Nieuws
Zeldzame prestatie van Kenya Grace

Een duik in Top 40-hits met 'stranger(s)' in de titel

Een duik in Top 40-hits met 'stranger(s)' in de titel
Kenya Grace  Frank Sinatra  Jonas Blue  JP. Cooper  Sam Smith  Normani  Kim Wilde  Madonna  Michael Jackson  Eurythmics  Yvonne Elliman  Iron Maiden  Pepsi & Shirlie 

Met Strangers heeft Kenya Grace momenteel een top 3 in de Nederlandse Top 40 te pakken. Dat is best bijzonder, want het is pas de derde ‘stranger-hit’ die de top 3 heeft weten te bereiken. We duiken in de geschiedenis van Top 40-hits met ‘stranger(s)’ in de titel.

Voor de eerste moeten we terug naar de beginjaren van de Top 40. Op 25 juni 1966 steeg Strangers In The Night van Frank Sinatra van 4 naar 3 en daarmee was het de eerste ‘vreemdelingen-top 3-hit’ in de geschiedenis van de Lijst der Lijsten. Ol' Blue Eyes zou uiteindelijk doorstijgen naar nummer 2, maar moest die positie na één week alweer overlaten aan Sunny Afternoon van The Kinks. Op 30 juli pakte Strangers In The Night de tweede plek weer terug, door Paperback-Writer van The Beatles te verdrijven. Lang was Sinatra de enige die hoger dan de derde plek met een ‘strangershit’ wist te komen. Tot Perfect Strangers van Jonas Blue en JP. Cooper op 13 augustus 2016 van 7 naar 2 steeg en daarmee plaatsnam achter Cold Water van Major Lazer, Justin Bieber en Mø.

Lange periode zonder
Na Strangers In The Night duurde het lang voordat er weer een hit met het woord ‘stranger’ in de titel tussen de 40 populairste nummers van ons land stond. Bijna precies 11 jaar later, op 28 mei 1977 was Hello Stranger van Yvonne Elliman nieuw op 31 in de Top 40. Lang duurde haar verblijf in de lijst niet, want op 2 juli was de tweede hit van de nu 71-jarige Amerikaanse alweer verdwenen. Love Is A Stranger van Eurythmics volgde Hello Stranger op 4 juni 1983 op als volgende ‘vreemdelingenhit’. Die had beduidend meer succes, met nummer 13 als piekpositie en een verblijf van in totaal 7 weken.

De gouden jaren 80
De jaren 80 zouden uitgroeien tot hofleverancier van hits over strangers, met als hoogtepunt het jaar 1987, waarin zowel Iron Maiden als Pepsi & Shirlie er één meepakten. Opvallend genoeg kwamen Stranger In A Strange Land en Goodbye Stranger allebei niet verder dan de 35e stek en stonden ze allebei slechts 3 weken in de Top 40. Kim Wilde deed het wat dat betreft stukken beter in 1988, toen ze een hit scoorde met Never Trust A Stranger, dat een dappere poging deed om de piekpositie van Sinatra’s Strangers In The Night te evenaren. Helaas voor de Britse ster bleef haar single steken op 4.

De eenzaamheid van Michael Jackson
In de jaren 90 waren het The King en Queen of Pop die beide voor een single kozen met ‘stranger’ in de titel. In Nederland was Stranger In Moscow de vijfde single van Michael Jacksons album HIStory: Past, Present and Future, Book I. Daarop stonden naast zijn grootste hits ook nieuwe nummers, zoals de eerdere singles Scream (met Janet Jackson), You Are Not Alone, Earth Song en They Don’t Care About Us. Stranger In Moscow stond symbool voor het niemandsland waarin Michael Jackson zich destijds in bevond: hij werd beschuldigd van seksueel misbruik en zijn gezondheid ging achteruit. De sensatiepers zat hem zo op de hielen, dat hij zich nergens meer kon begeven. Moskou en het Rusland dat werd getoond in de clip waren slechts metaforen voor het gevoel dat Jackson destijds had. De grootste hit met een vorm van ‘stranger’ in de titel scoorde hij niet in Nederland. De track kwam tot nummer 9 en stond 8 weken in de lijst.

Madonna bouwt verder
Madonna had een heel andere aanleiding voor haar hit. Zij maakte in 1999 met Beautiful Stranger de soundtrack van de film Austin Powers: The Spy Who Shagged Me. Muzikaal gezien borduurde de track verder op de grensverleggende koers van Madge op haar vorige album Ray Of Light. William Orbit zorgde voor een bedwelmend, psychedelisch elektronisch geluid, gecombineerd met een rocksausje. Madonna kwam er hoger mee dan de koning van de popmuziek: Beautiful Stranger bereikte de zesde plaats en bracht 11 weken door in de Lijst der Lijsten. Met 297 Top 40-punten is dat nog altijd genoeg voor een plek bij de 5 grootste ‘strangershits’ in de Top 40-geschiedenis. Ook daarmee heeft de zangeres een streepje voor op haar mannelijke evenknie: Stranger In Moscow moet het met 191 Top 40-punten met een zesde plaats doen.

Sam Smith en Normani dansen door
De meest recente voorganger van Strangers van Kenya Grace is Dancing With A Stranger van Sam Smith en Normani. Die hit bereikte net als Beautiful Stranger de zesde plaats, maar wist wel veel meer punten (392) te vergaren. Daarmee is het na Strangers In The Night (519 punten) en Perfect Strangers (671) de op twee na grootste ‘strangershit’ ooit.

Top 5: Top 40-hits met 'stranger(s)' in de titel

1. PERFECT STRANGERS - Jonas Blue featuring JP. Cooper (2016, 671 Top 40-punten)
2. STRANGERS IN THE NIGHT - Frank Sinatra (1966, 519 Top 40-punten)
3. DANCING WITH A STRANGER - Sam Smith with Normani (2019, 392 Top 40-punten)
4. NEVER TRUST A STRANGER - Kim Wilde (1988, 323 Top 40-punten)
5. BEAUTIFUL STRANGER - Madonna (1999, 297 Top 40-punten)

(18/10/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Loreen - Is It Love
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Son Mieux - Tonight
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Antoon - Blindelings
Details Tate McRae - Greedy
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Cyril - Stumblin' In
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Di-Rect - My Blood
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Dua Lipa - Training Season
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy