Eurovisie-unicum in Britse hitparade

- Hitlijsten

 Loreen Mae Muller Käärijä Alessandra
Eurovisie-unicum in Britse hitparade

Deze week staan er vier liedjes van het Eurovisiesongfestival in de top 10 van Engeland. Nooit eerder leverde een songfestivaljaar zoveel Britse top 10-hits op.

Het is duidelijk dat het Eurovisiesongfestival dit jaar plaatsvond in het Verenigd Koninkrijk en dat het daar echt leeft. De inzendingen uit Zweden, Finland en Noorwegen maken allemaal hun debuut in Britse top 10. Loreen komt met haar winnende lied Tattoo binnen op nummer 2. Daarmee breekt ze haar persoonlijk record, want haar vorige inzending Euphoria strandde in 2012 op nummer 3. Een nummer 1-hit zit er helaas nog niet in. Die wordt bezet door Miracle van Calvis Harris & Ellie Goulding.

Runner-up Käärijä komt met Cha Cha Cha binnen op nummer 6 en Alessandra debuteert op nummer 10 met Queen Of Kings. In ons land zijn deze twee nummers binnengekomen in de Tipparade. De Britse inzending I Wrote A Song van Mae Muller stond al in de lijst en stijgt deze week -  ondanks haar een-na-laatste plaats in Liverpool - door naar nummer 9.

Hieronder vind je alle Eurovisiehits die dit jaar in de Britse top 100 staan. Vooraan staat hun notering in deze week. Achteraan vind je hun eindklassering op het Eurovisiesongfestival:

 • #2 Loreen - Tattoo (Zweden, 1e plaats)
 • #6 Käärijä - Cha Cha Cha (Finland, 2e plaats)
 • #9 Mae Muller - I Wrote A Song (Verenigd Koninkrijk, 25e plaats)
 • #10 Alessandra - Queen Of Kings (Noorwegen, 5e plaats)
 • #45 Noa Kirel - Unicorn (Israël, 3e plaats)
 • #48 Teya & Salena - Who The Hell Is Edgar (Oostenrijk, 15e plaats)
 • #56 Blanka - Solo (Polen, 19e plaats)
 • #63 Gustaph - Because Of You (België, 7e plaats)
 • #79 Voyager - Promise (Australië, 9e plaats)
 • #92 Andrew Lambrou - Break A Broken Heart (Cyprus, 12e plaats)
 • #94 La Zarra - Evidemment (Frankrijk, 16e plaats)
 • #95 Tvorchi - Heart Of Steel (Oekraïne, 6e plaats)

(De tekst gaat door onder de video)

Het is voor de eerste keer in de Britse hitparadegeschiedenis dat er vier Eurovisieliedjes in de top 10 staan. Het record stond tot deze week op songfestivaljaar 1974. Toen werd het festival ook in Engeland georganiseerd. In dat jaar werd Waterloo van ABBA een nummer 1-hit. De nummers 2 en 3 van dat jaar, Sí van Gigliola Cinquetti en I See A Star van Mouth & MacNeal bereikten allebei de 8e plaats in de Britse lijst. Bijna waren er dat jaar ook vier Eurovisie-top 10-hits, maar de eigen inzending Long Live Love van Olivia Newton-John kwam ondanks haar keurige 4e plaats op het songfestival in de hitlijst niet verder dan nummer 11.

In de jaren 1970, 1971, 1972 en 1982 leverde het songfestival twee Britse top 10-hits op. 1982 is overigens het laatste jaar waarin er een songfestivalliedje op nummer 1 kwam. Die eer ging toen naar de 17-jarige Nicole, die namens Duitsland het festival had gewonnen met Ein Bißchen Frieden en een hit scoorde met de Engelstalige versie A Little Love.

In ons land leverden de jaren 1972, 1973 en 1976 de meeste top 10-hits op. In die jaren belandden er drie songfestivalnummers in de top 5 van de Nederlandse Top 40.

(De tekst gaat door onder de video)

Deze week komen we in de Britse lijst nog 8 andere songfestivalliedjes tegen (zie het overzicht hierboven). In totaal staan er dus 12 inzendingen in de lijst. Dit is een evenaring van het record uit 2014. In dat jaar stonden er eveneens 12 songfestivalnummers in de Britse top 100. Toen kwam er echter slechts één nummer in de top 10 terecht. Dat was Calm After The Storm van onze eigen Common Linnets. Dat nummer bereikte de 9e plaats.

In totaal hebben er trouwens vier Nederlandse songfestivalinzendingen in de Britse hitlijst gestaan. Naast I See A Star en Calm After The Storm waren dan de laatste twee Nederlandse winnaars. Ding-A-Dong van Teach In kwam in 1975 tot de 13e plaats en Arcade van Duncan Laurence bereikte in 2019 de 67e plaats. Arcade zou in 2021 dankzij TikTok echter opnieuw een hit worden en dankzij deze herkansing kwam Arcade alsnog tot nummer 29.

(De tekst gaat door onder de video)

Vanaf de eerste Britse Eurovisiehit in 1958 hebben er in totaal 144 songfestivalnummers in de top 100 gestaan. Bijna de helft daarvan (62) waren Britse inzendingen. Van de overige 82 inzendingen kwamen er de meeste uit Zweden. Dat land was tussen 1974 en 2023 goed voor 10 Eurovisiehits. Ook Ierland (8 hits) en Noorwegen (6 hits) doen het in dat opzicht goed. Ierland en Israël leverden beide 5 songfestivalhits en daarna komen Finland, Frankrijk en Nederland met 4 hits.

In Australië en Polen mag dit jaar voor het eerst de vlag uit. Dankzij metalgroep Voyager en zangeres Blanka staat er nu voor het eerst een Eurovisie-inzending uit hun land in de Britse hitlijst.

(Foto: YouTube | Eurovision Song Contest)