'All Woman' Top 10

- Nieuws

 Alanis Morissette Alicia Keys Lauryn Hill Dolly Parton Kate Bush Schnappi Shakira Christina Aguilera P!nk

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. We zouden voor de gelegenheid eens in de historie kunnen duiken en een top 10 van feministische hits maken. Denk aan I Don’t Need A Man van The Pussycat Dolls , Independent Women Part 1 van Destiny’s Child, Girls Just Want To Have Hun van Cyndi Lauper of Ik Ben Gelukkig Zonder Jou van Conny Vandenbos. Maar wat valt ons op? Al die nummers zijn (mede) geschreven door… mannen!

James Brown was er in 1966 al duidelijk over: It’s A Man’s Man’s Man’s World. Dat geldt zeker voor de muziekwereld. Er staan meestal meer mannen in de Top 40 dan vrouwen. En de vrouwen die erin staan, zingen vaak nummers waaraan mannen meegeschreven hebben. En als zelfs dat niet het geval was, dan was er meestal wel een mannelijke producer.

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag hebben we een top 10 samengesteld waarbij de artiesten 100% vrouwelijk zijn én waarbij de nummers door enkel en alleen vrouwen geschreven en geproduceerd zijn.  Grote namen zoals Madonna, Rihanna en Anouk ontbreken, omdat bij het schrijven of produceren van hun nummers altijd wel minstens één man betrokken was. De onderstaande tien hits hebben echter 100% Girl Power!

1. FALLIN'- alicia keys (2001, 548 ptn, #1)tekst en muziek: Alicia Keys
producer: Alicia Keys
De grootste hit die volledig is gemaakt door een vrouw (dus uitgevoerd, gecomponeerd én geproduceerd) is Fallin’, de debuuthit van Alicia Keys. Zij is de enige uitvoerende zangeres die twee keer in deze top 10 staat. Fallin’ gaat over hoe je in een relatie het ene moment stapelgek op iemand bent, terwijl je hem op het andere moment niet kunt uitstaan. Alicia Keys had het nummer al een paar jaar eerder geschreven. Aanvankelijk dacht ze eraan om het nummer weg te geven aan het jonge R&B-zangeresje Kimberly Scott, maar uiteindelijk besloot ze het toch zelf te houden. Een verstandige beslissing, want het werd het begin van een zeer succesvolle carrière.2. GET THE PARTY STARTED- p!nk (2002, 421 ptn, #2)tekst en muziek: Linda Perry
producer: Linda Perry
Voor haar tweede album Missundaztood had P!nk de hulp ingeschakeld van Linda Perry, die aan acht van veertien nummers op het album meeschreef. Perry was de zangeres van de groep 4 Non Blondes, die in 1993 de grootste Top 40-hit van het jaar scoorde met What’s Up?. Dat nummer is niet in deze top 10 te vinden, omdat 4 Non Blondes een mannelijke gitarist had en bovendien een mannelijke producer. Nadat haar groep in 1994 uit elkaar gevallen was, ging Linda Perry voor anderen schrijven en produceren. Zo schreef ze onder andere mee aan What You Waiting For? van Gwen Stefani, Superwoman van Alicia Keys en aan …3. BEAUTIFUL- christina aguilera (2003, 407 ptn, #2)tekst en muziek: Linda Perry
producer: Linda Perry
… en aan Beautiful van Christina Aguilera dus. Het is niet het enige nummer van Christina Aguilera waaraan ze meewerkte. Ze droeg ook als bij als componist en producer aan de nummer 2-hit Hurt, maar die ontbreekt in dit overzicht, omdat die mede werd gecomponeerd door Mark Ronson. Daarnaast is de ook de hit Candyman geproduceerd en mede geschreven door Linda Perry, maar die single haalde te weinig punten voor deze top 10.
Beautiful is het hoogst genoteerde nummer uit deze top 10 met een enigszins feministische inslag, al laat de videoclip zien dat het thema eigenlijk breder is en dat het over iedereen gaat die zich ongeliefd, ongewenst en lelijk voelt.4. OBJECTION (TANGO)- shakira (2002, 394 ptn, #4)tekst en muziek: Shakira
producer: Shakira
Voor de meeste noteringen in deze top 10 geldt dat de nummers zijn geschreven en geproduceerd door de zangeressen zelfs. Alleen bij nummer 2, 3 en 5 is dat niet geval.
Ook Shakira schreef haar nummer zelf. Ze had al wel eerder nummers zelf geschreven, maar Objection (Tango) was het eerste Engelstalige nummer dat ze had geschreven. Daarvoor schreef ze uitsluitend in het Spaans. Gloria Estefan, de echtgenote van Shakira’s manager, had haar geadviseerd om in het Engels te gaan zingen. Dat bleek een gouden tip, want met haar eerste Engelstalige album Laundry Service beleefde Shakira haar wereldwijde doorbraak.5. DAS KLEINE KROKODIL- schnappi (2005, 365 ptn, #1)tekst en muziek: Iris Gruttmann & Rosita Blissenbach
producer: Iris Gruttmann
Schnappi is misschien een vreemde notering in deze top 10, maar het voldoet aan alle bovengenoemde voorwaarden: het is uitgevoerd, geschreven en geproduceerd door vrouwelijke artiesten.
De componist en producer van het kinderliedje is Iris Gruttmann. Zij was sinds 1996 betrokken bij Die Sendung Mit Der Maus en schreef vele liedjes voor het Duitse kinderprogramma. Eén daarvan was het liedje Schnappi, dat ze in 2000 samen met Rosita Blissenbach schreef. Ze had het laten inzingen door haar destijds vierjarige nichtje Joy. Pas in 2004 werd het liedje ‘ontdekt’ op internet en groeide het in korte tijd in verschillende Europese landen uit tot een hype.
Joy Gruttmann is inmiddels 20 jaar en volgt een opleiding tot meubelmaker om later binnenhuisarchitect te worden.6. YOU ARE- dolly parton (1983, 339 ptn, #1)tekst en muziek: Dolly Parton
producer: Dolly Parton
You Are van Dolly Parton is alleen in Nederland op single uitgebracht. Hierdoor is het alleen in Nederland en België een hit geworden. En wat voor één! In beide landen bereikte het nummer de eerste plaats.
Het zelfgeschreven You Are is te vinden op het verzamelalbum The Love Album, waarop ook haar andere twee top 5-hits uit 1983 te vinden zijn: I Will Always Love You en Islands In The Stream. In tegenstelling tot die twee nummers is You Are al veel ouder. Het is afkomstig van het album New Harvest … First Gathering uit 1977. Dat was het eerste album dat Dolly Parton zelf produceerde en daarmee verdient You Are een plaatsje in deze lijst.7. IF I AIN'T GOT YOU- alicia keys (2004, 334 ptn, #12)tekst en muziek: Alicia Keys
producer: Alicia Keys
Drie jaar na Fallin’ scoorde Alicia Keys met If I Ain’t Got You weer een hit die volledig door haarzelf geschreven en geproduceerd was. Het was de tweede single van haar tweede album The Diary Of Alicia Keys en de enige single van dat album die in aanmerking komt voor deze lijst.
Haar de debuutalbum Songs In A Minor bracht naast Fallin’ nog wel een andere hit voort die in dit lijstje had gepast. Haar tweede hit A Woman’s Worth werd namelijk ook door Alicia Keys zelf geschreven en geproduceerd, al kreeg ze bij het schrijven wel hulp van Erika Rose.
Na If I Ain’t Got You scoorde Alicia Keys geen hits meer zonder mannelijke hulp.8. RUNNING UP THAT HILL- kate bush (1985, 300 ptn, #6)tekst en muziek: Kate Bush
producer: Kate Bush

