Top 5: langst op nummer 1

- Hitlijsten

 Harry Styles Calvin Harris Dua Lipa Ed Sheeran Luis Fonsi Daddy Yankee Justin Bieber Tones And I
Top 5: langst op nummer 1

Het is Harry Styles gelukt! Met zijn nummer As It Was heeft hij het record gebroken van langst genoteerde nummer 1-hit uit de Top 40-geschiedenis.

Na precies vier jaar komt het record van langst genoteerde nummer 1-hit op een nieuwe naam. As It Was staat deze week voor de 17e week op nummer 1, terwijl Calvin Harris en Dua Lipa met hun zomerhit One Kiss in augustus 2018 na 16 weken het veld moesten ruimen. Een mooie gelegenheid om de vijf langst genoteerde nummer 1-hits eens op een rij te zetten.

1. Harry Styles - As It Was - 17 weken
april - mei - juni - juli - augustus 2022

Eigenlijk had As It Was al voor de 18e week op nummer 1 kunnen staan. De indrukwekkende reeks van 17 weken werd namelijk in mei één weekje onderbroken door De Diepte van S10. As It Was heeft nog een bijzondere prestatie op zijn naam staan. Het nummer staat nu 19 weken in de lijst en heeft al die tijd in de top 2 gestaan. Er is geen enkele hit die ook maar een beetje bij deze prestatie in de buurt komt.

2. Calvin Harris & Dua Lipa - One Kiss - 16 weken
april - mei - juni - juli - augustus 2022

Doordat Harry Styles in mei een weekje plaats moest vrijmaken voor S10, hebben Calvin Harris en Dua Lipa nog wel het record van langst aaneengesloten nummer 1-hit. One Kiss stond namelijk zonder onderbreking 16 weken op nummer 1. Bij As It Was is dat nu 12 weken. Met 16 weken op nummer 1 mag het niet verwonderlijk zijn dat One Kiss veruit de grootste hit van 2018 was.

3. Ed Sheeran - Shape Of You - 15 weken
januari - februari - maart - april 2017

Voor One Kiss was het record van langst genoteerde nummer 1-hit ruim een jaar in handen van Ed Sheeran. Zijn Shape Of You stond 15 weken op nummer 1 en brak daarmee het record van Balada van Gusttavo Lima, dat in 2012 13 weken de lijst had aangevoerd. Net als One Kiss groeide Shape Of You uit tot de grootste hit van het jaar. In 2017 was dat overigens nog niet eens zo vanzelfsprekend. De strijd om de grootste hit was dat jaar erg spannend ...

3. Despacito / Despacito Remix - Luis Fonsi & Daddy Yankee (met Justin Bieber) - 15 weken
mei - juni - juli - augustus 2017

... In de zomer van 2017 gebeurde namelijk iets wat niemand had kunnen vermoeden. Dat Shape Of You de eerste hit werd die 15 weken op nummer 1 had gestaan, was natuurlijk heel bijzonder, maar de opvolger presteerde precies hetzelfde. In augustus 2017 stootte Despacito Shape Of You van de eerste plaats, waarna die single het eveneens 15 weken volhield. Voor deze notering werden de resultaten van de oorspronkelijke versie van Luis Fonsi en Daddy Yankee en de remix met een bijdrage van Justin Bieber bij elkaar opgeteld. Met één punt verschil eindigde Despacito op nummer 2 in het jaaroverzicht van 2017.

3. Tones And I - Dance Monkey - 15 weken
oktober - november - december 2019 - januari 2020

De enige hit in deze top 5 die nooit het record heeft gehad, is Dance Monkey van Tones And I. Dit nummer stond 15 weken op nummer 1, maar dat gebeurde pas nadat One Kiss zijn prestatie van 16 weken had neergezet. Een troost voor de Australische zangeres: in eigen land pakte ze het record wel. Daar stond Dance Monkey tussen augustus 2019 en januari 2020 maar liefst 24 weken op nummer 1 in de ARIA Singles Chart. Bijna een halfjaar dus.

Benieuwd hoe de rest van de lijst eruitziet? Check het op deze pagina.
Een uitgebreidere terugblik op de voormalige recordhouders vind je hier.