Hits met 4-letterige afkortingen

- Hitlijsten

 Eliza Rose Interplanetary Criminal
Hits met 4-letterige afkortingen

Via B.O.T.A. (Baddest Of Them All) van Eliza Rose en Interplanetary Criminal staat er weer een hit in de Nederlandse Top 40 met een afkorting van 4 letters in de titel. In de Top 40 hebben we 54 keer eerder een afkorting (met puntjes) gezien. Veelal gaat het dan om afkortingen als T.V., D.J., U.S.A. of L.A. In de categorie van 4-letterige afkortingen zijn er een stuk minder: 11 om precies te zijn

B.O.T.A. (Baddest Of Them All) kwam de Top 40 binnen op 36 en is in de UK al een nummer 1-hit. Om de grootste hit te worden met een 4-letterige afkorting, moeten de twee acts de Village People met Y.M.C.A. verslaan, de grootste Top 40-hit in zijn soort. 

We zetten de 5 grootste hits met 4-letterige afkortingen voor je op een rij. 

1. Y.M.C.A. - Village People (#1 in 1979, 412 Top 40-punten)
Wie zingt Y.M.C.A. niet mee? De track van de Village People was op 9 december 1978 één van de 7 nieuwe binnenkomers in de Top 40. 5 weken later, op 20 januari 1979, stootte de meezinger een andere meezinger van de eerste plaats: Paradise By The Dashboard Light van Meatloaf. Y.M.C.A. staat voor Young Men's Christian Association, een christelijke jongerenorganisatie. Die hadden in de Verenigde Staten kamers, waar mensen die van buiten de stad kwamen konden overnachten, als zij naar hun werk in de stad gingen. In de gay scene stonden deze kamers te boek als ontmoetingsplekken. 

2. LAST FRIDAY NIGHT (T.G.I.F.) - Katy Perry (#7 in 2011, 402 Top 40-punten)
Katy Perry maakte van de video van Last Friday Night een feestje. Zo zie je de mannen van Hanson voorbijkomen tijdens de house party en kun je nog meer bekende gezichten spotten, zoals Rebecca Black en Glee-sterren Kevin McHale en Darren Criss. De track zelf is een wereldwijd succes en in Nederland komt het nummer tot de zevende plek. T.G.I.F. staat natuurlijk voor Thank God It's Friday. De dag waarop het weekend feestelijk wordt afgetrapt.

3. P.I.M.P. - 50 Cent (#8 in 2003, 239 Top 40-punten)
50 Cent leerden we in 2003 kennen via In Da Club, dat door Jamai's Step Right Up net van de eerste plek in de Nederlandse Top 40 werd gehouden. Daarna volgde de tweede single van het succesvolle album Get Rich Or Die Tryin', 21 Questions, dat de achtste plek behaalde. P.I.M.P. werd de derde single. De titel van de track spelt het woord pimp. Een pooier dus, iemand die geld verdient met het seksueel uitbuiten van vrouwen. Op 1 november 2003 bereikte P.I.M.P. de achtste plek en hoger zou het nummer ook niet komen. 

4. I.O.I.O. - The Bee Gees (#9 in 1970, 195 Top 40-punten)
Je zult je misschien wel afvragen wat I.O.I.O. betekent. Voor wie een diepere laag verwacht, moeten we teleurstellen: het betekent niets. Het is gewoon een uitroep die Bee Gee Maurice Gibb doet in het nummer met dezelfde titel. Zijn broer Barry deed in Afrika inspiratie op voor het nummer. Voor de videoclip werden beelden gebruikt uit Cucumber Castle. Dit was een tv-film, waarin Barry en Maurice de hoofdrol speelden. Robin Gibb had de groep eerder verlaten. In de comedy spelen Barry en Maurice twee prinsen van twee verschillende koninkrijken: dat van de Jelly's en de Cucumbers. I.O.I.O. werd in 1970 de vijftiende Top 40-hit van The Bee Gees en bereikte de negende plaats. 

5. S.T.O.P. - Dolly Dots (#6 in 1982, 186 Top 40-punten)
De negende Top 40-hit van de Dolly Dots werd eind 1981 uitgebracht, maar kwam pas in 1982 tot wasdom. Op 23 januari van dat jaar kwam S.T.O.P. op de zesde plek terecht en dat was de hoogste positie die de track zou halen. Net als P.I.M.P. staat S.T.O.P. voor de spelling van een woord. Het nummer gaat over een relatie die niet helemaal lijkt te werken. De dames van de Dolly Dots vragen hun geliefden te stoppen, als zij niet alles meer kunnen geven. 

Foto: YouTube