wordt hij opgenomen in het ziekenhuis in Woerden met koorts en benauwdheid. Twee dagen later overlijdt hij aan een hartstilstand. Op 27 september komen bijna 50.000 bezoekers naar de Amsterdam ArenA voor een afscheidsceremonie.


Postuum scoort hij drie nummer 1-hits met Zij Gelooft In Mij, Blijf Bij Mij en Bedankt Mijn Vriend. Die laatste, een duet met zijn zoon, is zijn 40e Top 40-hit. Ter nagedachtenis aan de zanger wordt sinds 2013 de concertreeks Holland Zingt Hazes georganiseerd. Sorry, het nummer dat Hazes in 1991 op zijn album Samen zette met Lisa Boray, wordt die avond gezongen met de stem van André zelf en zijn dochter Roxeanne.

Songtekst

{transcribed by Adri Verhoef, 21-6-1994}

Het is een eer om voor te strijden
- De driekleur met oranje vaan -
In victorie en in lijden
Tot het uiterste te gaan.
Waar ter wereld is oprechter trouw
Dan tussen volk en het rood-wit-blauw?

[chorus]:
Ik heb u lief, mijn Nederland,
Vol glorie is mijn vaderland,
Ik hou van jou, mijn Nederland,
Mijn kampioen, mijn Nederland.

Hoe prachtig is het te beleven
- Oranje is samenhorigheid -
Waar wij allen veel om geven,
Onze trots, door alle tijd.
Waar ter wereld is oprechter trouw
Dan tussen volk en het rood-wit-blauw?

[chorus] [2x]

Ik hou van jou, mijn Nederland,
Mijn kampioen, mijn Nederland.

Songinformatie

ArtiestAndré Hazes,
Het Nederlands Elftal
Titel Ik Heb U Lief Mijn Nederland
Lengte 03:03
Platenlabel Dino Music

Positieverloop