Nieuws
Wie vielen ons op?

Top 4: Opgevallen! week 12

Top 4: Opgevallen! week 12
Joost  Def Rhymz  Bob Marley & The Wailers  Het Nederlands Elftal 

In deze rubriek blikken we terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (1) Joost

Net als in de Top 40 staat Joost in onze populariteitsmeting voor de derde week op nummer 1. De 26-jarige zanger heeft afgelopen week zijn prijzenkast mogen uitbreiden, want vrijdag won hij de 3FM Award voor beste artiest. In 2023 had hij deze prijs ook al gewonnen. Joost vatte zijn overwinningsspeech in één dankwoord samen: "Love". Tot de andere prijswinnaars behoorden Froukje (beste album en beste song), Di-Rect (beste groep), Claude en Suzan & Freek (beste samenwerking) en Roxy Dekker (beste nieuwkomer). Tot teleurstelling van onder meer RTL Boulevard en De Telegraaf stond Joost na afloop niet de pers te woord. Die moest het doen met een woordje van creatief leider Gover Meit. Hoewel Europapa vooralsnog niet opduikt in de hitparades van de Duitstalige landen, onthulde DJ Paul Elstak dit weekend in een interview met RTV Rijnmond dat hij opnieuw met Joost zal samenwerken voor een release die gericht is op deze markt. Het zou gaan om een collab met 'een hele grote Duitse artiest'. Maar op deze opvolger van Friesenjung zullen we uiteraard nog moeten wachten tot na het Eurovisiesongfestival.

2 (--) Def Rhymz

Zondagavond bereikte ons het verdrietige bericht dat Def Rhymz is overleden. De energieke rapper werd op 3 mei 1970 geboren als Dennis Oscar Bouman in Paramaribo, maar hij groeide op in Rotterdam. Zijn broer Willy maakte begin jaren 90 deel uit van de formatie Roots Syndicate, die een nummer 1-hit scoorde met een reggaeversie van Mockin' Bird Hill. Dennis heeft ook een bijdrage geleverd aan deze hit. Eind jaren 90 werd hij zelf bekend onder de naam Def Rhymz. Hij viel op door zijn humoristische en schunnige teksten. Tussen 1999 en 2004 stond hij met zes hits in de Nederlandse Top 40, waarvan er twee de eerste plaats bereikten: Doekoe en Puf / Schudden. Hij is een van de weinig artiesten van wie de eerste drie hits allemaal in de top 3 belandden. In 2019 kreeg Dennis last van hartproblemen. Hij moest drie hartoperaties ondergaan en in afwachting van een donorhart werd er een motortje in zijn hart geplaatst die zijn bloedcirculatie op gang moest houden. Dennis is slechts 53 jaar geworden. Elders op deze site vind je een speciale Def Rhymz-top 5.

3 (--) Bob Marley

De afgelopen twee weken stond Bob Marley niet genoteerd in deze rubriek. Deze week is er weinig ander muzieknieuws en daarom duikt hij deze week weer op in deze top 4. De biografische film Bob Marley: One Love doet het nog steeds heel goed in de bioscoop. Inmiddels heeft de film alleen in ons land al meer dan 3 miljoen euro opgebracht. Wereldwijd staat de teller al op meer dan 173 miljoen dollar. Daarmee komt de Bob Marleyfilm al behoorlijk dicht in de buurt van de top 5 van succesvolste muzikale biopics aller tijden. Die bestaat momenteel namelijk uit Bohemian Rhapsody ($911 miljoen), Elvis ($289 miljoen), Straight Outta Compton ($202 miljoen), Rocketman ($195 miljoen) en Walk The Line ($187 miljoen). De cijfers stijgen nu natuurlijk minder hard dan in het begin, maar een top 5-notering voor Bob Marley: One Love zou mogelijk moeten zijn. Hoewel sommige recensenten kritiek uiten op het te hoge feelgoodgehalte van de film is de waardering van het publiek voor deze film buitengewoon goed. Vandaar ook het commerciële succes natuurlijk.

4 (--) Het Nederlands Elftal

Af en toe duiken er voetballers of voetbalteams in deze rubriek op. Denk maar aan Johan Cruijff, Ajax en Feyenoord, die af en toe voorbijkomen. Waarom voetballers in de rubriek? Omdat ze ooit in de Top 40 hebben gestaan. Dat is de enige vereiste voor een notering in deze rubriek. En dat je hoog scoort in onze populariteitsmeting natuurlijk. Dat geldt zeker voor Het Nederlands Elftal. Dankzij de vriendschappelijke 4-0-overwinning tegen Schotland op vrijdag begint de Oranjekoorts alweer een beetje op gang te komen. Morgen speelt Nederland tegen Duitsland, waar in juni het EK van start zal gaan. De laatste keer dat het EK daar plaatsvond, was in 1988 en daar koesteren we natuurlijk mooie herinneringen aan. Het Nederlands Elftal won de beker en maakte kort daarna ook zijn Top 40-debuut door mee te zingen op de hit Wij Houden Van Oranje van André Hazes. Of hij daadwerkelijk heeft meegezongen op de opname is niet bekend, maar op het hoesje van die single is in ieder geval de huidige bondscoach Ronald Koeman te zien. Zouden er in juni, 12 jaar na De Geluksvogeltjesdans en Samen, eindelijk weer eens een Oranjehit opduiken in de Top 40?

(Foto: NPO Start | YouTube | Het is kwetsbaar en tegelijkertijd knettergek - Europapa - Joost Klein | Sophie en Jeroen | BNNVARA | CC BY-SA 3.0)

(25/03/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi