Nieuws
Op deze dag in 1984

Vandaag: Marvin Gaye doodgeschoten

Vandaag: Marvin Gaye doodgeschoten
Marvin Gaye  Petula Clark  Harry Secombe  Zayn  Taylor Swift  Bob Dylan  John Legend  Sara Bareilles  Alice Cooper  Dolly Parton  Rob Dekay  Freek  Trijntje Oosterhuis 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de moord op soullegende Marvin Gaye, verricht door zijn vader.

Eén van de meest verrassende comebacks uit de jaren 80 kwam op naam van Marvin Gaye. De soulzanger scoorde in de periode 1977-1982 geen hits meer en het ging meer en meer bergafwaarts met hem, zowel muzikaal als persoonlijk. Zijn drugsverslaving nam ernstige vormen aan en zorgde voor de scheiding met Janis Hunter. In 1981 streek hij plotseling neer in België, waar hij werkte aan zijn lp Midnight Love. De eerste single van deze plaat was Sexual Healing, dat in 1982 de derde plaats haalde. Het was de grootste Top 40-hit van Marvin Gaye

Dit succes was echter van korte duur. Zijn drank- en drugsproblemen hielden aan en hij bleef kampen met depressiviteit. In 1983 keerde hij terug naar de Verenigde Staten en kwam hij in confrontatie met zijn vader. Marvin Gaye sr. keurde de levenswijze van zijn zoon sterk af en dat leidde tot hoog oplopende ruzies. Op 1 april 1984 komt het niet alleen tot een gevecht op verbaal vlak, maar ook op fysiek. Vier maanden nadat Marvin jr. een vuurwapen cadeau gaf aan zijn vader, schiet Marvin sr. zijn zoon met dat vuurwapen in het hart. Marvin Gaye jr. is op slag dood. Hij is 44 jaar geworden. 

Als gevolg daarvan wordt de vader aangeklaagd voor moord, maar hij verklaart dat hij uit zelfverdediging heeft geschoten. In hoger beroep krijgt hij gelijk en krijgt hij een voorwaardelijke celstraf van zes jaar met een proeftijd van vijf jaar wegens doodslag. Het vuurwapen waarmee hij de daad heeft verricht, heeft hij nota bene als kerstcadeau gekregen van zijn zoon. In maart 1985 stijgt Nightshift van The Commodores naar de eerste plaats in de Top 40. In het eerste couplet wordt Marvin Gaye Jr. geëerd. Het tweede couplet is een eerbetoon aan de eveneens in 1984 overleden soullegende Jackie Wilson

Dit gebeurde er nog meer op 1 april:
Miljoenen gebruikers van YouTube worden op 1 april 2008 'gerickrolld'.

Onbedoeld en onverwacht werd Never Gonna Give You Up, de nummer 1-hit van Rick Astley, een plaaggeest op internet. In maart 2007 bedacht Shawn Cotter, een gebruiker van het interforum 4chan de 'rickroll'. De eerste trailer van het computerspel Grand Theft Auto IV was net verschenen, maar dit filmpje trok zoveel belangstelling dat de site van Rockstar Games crashte. Internetgebruikers die het filmpje hadden gedownload gingen het op andere sites zetten, zodat toch iedereen het kon zien. Shawn deed echter iets anders.

Shawn zette hij een berichtje op 4chan met een linkje naar de trailer van GTA 4, althans dat is wat er in het berichtje stond. In werkelijkheid leidde het linkje niet naar de trailer, maar naar de videoclip van Never Gonna Give You Up. Al gauw gingen steeds meer mensen de grap overnemen door linkjes naar een interessante video of website te plaatsen, wat dan uiteindelijk de video van Never Gonna Give You Up bleek te zijn. Met name op 1 april 2007werd dit vaak gedaan, maar zeker ook daarna. Hierdoor ging het 20 jaar oude nummer viral.

Wie de rickrollmeme nog niet had meegekregen, leerde hem op 1 april 2008 wel kennen, toen rickrollde YouTube zelf namelijk miljoenen gebruikers door alle 'aanbevolen video's' te laten doorverwijzen naar Never Gonna Give You Up. In 2008 wordt Rick Astley zelf ook voor de eerste keer gerickrolld. Hij ziet er de lol wel van in.

Dankzij de rickrollmeme overschrijdt de video van Never Gonna Give You Up eind juli 2021 de grens van 1 miljard views op YouTube. Er hebben op dat moment al meer dan 200 videoclips die mijlpaal bereikt, maar toch is de prestatie van Never Gonna Give You Up bijzonder. Het is namelijk pas de tiende video uit de 20e eeuw die dit weet te presteren.

