Jarig: Mika

- Jarig

 Mika
Mika 2018

Van kauwgom-reclame naar uitverkochte shows: de flamboyante Mika veroverde in 2007 de hele wereld met zijn hit Grace Kelly.

De Libanees-Amerikaanse Mika is geboren in Beiroet. Toen hij nog maar één jaar oud was, moest Mika samen met zijn familie vluchten voor de oorlog. Het gezin kwam in Parijs terecht, om vervolgens te verhuizen naar Londen. Op school ging het niet goed. Mika werd gepest en kreeg een halfjaar thuis les. Gelukkig bood muziek hem afleiding. De jonge Mika bleek een heus talent: hij leerde piano spelen en op zevenjarige leeftijd schreef hij al zijn eerste nummer.

View this post on Instagram

In studio in the middle of nowhere 😉👍🏽

A post shared by MIKA (@mikainstagram) on

Kauwgom-reclame
Als kind werd Mika opgeleid door Alla Ablaberdyeva, een Russische operazanger. Met support van Alla greep Mika alle kansen die op zijn pad kwamen: van een jingle voor een kauwgom-reclame tot opnames met het Royal Opera House. Op zijn 19e ging Mika studeren aan het Royal College of Music. Al snel zei hij zijn opleiding vaarwel en dook hij de studio in. De singer-songwriter droomde over zijn debuutalbum.

View this post on Instagram

In the studio writing

A post shared by MIKA (@mikainstagram) on

“Fuck you-song” Grace Kelly
Mika’s eerste single was Relax, Take It Easy (2006). Dit nummer sloeg niet direct aan. Met de opvolger Grace Kelly brak de zanger wél door. Hoewel het nummer in de Top 40 op de vierde plek bleef steken, was het in veel landen een absolute nummer 1-hit. Mika noemde Grace Kelly zijn “fuck you-song”: een wraakactie op alle platenlabels die niet in hem geloofden. Door de goede verkoopcijfers van Grace Kelly werd Relax, Take It Easy opnieuw uitgebracht. Deze keer met succes: o.a. in Nederland, België en Frankrijk stond het nummer bovenaan de hitlijsten. De zanger was in één klap beroemd. Niet alleen vanwege zijn muziek, maar ook dankzij zijn kleurrijke outfits en flamboyante persoonlijkheid.

Debuutalbum Life in Cartoon Motion
Zijn debuutalbum Life in Cartoon Motion (2007) werd een enorm succes. Meer dan 8 miljoen exemplaren vlogen over de toonbank. Grappig feitje: zijn familie werkte mee aan de plaat. Mika’s moeder en zussen waren zijn stylistes, zijn broers en zussen deden de backing vocals en een één zus tekende de album- en singlecovers. In 2009 en 2012 kwamen nog twee albums uit. Voor zijn derde plaat werkte Mika samen met onder andere Pharrell Williams en Ariana Grande.

View this post on Instagram

Signing pre-orders today backstage at Dutch TV.

A post shared by MIKA (@mikainstagram) on

Prijswinnende tv-show
In 2015 kwam Mika’s laatste album, No Place in Heaven, uit. Het jaar daarop gooide de zanger het roer om: hij start met het filmen van een eigen tv-show in Italië. Dat ging hem blijbaar niet slecht af, want hij sleepte in 2017 The Rose d'Or voor Best Entertainment Series binnen. In de tussentijd is Mika jury bij de The Voice in Frankrijk, werkt hij mee aan albums van anderen én geeft hij nog regelmatig shows. Altijd even flamboyant. 

Mika viert zijn verjaardag op dezelfde dag als Vince Melouny (Bee Gees), Ron Strykert (Men At Work) en Thijs Romeijn (Krezip). Toen Mika werd geboren stond Berdien Stenberg met Rondo Russo op #1. Ook weten welke hit op jouw geboortedag bovenaan de hitlijst stond? Check de calculator.

Eerste hit:

Grace Kelly - Mika (2007, 22 weken)

Grootste hit:

Relax Take It Easy – Mika (2007, 18 weken)

Kleinste en laatste hit: 

Celebrate – Mika ft. Pharell Williams (2012, 5 weken)

(Foto: BSR Agency)

0 Reacties

Log in om te reageren.

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!