Haar duet met Peter Gabriel Don’t Give Up en de Elton John-cover Rocket Man zijn de enige Top 40-hit die Kate Bush niet zelf schreef. Al haar andere negen hits schreef ze helemaal zelf. Sinds haar vierde studioalbum The Dreamer uit 1982 is ze ook volledig haar eigen producer. Haar eerste zelfgeproduceerde album was geen succes, maar met het album Hounds Of Love uit 1985 maakte ze alles weer goed. Running Up That Hill werd een top 10-hit en de opvolger Cloudbusting bijna.
De oorspronkelijke titel van Running Up That Hill was A Deal With God. Haar platenmaatschappij raadde haar die titel echter af, omdat men bang was dat een nummer met God in de titel in sommige landen niet gedraaid zou worden.
9. DOO WOP (THAT THING)- lauryn hill (1998, 296 ptn, #4)tekst en muziek: Lauryn Hill
producer: Lauryn Hill

“Om een of andere reden worden vrouwen als denkers, scheppers, arrangeurs en producers niet serieus genomen. Volgens de industrie moet er altijd een man zijn die de touwtjes in handen heeft.” Lauryn Hill stelde in 1998 in een interview al vast dat in de muziekindustrie mannen de dienst uitmaken. Maar haar debuuthit Doo Wop (That Thing) schreef en produceerde Lauryn Hill helemaal zelf.
Haar solodebuutalbum The Miseducation Of Lauryn Hill werd in 1999 bekroond met de Grammy voor album van het jaar. Het leek het begin van een voorspoedige carrière in de muziek, maar niets bleek minder waar. We wachten nog altijd op het tweede soloalbum van Lauryn Hill.
10. HANDS CLEAN- alanis morissette (2002, 268 ptn, #6)tekst en muziek: Alanis Morissette
producer: Alanis Morissette

Haar vorige twee albums Jagged Little Pill en Supposed Former Infatuation Junkie schreef en produceerde Alanis Morissette nog samen met Glen Ballard. Het album Under Rug Swept was het eerste en vooralsnog enige waarvoor ze helemaal zelf verantwoordelijk was; alle nummers schreef en produceerde ze zelf.
Hands Clean was de laatste Top 40-hit van Alanis Morissette. De tekst zorgde voor enige controverse, want het gaat over een geheime relatie die Alanis in haar tienerjaren had met een veel oudere man, waarschijnlijk iemand uit de muziekindustrie. De coupletten worden gezongen vanuit het standpunt van de man ten tijde van de relatie, terwijl het refrein de reactie is van de zangeres vanuit het heden.