Rick Astley is erg blij met deze prestatie: "Ik heb net gehoord dat Never Gonna Give You Up 1 miljard keer gestreamd is op YouTube," zegt hij in een videoboodschap. "Dat is waanzinnig. De wereld is een heerlijke en prachtige plek en ik ben heel gelukkig".

Dit gebeurde er nog meer op 1 april
1967: This Is My Song stijgt naar de eerste plaats. De claim van zowel Petula Clark (ene versie) als Harry Secombe (andere versie) is echter ongegrond, want van geen van beide artiesten is dit hun eigen lied. Het origineel is namelijk van Charlie Chaplin, maar die wist er geen hit mee te scoren in 1966.
2016: Dat Zayn prima zonder One Direction kan blijkt uit het succes van zijn album Mind Of Mine. Dat komt nieuw binnen op de eerste plaats van de Britse hitlijst. Ook in de Billboard 200, de Amerikaanse albumlijst, komt Mind Of Mine nieuw op 1 en daarmee is Malik de eerste Brit die dat in 28 jaar tijd lukt.
2016: De nieuwe commercial van Apple Music toont Taylor Swift. De samenwerking is opvallend omdat de zangeres een jaar eerder nog de oorlog verklaarde aan de streamingdienst.
2017: Na maanden van onduidelijkheid accepteert Bob Dylan de aan hem toegekende Nobel Prize voor literatuur.
2018: De Amerikaanse zender NBC zendt rechtstreeks een opvoering van de musical Jesus Christ Superstar uit. In deze opvoering spelen onder meer John Legend (Jezus), Sara Bareilles (Maria Magdalena) en Alice Cooper (koning Herodes) mee.
2020: Dolly Parton schrijft op Twitter dat ze een miljoen dollar doneert aan onderzoekers die werken aan een coronavaccin. Later blijkt dat het Moderna-vaccin daadwerkelijk mede tot stand is gekomen dankzij haar donatie. Op 2 maart 2021 krijgt de zangeres een injectie van 'haar eigen' vaccin.
2021: The Passion wordt opgevoerd in Roermond. Voor het eerst zijn er tijdens dit evenement van oorsprong Engelstalige liedjes te horen, die naar het Nederlands zijn vertaald. Zo maakt Rob Dekay (Judas) veel indruk met een Nederlandstalige versie van Human van Rag'n'Bone Man. Jezus en Maria worden gespeeld door respectievelijk Freek Bartels en Trijntje Oosterhuis.

Vandaag geboren:
1916 - Peter Knegjens, bij overlijden 79 jaar,
1939 - Rudolph Isley, bij overlijden 84 jaar, The Isley Brothers
1942
- Alan Blakley, bij overlijden 54 jaar, The Tremeloes
1946 - Ronnie Lane, bij overlijden 51 jaar, Small Faces | Faces
1946 - John Barbata, The Turtles
1947 - M,
1948 - Simon Cowe, Lindisfarne
1949 - Martin Van Os, bij overlijden 64 jaar, Penny Wise | Amsterdam
1950 - Billy Currie, Ultravox | Visage
1954 - Jeff Porcaro, bij overlijden 38 jaar, Toto
1958 - Davide Romani, Change
1961 - Mark White, ABC
1971 - Method Man, Wu-Tang Clan
1971 - Joost Zweegers, Novastar
1976 - Kim Sasabone, Vengaboys
1981 - Hannah Spearritt, S Club 7
1986 - Hillary Scott, Lady Antebellum
1986 - Kid Ink,
1991 - Graham Candy,
1992 - Sieneke,
1993 - Ryder,
1994 - Ella Eyre,

Vandaag op nummer 1:
1967 - 1 (2) This Is My Song- Petula Clark (Vogue\Pye), 1 week op nummer 1
1972 - 1 (1) Poppa Joe- Sweet (RCA), 4 weken op nummer 1
1978 - 1 (1) Denis- Blondie (Chrysalis), 3 weken op nummer 1
1989 - 1 (1) Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken- René Froger & Het Goede Doel (CNR), 2 weken op nummer 1
1995 - 1 (1) Alice, Who The X Is Alice? (Living Next Door To Alice)- Gompie (RPC), 4 weken op nummer 1
2000 - 1 (1) Freestyler- Bomfunk MC's (Epidrome), 2 weken op nummer 1
2006 - 1 (1) Right Here Right Now- Raffaëla (Zomba), 2 weken op nummer 1
2017 - 1 (1) Shape Of You- Ed Sheeran (Asylum), 11 weken op nummer 1
2023 - 1 (1) Flowers- Miley Cyrus (Columbia), 10 weken op nummer 1

(01/04/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)