Nieuws
Top 40 Classic

Mika op nummer 1 in 2007 met Relax, Take It Easy

Mika op nummer 1 in 2007 met Relax, Take It Easy
Mika  James Blunt  Rihanna  Sean Kingston  Jeroen Van Der Boom  Fergie  Hello Goodbye  Plain White T's  Robyn  Daughtry 

Duik met ons mee in de tijdmachine en ga mee terug naar een Top 40 uit het verleden. We lichten verschillende tracks uit, waaronder de nummer 1, de snelste stijger en een nieuwkomer. Deze week reis je mee terug naar de Nederlandse Top 40 van 15 september 2007.

Mika voor de vierde week op 1 met Relax, Take It Easy
Deze week voert de Libanese Brit Mika voor de vierde week de Top 40 aan. Dit jaar is dan ook echt zijn jaar. Met de hit Grace Kelly brak hij door en daarmee wist hij zelfs op nummer 1 te komen in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland bereikte het nummer de vierde plaats. Met Relax, Take It Easy, de single die eigenlijk voor Grace Kelly werd uitgebracht, is het in ons land nu wel goed raak. 

Mika werd geboren in de Libanese hoofdstad Beiroet, maar vertrekt op 1-jarige leeftijd met zijn ouders naar Parijs vanwege de oorlog. Daar maakte hij kennis met Franse chansons, die hij als kind direct omarmde. Les Champs-Elysees, de hit van Joe Dassin uit 1969, was bijvoorbeeld het eerste nummer dat hij op zijn piano leerde spelen. Op 9-jarige leeftijd verhuist het gezin naar Londen. Als tiener beleefde hij in die stad een nare tijd, omdat hij gepest werd met onder andere zijn dyslexie. Wel komt hij er daar achter dat hij verder wil in de muziek en dus schrijft hij verschillende labels aan. Tevergeefs, zo lijkt het.

Tot in 2006, als hij bij Island tekent. Zijn debuutsingle wordt Relax, Take It Easy. "Ik heb altijd graag een dancenummer willen maken, maar dan niet zo'n typische dancetrack," zo vertelde Mika in een interview over de hit. "Het moest meer organisch voelen en dus zorgde ik er voor dat we echte instrumenten gebruikten." Voor de melodie hoefde hij niet lang te zoeken. Die is terug te vinden in (I Just) Died In Your Arms Tonight, de top 10-hit van Cutting Crew uit 1986. Na het succes van onder andere Grace Kelly wordt Relax, Take It Easy dus toch nog de kroon op Mika's harde werken. Het is terug te vinden op het succesalbum Life In Cartoon Motion. Leuk voor Mika: de single is de 650e nummer 1-hit ooit in de Nederlandse Top 40.

Jeroen van der Boom krijgt concurrentie van Fergie
Tot nu toe is 2007 ook het jaar van Jeroen van der Boom, die we eigenlijk tot voor kort vooral kende van tv-programma's van SBS6. Maar al eind jaren 90 bracht Jeroen een album uit en was hij erop gebrand om door te breken. Pas deze zomer leerden we hem pas echt kennen via Jij Bent Zo, dat zich toch wel de Nederlandstalige zomerhit van dit jaar mag noemen.

Jij Bent Zo is een remake van het Spaanse Silencio van de Spaanse superster David Bisbal. Tony Neef, bekend als musicalster, schreef er een compleet nieuwe tekst op. Waar Bisbal stuk zit na een verbroken relatie, zingt Jeroen juist over de verschillen in een relatie. Het op gitaren gedreven nummer schaarde 'de zingende wenkbrauw' in het rijtje Nederlandstalige powerpop, met als boegbeeld Marco Borsato. Deze week blijft Jij Bent Zo plakken op 2. Fergie, die je kent van Black Eyed Peas, snelt vlak achter de track van 5 naar 3 met Big Girls Don't Cry.

James Blunt wandelt de top 10 binnen
James Blunt schuifelt van 12 naar 8 met 1973. Het is de eerste single van James' langverwachte album All The Lost Souls, dat op 17 september uit zal komen. "1973" is geschreven door James Blunt en Mark Batson, die eerder werkte met acts als Alicia Keys, Anthony Hamilton en 50 Cent. Artiesten die mijlenver van James' werk af staan. "Hij probeerde een Engels singer-songwriternummer te schrijven en ik probeerde de Dr. Dre- kant op te gaan," vertelde de Brit over het schrijfproces.

