Space Man van Sam Ryder is Alarmschijf

- Hitlijsten

 Sam Ryder
Space Man van Sam Ryder is Alarmschijf

Met Space Man maakte Sam Ryder veel indruk tijdens het Eurovisiesongfestival en sindsdien gaat zijn track keihard bij de streamingdiensten. De komende week is het ook nog eens de Alarmschijf bij Qmusic.

Het Verenigd Koninkrijk en het Eurovisiesongfestival. Het was al jaren geen goede combinatie. Na de winst van Love Shine A Light van Katrina & The Waves in 1997 ging het - op een paar uitzonderingen na - dramatisch voor het land dat vijfvoudig winnaar is. Dieptepunt waren de 0 punten die de UK vorig jaar in Rotterdam behaalde voor Embers van James Newman. En dat terwijl het onderdeel is van de Big 5: de vijf landen die het meeste geld in de spaarpot van de EBU gooien. Het roer moest dus om. En dus werd label BMG, dat tot dit jaar steeds de kandidaat mocht kiezen, aan de kant gezet en werd TaP Management binnengehaald. Dat verzorgt diensten voor onder anderen Dua Lipa en Lana Del Rey. 

Viral
In maart kwam het hoge woord eruit: de talentvolle Sam Ryder zou zijn land gaan vertegenwoordigen. Hij was uitgegroeid tot fenomeen op TikTok, waar hij steeds covers van bekende tracks plaatste. Die gingen niet alleen viral onder miljoenen gebruikers van de app, maar ook onder de artiesten zelf. Zo werd Alicia Keys helemaal wild van Sams uitvoering van haar hit If I Ain't Got You. Stiekem werkte de zanger al jarenlang aan zijn imponerende stem, met zeer hoog bereik. Hij was onder andere straatmuzikant. Daarnaast schreef hij ook al heel wat eigen nummers. Space Man schreef hij met Grammy-winnares Amy Wadge, die eerder met acts als Ed Sheeran werkte.

Bijzondere Alarmschijf
De rest is geschiedenis, zoals dat zo mooi heet. Sam zong bijna iedere kandidaat van het Eurovisiesongfestival naar huis en raakte miljoenen kijkers. Uiteraard won Oekraïne, maar de zanger werd groots onthaald op het vliegveld. Het levert een bijzondere Alarmschijf op, want het is de 17e Eurovisiesongfestival-Alarmschijf ooit. Maar liefst 15 daarvan werden in de vorige eeuw gescoord. De laatste was in 2015 voor Trijntje Oosterhuis met Walk Along en ook onze eigen inzending Michelle pakte een Alarmschijf in 2001 (Out On My Own). 10 keer eerder werd een winnend Eurovisiesongfestival-lied ook Alarmschijf. De runner-up (net als Sam dus) werd pas één keer eerder tot Alarmschijf uitverkoren: dat was Where Are You van Imaani in 1998.

Alle Alarmschijven vanaf 1969 check je in onze playlist op Spotify!