Nieuws
Wie vielen ons op?

Top 4: Opgevallen! week 13

Top 4: Opgevallen! week 13
Def Rhymz  Lenny Kuhr  Ben Cramer  Joost 

In deze rubriek blikken we terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (2) Def Rhymz

Zondag 24 maart is Def Rhymz overleden. Veel mensen lazen dit verdrietige pas op maandagochtend in de krant en daarom stijgt de rapper nu pas door naar de eerste plaats in deze rubriek. Def Rhymz had de laatste jaren van zijn leven ernstige hartproblemen. Het was voor hem daarom niet mogelijk om zich te verzekeren. Voor zijn overlijden heeft Def twee laatste wensen uitgesproken. Dat hij zou worden begraven in zijn geboorteplaats Suriname en dat zijn foodtruck Def De Chef zou blijven bestaan. Om zijn eerste wens te realiseren hebben zijn nabestaanden en crowdfundingsactie opgezet. Het beoogde streefbedrag van 40.000 euro werd binnen een dag gehaald en toen de teller op 56.330 euro stond, is de crowdfunding stopgezet. Nederlandse fans kunnen overigens vandaag afscheid nemen van Def. Vanaf 12 uur vindt er een rouwtocht plaats door de Rotterdamse wijk Crooswijk, waar hij als kind is opgegroeid. Later dit jaar komt er nog een groot feest ter ere van Def Rhymz.

2 (--) Lenny Kuhr

Lenny Kuhr heeft een roerige week achter de rug. Vorige week zondagmiddag werd haar optreden in Theater De Leest in Waalwijk verstoord door vier pro-Palestijnse activisten van de actiegroep Palestine Action NL. Drie daarvan riepen leuzen vanuit de zaal en maakten Lenny uit voor terrorist. Een van hen betrad zelfs het podium en beschuldigde Lenny van genocide. De songfestivalwinnares bekeerde zich in de jaren 70 tot het jodendom en haar kinderen en kleinkinderen wonen in Israël. Twee van haar kleinkinderen zijn daar dienstplichtig. Volgens Palestine Action NL was Lenny het doelwit omdat zij de afgelopen maanden pro-Israëlische standpunten heeft gedeeld. De 74-jarige zangeres laat echter ook weten dat ze geen voorstander is van geweld en veel van haar liedjes gaan over verbinding. Veel mensen hebben met grote afkeuring op de verstoring van het concert gereageerd. Dinsdag werden er zelfs Kamervragen over gesteld en verschillende parlementariërs vonden dat staatssecretaris Gräper van cultuur en media zich strenger zou moeten uitspreken tegen deze terroristische en antisemitische actie. Deze week is Lenny Kuhr bij haar familie in Israël. Hopelijk vindt ze daar de rust om al het tumult van de afgelopen dagen een beetje te verwerken.

3 (--) Ben Cramer

Vier jaar na Lenny Kuhr stond Ben Cramer namens Nederland op het Eurovisiepodium. Zijn ervaringen in Luxemburg in 1973 werden echter niet aangesneden in zijn gesprek met Özcan Akyol, dat afgelopen vrijdag te zien was op NPO 2. Toen was de 77-jarige zanger namelijk te gast in diens interviewprogramma De Geknipte Gast. Ben sprak onder meer over zijn kinderjaren als zoon van een winkeleigenaar - en later boekhouder - in Amsterdam. Zij vader moest eerst niets weten van de muzikale carrière van zijn zoon. Nadat hij met zijn band - mede dankzij een vervalste handtekening van zijn vader - een talentenjacht had gewonnen, veranderde vader Cramers gereserveerdheid echter in trots. Verder vertelde ben over de vele internationale songfestivals waaraan hij heeft deelgenomen en hoe hij in Tokio ooit verliefd werd op de presentatrice. Ten slotte kwamen ook zijn hartproblemen aan bod. In de jaren 90 kreeg hij een nieuwe hartklep en sinds 2018 heeft hij een ICD. Dat is een apparaatje dat ingrijpt en een schok geeft wanneer het hartritme verstoord is. De uitzending van De Geknipte Gast is terug te kijken via NPO Start en een langere versie van het gesprek is te beluisteren als podcast.

4 (1) Joost

Vorige week was er wederom goed nieuws voor Joost. Dinsdag werden de startvolgordes van beide halve finales voor het Eurovisiesongfestival bekendgemaakt. Deze worden niet geloot, zoals vroeger, maar sinds 2013 door de producers van het songfestival bepaald. Daarbij zorgen ze voor voldoende afwisseling in de avond en voorkomen ze dat bijvoorbeeld alle ballads achter elkaar komen. Europapa zal op donderdagavond 9 mei als laatste lied in de tweede halve finale te horen zijn. Dat is een groot voordeel, want bij de televoters ligt het liedje dan nog vers in het geheugen. In de afgelopen tien edities hebben maar liefst 17 van de 20 liedjes die een halve finale afsloten zich gekwalificeerd voor de finale. Naast Europapa zijn er dit jaar overigens nog twee inzendingen met een klein Nederlands tintje. De Cypriotische inzending Liar van Silia Kapsis werd mede geschreven door Elke Tiel uit Amersfoort. Daarnaast schreef Gia Koka de tekst van de Albanese inzending Titan van Besa. Zij werd weliswaar geboren in Polen, maar groeide op in Nederland. In 2020 scoorde zij een klein Top 40-hitje met 2 Hearts.

(Foto: Def Rhymz Offical - de enige echte! | YouTube | DEF RHYMZ - TRANKILOW | CC BY-SA 3.0)

(01/04/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)