Het nummer is geïnspireerd door de clubscene op Ibiza. Daar ligt het hart van de singer-songwriter. Sterker nog: hij heeft er zelfs een huurwoning. Als je goed luistert, hoor je verwijzingen naar nummer uit de Amerikaanse muziekgeschiedenis: As Time Goes By van Dooley Wilson, It's The Same Old Son van The Four Tops, Here We Go Again van Ray Charles en I Can See Clear Now van Johnny Nash. 1973 is de vierde top 10-hit van James Blunt in Nederland, na nummer 1-hit You're Beautiful, Goodbye My Lover (#4) en Wiseman (#9). 

Rihanna scheurt van 17 naar 9
Met de tweede single van het op 31 mei verschenen album Good Girl Gone Bad scoort Rihanna deze week haar vierde top 10-hit. Shut And Drive, dat een rocky randje heeft, wint 8 plekken en komt terecht op 9. De track is gedeeltelijk gebaseerd op Blue Monday, de hit van New Order uit 1983. Bijzonder is dat Rihanna en producer Evan Rogers zelf de achtergrondzang inzongen. Carl Sturken, de andere producer die aan het nummer meewerkte, richtte zich vooral op de instrumentatie.

Shut Up And Drive bevat een dikke knipoog: Rihanna zingt dat ze op zoek is naar een chauffeur die haar kan brengen waar ze wil, maar dat is natuurlijk niet wat ze bedoelt. In feite is ze gewoon op zoek naar een lover die haar in al haar behoeften voorziet. Rihanna heeft niet de snelste stijger van deze week te pakken, want die is afkomstig van de Amerikaan Sean Kingston. Zijn Beautiful Girls, ex-Alarmschijf, schiet van 33 naar 12.

Hello Goodbye zakt van 13 naar 17
Op 17 staat deze week een Amerikaanse band die bezig is aan zijn eerste Top 40-hit. Hello Goodbye begon in 2001 op de Amerikaanse Huntington Beach High School als project van zanger Forrest Kline. De band schreef eigen nummers en trad regelmatig op in de buurt van hun stad. Ze brachten een EP uit en experimenteerden op internet met een eigen site. Via mp3.com brachten ze nummers uit op het internet. De interesse in hun muziek groeide, waardoor ook Drive-Thru Records ze in de smiezen kreeg.

Het resulteerde in 2003 in een platencontract, maar met Here (In Your Arms) breekt Hello Goodbye pas dit jaar door, doordat het eerder opeens werd opgepakt door radiostations in de Verenigde Staten. Mede daardoor werd in de Billboard Hot 100 de 14e plek gehaald en ligt nu de focus op de rest van de wereld. Here (In Your Arms) gaat over het verlangen om bij iemand te zijn en te blijven, het liefst in zijn of haar armen. De track staat op wat afstand van Hey There Delilah van de Plain White T's, dat hard omhoog gaat: van 35 naar 21.

Robyn is met With Every Heartbeat de hoogste binnenkomer
In 1998 scoorde Robyn, in Stockholm geboren als Robin Miriam Carlsson, in de Top 40 een eerste hit met Show Me Love, geschreven door Robyn en Max Martin en geproduceerd door Denniz Pop. Vier jaar later verscheen de zangeres opnieuw in de Top 40 met Keep This Fire Burning, afkomstig van haar derde album Don’t Stop The Music. Dat nummer verscheen in Australië onder de titel By Your Side, omdat er op het moment van de release bosbranden woedden. Deze week is het tijd voor hitnummer 3: With Every Heartbeat, dat in de UK al een dikke hit is.

Het werd voor het grootste gedeelte bedacht en gecomponeerd in de huiskamer van producer (Andreas) Kleerup. Robyn werd daarbij geinspireerd door discokoning Giorgio Moderer en door Legs, de hit van ZZ Top. Als je het nummer voor het eerst hoort, doet het je denken aan werk van dj's en producers uit de jaren 90. De tekst gaat over een relatie die op de klippen loopt, maar stiekem probeert Robyn nog een manier te vinden om hem toch te laten lukken. With Every Heartbeat valt binnen op nummer 30 en dat is net iets hoger dan It's Not Over van de band Daughtry. Zanger Chris Daughtry - die dit jaar vierde werd in American Idol - en co starten op 32. 

De complete Top 40 van 15 september 2007 bekijk je hier

(11/09/2023)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Rondé - Undecided
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Dua Lipa - Training Season
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details La Fuente - Ratata
Details Dua Lipa - Illusion
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Hozier - Too Sweet
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Billie Eilish - Lunch
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Di-Rect - My Blood
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Nemo - The Code
Details Noah Kahan - Stick Season