Coverafbeelding Liesbeth List - Te Veel Te Vaak
  • Statistieken
  •   8 weken
  •   11 piekpositie
  •   174 punten
  •   1974

Artiestinformatie

Geboortedatum   12-12-1941
Land   Nederland

Liesbeth List, geboren als Elisabeth Dorathea (Elly) Driessen was een Nederlandse chansonnière en actrice.

Ze werd geboren te Bandoeng, Nederlands-Indië, tijdens de Tweede Wereldoorlog. De eerste jaren van haar leven bracht ze door in een Japans interneringskamp.In 1948 tijdens een vakantie op Vlieland vernam dat een bewoonster graag een kind wilde adopteren en werd ze achter gelaten door haar pleegmoeder. Haar nieuwe pleegouders runden een hotel en later werd haar pleegvader er vuurtorenwachter. Ze nam de achternaam aan van haar pleegouders en ook haar voornaam werd aangepast.

Ramses Shaffy vroeg haar mee te werken aan Shaffy Chantant, wat een groot succes werd. Met Ramses zou ze jarenlang muzikaal optrekken. In 1965 nam ze deel aan het Knokke songfestival, waar List veel succes oogstte en ook het buitenland interesse kreeg. In 1966 werd de internationale televisieshow: Liesbeth Internationaal in vele landen uitgezonden.Het voorlopig hoogtepunt in haar carrière bereikte List eind jaren zestig, begin jaren zeventig. Het duet Pastorale met Ramses Shaffy werd een grote hit. In 1967 bracht ze, op verzoek van de componist, het album Liesbeth List zingt Theodorakis uit. Haar toenmalige platenmaatschappij wilde het eerst niet uitbrengen, maar deed het uiteindelijk toch en het album werd een enorm platensucces. Ook met haar versies van nummers van Jacques Brel had ze enorm succes. In die jaren bracht ze vele albums en singles uit, waarvan Victoria, Te veel te vaak en Kinderen een kwartje Top 40 hits werden.

In 1994 zette Frank Boeijen haar, na een periode van afnemend succes, opnieuw op de kaart. Hij produceerde haar album List, dat een groot succes werd, vooral door haar vertolking van Boeijens' De verzoening.

In 2005 en 2009 (kort na het overlijden van Ramses Shaffy) stond Laat me / Vivre 2 keer in de Top 40. Dit was een nieuwe opname van de oude Ramses Shaffy song waarin naast Liesbeth ook Ramses Shaffy en Alderliefste te horen waren.

In 1999 vroeg producent Albert Verlinde haar voor de titelrol in de musical Piaf. Het werd een doorslaand succes en List was helemaal terug. Aan het begin van de 21e eeuw begon List aan de jubileumtournee Shaffy Tot Piaf. Vanaf oktober 2009 was List opnieuw te zien in de musical rond Édith Piaf. Ze speelde hierin de oude Piaf. Voor beide versies kreeg ze een Johnny Kraaykamp Musical Award. Ruim 320.000 bezoekers zagen de voorstellingen.

Op 12 januari 2012 maakte List in een interview met het NOS-journaal bekend dat zij stopte met lange tournees. Haar jubileumtour 40 jaar Liesbeth was meteen haar afscheidstournee van de grote podia. Op 30 januari 2013 gaf zij haar allerlaatste voorstelling in de Stadsschouwburg in Tilburg.

In oktober 2017 ging Liesbeth List, de musical in première en aan het eind van die maand kwam de over haar geschreven biografie Liesbeth List - De dochter van de vuurtorenwachter uit.
Liesbeth leed aan een vorm van dementie, als gevolg van hersenletsel uit het verleden waardoor littekenweefsel ontstond. Ze overleed op 25 maart 2020 in haar woonplaats Soest.

Songtekst

{transcribed by Adri Verhoef, 10-3-1998}

Even leeg als de straat
Is de gang waar je staat
En je bleke gezicht
In het gelige licht
Is al net zo leeg
En kijk nog 'ns om
De tafel trekt krom
Krom onder 't gewicht
Je hijgt, want je krijgt
Je koffer niet dicht

[chorus]:
Verdwijn met de noorderzon
Nu een einde komt
Aan de jaren van leef-maar-raak
Neem wat 'r over is
Als 'r nog iets is
Want we namen te veel, te vaak

[break]

Je praat iets te vlug
Verlang je soms terug
Naar wat is geweest?
Het lijkt 1 groot feest
Als je 't meeste vergeet

[chorus]

Verdwijn met de noorderzon
Nu een einde komt
Aan de jaren van leef-maar-raak
Wand'l 't verleden in
Ook al heeft 't geen zin
Want we zijn onszelf kwijtgeraakt

[chorus]

Songinformatie

ArtiestLiesbeth List
 A-kant
Titel Te veel te vaak
Lengte 03:42
Componist(en) Piet Souer, Rob Chrispijn,
Producer(s) Hans van Hemert
 B-kant
Titel Voel je de wind (Why Don't We Fly)
Lengte 03:32
Componist(en) Michael Elo, Bent Sten, Lennaert Nijgh
Producer(s) Hans van Hemert
 
Platenlabel Philips
Catalogusnr 6012 409
Album Foto


Positieverloop