Nieuws
1970 - 2024

De 5 grootste hits van Def Rhymz

De 5 grootste hits van Def Rhymz
Def Rhymz 

Zondagavond werd bekend dat Def Rhymz is overleden. Hij werd slechts 53 jaar. Als eerbetoon aan de vrolijke rapper zetten we zijn vijf grootste hits op rij.

1. Puf / Schudden

In 2001 scoorde Def Rhymz de grootste hit uit zijn carrière. Aanvankelijk was zijn platenmaatschappij van plan om alleen Puf, een track van zijn album De Goeiste, op single uit te brengen, maar daar was Def het niet mee eens. Hij zag meer potentie in Schudden. Dat was een bobblingremix van de instrumentale track Love Come Home van DJ Jean, die in het voorjaar van 2000 een top 3-hit was geworden. DJ Jean vond het goed dat Def deze track zou uitbrengen, maar wel op één voorwaarde. Hij wilde wel vernoemd worden. Dat nam Def Rhymz heel letterlijk. In de intro roept hij: "Dit is een bobblingremix van DJ Jeannnnn". Nadat Def Rhymz een clip had laten opnemen voor Schudden ging zijn platenmaatschappij overstag. Puf / Schudden werd als dubbele A-kant uitgebracht, maar alle aandacht ging - zoals Def al verwacht had - naar Schudden. De zanger op deze track is Lloyd De Meza, die ook mee zou doen op de opvolger Ze Zitten Me Achterna. DJ Jean en Lloyd hebben inmiddels allebei op Instagram gereageerd op het plotselinge overlijden van Def Rhymz.

2. Doekoe

Nederland maakte kennis met Def Rhymz dankzij de hit Doekoe. Deze track stond in december 1999 één week op nummer 1 in de Top 40. Deze hit betekende een mijlpaal in de Top 40-geschiedenis, want nog nooit eerder had een Nederlandstalig rapnummer op de eerste plaats gestaan. Sowieso was Def Rhymz na M.C. Miker "G" & Deejay Sven pas de tweede Nederlandse hiphopact met een nummer 1-hit. Doekoe viel op door de humoristische songtekst met veel verwijzingen naar BN'ers. Daarnaast is hij niet vies van wat seksueel getinte lyrics. De hit levert Def Rhymz ook kritiek op. Andere Nederlandse hiphopartiesten vinden dat hij het genre belachelijk maakt. Hoe dan ook, Def Rhymz heeft er na Extince wel mede voor gezorgd dat nederhop op de kaart kwam te staan. Bovendien weet zo'n beetje iedere Nederlander na deze hit dat doekoe 'geld' betekent in Sranan (de taal van Suriname). Def werd namelijk in Paramaribo geboren, maar verhuisde in zijn kinderjaren naar Rotterdam. Hoewel Doekoe de eerste nummer 1-hit was van Def Rhymz, was hij in 1993 ook al betrokken geweest bij de nummer 1-hit Mockin' Bird Hill van Roots Syndicate. Zijn broer Willy was de percussionist van die groep.

3. De Bom

"Hij is de bom, hij is de bom, hij is de bom," zong Nora Dalal al op Defs debuuthit Doekoe. Niet toevallig dat Def kort na zijn Top 40-debuut meewerkt aan de track De Bom van de Postmen. De bom staat in de boeken als de laatste Alarmschijf van het jaar 1999 en kwam na de jaarwisseling de Top 40 binnen. Het nummer is een cover van de nummer 1-hit De Bom van Doe Maar. Het nummer is uiteindelijk nooit op een album van de Postmen verschenen, maar wel op het debuutalbum De Goeiste van Def Rhymz. Daarnaast staat het ook op het album Trillend Op M'n Benen, een verzamelalbum uit 2000 waarop verschillende Nederlandse artiesten de liedjes van Doe Maar coveren. Doe Maar is op dat moment bijzonder actueel, omdat de groep eind 1999 heeft laten weten dat ze weer bij elkaar is gekomen en er een nieuw album op stapel staat. De Bom is qua titel bijzonder geschikt voor een hiphopsausje, omdat 'de bom' in straattaal ook 'te gek' betekent. Met deze dubbele betekenis speelt Def Rhymz ook in de twee verses die hij voor zijn rekening neemt. De Bom bereikt de derde plaats in de Top 40.

4. Ik Ben Niet Te Stoppe

Def Rhymz is een van de weinige acts van wie de eerste drie hits allemaal de top 3 hebben bereikt. Met zijn vierde hits Ze Zitten Me Achterna kwam er een einde aan deze succesreeks, want dat nummer kwam niet verder dan de 36e plaats. Dit nummer was te vinden op het verzamelalbum De Allergoeiste, wat tegenwoordig misschien eerder als een deluxeversie van het album De Goeiste beschouwd zou worden. In 2002 was het tijd voor een echte nieuwe plaat van Def Rhymz. Dat werd het album Hoorgasme. Voor deze release werd de track Weekend uitgebracht, maar deze strandde in de Tipparade. Def had meer gelukkig met de tweede single Ik Ben Niet Te Stoppe. Dit nummer bereikte in de zomer van 2002 de 13e plaats in de Top 40.

5. Habibti (Mijn Schatje)

In 2004 scoorde Def Rhymz zijn laatste Top 40-hit met Habibti (Mijn Schatje). Deze track was een samenwerking met Lil' Cute, Ragga P, Sat-R-Day en raï-zanger Ramy Lapache. Habibti is - zoals de subtitel al aangeeft - een Arabisch woord voor schatje, maar de songtekst is voor het grootste deel door Def. Lil' Cute en Ragga P. gerapt in het Nederlands. Het nummer werd misschien net iets te vroeg een hit. In juni 2004 bereikte het nummer de 30e plaats in de Top 40. Een maand later beleefde Nederlandstalige hiphop ineens een grote opleving door grote hits van Ali B en Lange Frans & Baas B. Het lukte Def niet om op deze nieuwe nederhopgolf mee te surfen. Na 2004 kwam Def nooit meer verder dan de Tipparade. Hij heeft nog wel jarenlang opgetreden en ook nog zijn geluk beproefd als horecaondernemer. In zijn jeugd had hij een horecaopleiding gevolgd en die kwam hem goed van pas. Op financieel gebied ging het hem echter niet voor de wind. Hij raakte in de schulden en werd failliet verklaard. In 2023 vertelde Def in de podcast NandoLeaks dat hij wel veel geld heeft verdiend met optreden, maar dat hij door slechte contractonderhandelingen maar weinig aan zijn nummer 1-hits had verdiend.

In 2019 kreeg Def last van hartproblemen. Hij moest drie hartoperaties ondergaan, waarbij een motortje in zijn hart werd ingebouwd dat zijn bloedcirculatie op gang hield. Daardoor moest hij de laatste jaren van zijn leven met een grote batterij in zijn broek lopen. Dit motortje kreeg hij in afwachting van een donorhart, maar dat is er nooit gekomen. Def Rhymz is slechts 53 jaar oud geworden.

(25/03/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)