Nieuws
Wie vielen ons op?

Top 4: Opgevallen! week 14

Top 4: Opgevallen! week 14
Freddie Mercury  Roxy Dekker  Frans Bauer  Def Rhymz 

In deze rubriek blikken we terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Freddie Mercury

De afgelopen jaren was april Greatest Hits-fiilmmaand op Net5. In die maand werden er extra veel muziekfilms en -documentaires uitgezonden op die zender, maar van die traditie lijkt Net5 nu afgestapt. De traditie om begin april de film Bohemian Rhapsody uit te zenden blijft kennelijk wel, want op maandag 1 april was de biopic over het leven van Queen-zanger Freddie Mercury nog eens te zien. Ook in 2021, 2022 en 2023 zond Net5 deze film rond deze tijd van het jaar uit. Vorig jaar zelfs twee keer. Al die vertoningen hebben er ook toe geleid dat Freddie Mercury al die jaren in april een weekje deze top 4 heeft aangevoerd. Sinds het begin van deze rubriek in september 2018 heeft Freddie nu 52 keer in deze top 4 gestaan. Daarmee maakt hij precies een jaar vol. Hij is de eerste artiest die dat presteert. Billie Eilish volgt met 29 noteringen. Daarnaast is het de 22e keer dat hij dit lijstje aanvoert en ook dat is uiteraard een record. Billie Eilish en Elvis Presley deden dit allebei slechts 9 keer en komen dus niet eens in de buurt.

2 (--) Roxy Dekker

Nederland heeft een nieuwe ster en haar naar is Roxy Dekker. Begin vorig jaar ontsond het nummer Anne-Fleur Vakantie als grap op TikTok, waarna ze viraal ging. In dit nummer nam ze welgestelde randstedelijke studentes op de hak. Later dat jaar scoorde ze met Satisfyer haar eerste Top 40-hit. Deze track bereikte afgelopen december zelfs de top 10. Donderdag was de 19-jarige zangeres te gast bij Beau, waar ze onder meer vertelde dat Satisfyer eigenlijk voor Maan bedoeld was, maar dat zij het nummer heeft afgewezen, wellicht omdat de inhoud iets te gewaagd voor haar was. Daarnaast vertelde Roxy dat ze in de toekomst naast 'springnummers' ook meer persoonlijke tracks wil gaan uitbrengen, maar eerst is het de beurt aan haar volgende single Sugardaddy, die diezelfde dag uitkwam. In dat nummer zingt ze niet óver een sugardaddy, maar is ze er zelf een. Op streaming gaat deze track momenteel compleet door het dak dus het kan haast niet anders dat Sugardaddy komende vrijdag heel hoog gaat binnenkomen in de Top 40.

3 (--) Frans Bauer

Eind 2003 scoorde Frans Bauer zijn grootste Top 40-hit met Heb Je Even Voor Mij. Die had hij voor een groot deel te danken aan het succes van de realityserie De Bauers, die het nummer als herkenningstune gebruikte. Net als Heb Je Even Voor Mij was De Bauers een groot succes. In 2004 won het programma zelfs de Gouden Televizierring. Inmiddels zijn we 20 jaar verder en achtten de familie Bauer en AVROTROS de tijd rijp voor een nieuwe serie aflevering. De samenstelling van de familie is de afgelopen jaren wel wat veranderd. Pa Christiaan Bauer overleed in 2015, en het gezin is uitgebreid met de zonen Frans Jr. en Lucas en schoondochters Kim en Gwen. Zonen Christiaan en Jan waren in de eerste serie al te zien als peuter en baby, maar zijn inmiddels jonge twintigers, die allebei hun woordje klaar hebben. In de eerste aflevering van de nieuwe serie vertelt Frans onder meer over zijn crèmepjes en de huishoudelijke taakverdeling - of liever het ontbreken daarvan. Er komen ook serieuze onderwerpen aan bod, zoals de beginnende vergeetachtigheid van ma Wies Bauer (77) en het herseninfarct dat Mariska in 2022 trof. In de aflevering van komende donderdag wordt onder meer de 50e verjaardag van Frans Bauer gevierd.

4 (1) Def Rhymz

We besluiten deze top 4 met de artiest waar we vorige week mee openden: Def Rhymz. Vorige week maandag namen honderden fans in Rotterdam afscheid van de rapper, die onlangs op 53-jarige leeftijd overleed. Voorafgegaan door een drumband die zijn nummers speelde, werd zijn rieten kist op een pick-uptruck door de straten van Crooswijk gereden. De rouwstoet ging langs verschillende belangrijke plekken in het leven van Def Rhymz. Daarna vond in Bergschenhoek voor ruim 300 familieleden en vrienden een besloten afscheidsbijeenkomst plaats. Dit weekend is het lichaam van de rapper overgevlogen naar Suriname. Daar wordt hij vandaag in het bijzijn van zijn familie - die dankzij de succesvolle crowdfundactie is kunnen meereizen - begraven. Op de zijkant van de sporthal Schuttersveld in Crooswijk heeft kunstenaar Ché Lanser afgelopen week een prachtige muurschildering gemaakt ter herinnering aan Def Rhymz. Op een lifthuisje bij Amsterdam Centraal werd eerder ook een muurschildering van Def Rhymz gemaakt, maar die is inmiddels verwijderd. Er wordt nog wel overlegd over de mogelijkheid om de muurschildering op een andere plek in Amsterdam te laten terugkeren.

(Foto: Carl Lender / Flickr / Queen / CC BY 2.0)

(08/04/2024)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Rondé - Undecided
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Dua Lipa - Training Season
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Post Malone & Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Dua Lipa - Illusion
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Hozier - Too Sweet
Details La Fuente - Ratata
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Di-Rect - My Blood
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Taylor Swift feat. Post Malone - Fortnight
Details Nemo - The Code
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter