Nieuws
Overig

Top 40 Classic: OneRepublic met eerste Top 40-hit naar 1

Top 40 Classic: OneRepublic met eerste Top 40-hit naar 1
Timbaland  OneRepublic  Rihanna  Jeroen Van Der Boom  Mika  Daughtry  Snow Patrol  Leaf  Charly Lownoise & Mental Theo  Lenny Kravitz 

Duik met ons mee in de tijdmachine en ga mee terug naar een Top 40 uit het verleden. We lichten verschillende tracks uit, waaronder de nummer 1, de snelste stijger en een nieuwkomer. Deze keer gaan we terug naar de Nederlandse Top 40 van 29 december 2007.

OneRepublic met eerste Top 40-hit naar nummer 1
Op 29 december 2007 stijgt Apologize van Timbaland en OneRepublic naar de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 en daarmee komt er een einde aan het nummer 1-avontuur van Één Wereld van Jeroen van der Boom, dat naar de derde plek zakt. Apologize is de eerste Top 40-hit van de band rondom zanger Ryan Tedder. Het nummer verschijnt al eerder dan in 2007, maar dan wel online. OneRepublic was vlak voor de release van hun eerste single Sleep aan de kant gezet door Columbia Records en dus was er geen label meer om Apologize uit te brengen. Ryan Tedder en Zach Filkins, de grondleggers van de band, zijn echter zo overtuigd van het nummer, dat ze het op MySpace zetten in de hoop dat er een label interesse zou tonen.

En gelukkig komt die interesse er. Meerdere labels vechten om de gunsten van de groep, maar het is Timbaland die met Interscope toeslaat. “Nadat we door Columbia aan de kant waren gezet, begon het succes op MySpace”, zo vertelde Tedder over deze periode. “Timbaland was één van de eerste die ook nog eens het meest interessante pakket bood. Hij vertelde dat Apologize een hit zou worden, met of zonder hem. Het was al een hit op internet en hij heeft het proces alleen maar weten te versnellen.” De producer liet zijn blik nog eens over het nummer gaan en trok het met wat samples, percussie en achtergrondzang meer richting r&b. Het resulteerde in een track die heel wat playlists veroverde bij verschillende radiostations en op nummer 1 zou komen in Australië, Canada, Duitsland, Italië, Oostenrijk en dus ook in ons land. In de Amerikaanse Billboard Hot 100 is nummer 2 het eindstation.

Twee ex-nummer 1’s op 2 en 3
Op nummer 2 en 3 vinden we de voorgangers van Apologize. Don’t Stop The Music van Rihanna en Één Wereld van Jeroen van der Boom stonden ieder 2 weken op nummer 1 in de Top 40. Voor Jeroen van der Boom is het het besluit van een bijzonder jaar. 2007 is zijn grote doorbraakjaar. In de zomer van dit jaar scoorde hij een hit met Jij Bent Zo, een vertaling van Tony Neef van Silencio van de Spaanse superster David Bisbal. De track steeg en steeg in de Top 40 en zou in augustus zelfs 2 weken op de eerste plek weten te staan. Één Wereld evenaart dus die zegereeks. Niet iedereen is daar in 2007 blij mee: volgens critici probeert de voormalige presentator van SBS6 Marco Borsato te imiteren.

Mika brengt ode aan vrouwen met een maatje meer
Mika blijft op 29 december 2007 op nummer 13 staan met Big Girl (You Are Beautiful). Het is geen ode aan Fat Bottomed Girls van Queen, zo benadrukt de zanger, maar wel een eerbetoon aan de Butterfly Lounge, een club in Orange County, Californië. "Ik vloog naar Los Angeles en ik kan nooit slapen, omdat ik zo'n hekel heb aan vliegen. Dus ik zat om 2 uur ’s nachts naar een documentaire op Channel 4 te kijken, die dames met een maatje meer volgde in de Verenigde Staten."

"Ze bezochten een club genaamd The Butterfly Lounge, waar omvangrijke vrouwen konden rondhangen. Het was de eerste in zijn soort. Slanke vrouwen werden er niet toegelaten, het was een exclusieve gelegenheid voor voluptueuze dames. De vrouwen waren geweldig en ik voelde dat ik er gewoon over móest schrijven. Ik zette de televisie uit en schreef direct de tekst van Big Girl (You Are Beautiful). Ik had het nooit op het album verwacht, maar een paar weken later namen we het op en het is er nu. Het is één van mijn favoriete nummers en het is geweldig om ‘m live te spelen. Iedereen zingt mee!”

Daughtry scoort met Home
Chris Daughtry bereikte in 2006 de finale van het vijfde seizoen van American Idol. Niet lang daarna maakte de zanger bekend met een nieuwe band verder te gaan. In het najaar van 2006 wordt It’s Not Over de eerste hit van Chris en zijn band in de Verenigde Staten. In september 2007 wordt die track ook bij ons in Nederland een hit: het nummer bereikt de 22e plek in de Top 40. Home krijgt wat meer voortvarende start: de track wordt uitgeroepen tot Alarmschijf en stijgt op 29 december 2007 in de derde week in de lijst van 20 naar 18.

Daughtry schreef het nummer vlak nadat hij door de audities was bij American Idol. “Ik had het nu wel tot Hollywood gered (de volgende ronde zou zich daar afspelen, red.), maar ik zat nog steeds thuis. Na de auditieronde breekt er een lange wachttijd aan op de volgende ronde. Ik zou voor het eerst langer tijd ver van mijn familie zijn en ik had geen baan meer. Dat was een heel raar en eng idee. Ik besloot mijn gedachten op te schrijven, met een radiovriendelijk geluid in gedachten, en dat werd Home. Ik speelde het voor Clive Davis, die toen de baas was van RCA, en hij was diep onder de indruk. Hij tekende me bij wijze van spreken ter plekke.”

Opvolger van Chasing Cars gaat omhoog
In 2006 scoorden de mannen van Snow Patrol hun eerste Top 40-hit met Chasing Cars, dat niet verder kwam dan 24, maar wel zou uitgroeien tot een favoriet bij de fans van de Noord-Ieren. Deze week stijgt Shut Your Eyes, dat op hetzelfde album staat als Chasing Cars (Eyes Open), van 25 naar 22. De band van zanger Gary Lightbody besloot de track onlangs toch uit te brengen, vanwege de energie die bij het publiek vrijkomt, wanneer hij wordt gespeeld tijdens concerten. Shut Your Eyes staat net boven Wonderwoman van de Nederlandse band Leaf, dat één plek moet inleveren en daardoor de nummer 23 van deze week is.

Charly Lownoise en Mental Theo gaan het hardst
Met 9 plekken winst is Wonderful Days 2.08 de snelste stijger op 29 december 2007. Het is een nieuwe versie van de hit van Charly Lownoise en Mental Theo die in 1995 op nummer 2 wist te komen in de Nederlandse Top 40. Dat origineel werd geschreven met een extra ‘l’ achter Wonderful, waar dat bij de nieuwe versie achterwege is gelaten. Waar het nummer uit ’95 nog de vrolijke happy hardcore-sound bevatte, bevat de 2.08-versie zwaardere beats.

Lenny Kravitz bezingt hartzeer
Met I’ll Be Waiting had Lenny Kravitz vorige week de Alarmschijf in handen. Deze week is de track al nieuw in de Top 40 en wel op 34. Het is de eerste single van het album It Is Time for a Love Revolution, dat op 5 februari 2008 zal verschijnen. Lenny speelde alle instrumenten in die je op I’ll Be Waiting hoort. Van de drums, tot aan de pianoklanken, de gitaren en de bas. I’ll Be Waiting is een power ballad en kent niet het vrolijkste thema: het gaat over een slopend einde van een relatie, waarbij Lenny zingt dat hij zo lang als hij zou leven zal wachten op zijn ex-geliefde, omdat hij gelooft er nog genoeg liefde tussen hen zit.

De complete Top 40 van 29 december 2007 bekijk je hier. Je kunt ‘m ook de hele week beluisteren op Spotify.

Foto: cover single Apologize

(25/12/2022)

Alle Top 40-hits

Details Dua Lipa - Dance The Night
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Post Malone - Chemical
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Peggy Gou - It Goes Like Nanana
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Dimitri Vegas & Like Mike x David Guetta x Afro Bros (with Akon) - She Knows
Details Doja Cat - Paint The Town Red
Details Rondé - Break My Heart
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details OneRepublic - Runaway
Details Marshmello & Farruko - Esta Vida
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Tate McRae - Greedy
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Niklas Dee & Old Jim ft. Enny-Mae - Not Fair
Details Kris Kross Amsterdam, Sofia Reyes & Tinie Tempah - How You Samba
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Luke Combs - Fast Car
Details Olivia Rodrigo - Vampire
Details Tiësto - Drifting
Details Miley Cyrus - Used To Be Young
Details Kenya Grace - Strangers
Details P!nk - Runaway
Details R3hab, Inna & Sash! - Rock My Body
Details Billie Eilish - What Was I Made For?
Details Kylie Minogue - Padam Padam
Details Di-Rect - OMG It's Happening
Details Nick Schilder - Shatterproof
Details Troye Sivan - Rush
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Chef'Special - Miracles
Details Sera - Best Friend
Details Becky G feat. Omega - Arranca
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Snelle - Radio
Details Olivia Rodrigo - Get Him Back!