Nieuws
Texas Hold 'Em van Beyoncé is nieuw

Alles over Amerikaanse staten in Top 40-titels

Alles over Amerikaanse staten in Top 40-titels
Beyoncé 

De Verenigde Staten tellen 50 staten. Inmiddels hebben we er 13 in Top 40-titels teruggezien. Via Texas Hold ‘Em van Beyoncé staat er opnieuw een staat in de lijst. Tijd om eens een duik te nemen in deze ‘statenhits’.

De eerste staat in de Top 40
De eerste staat die we ooit tegenkwamen in de Nederlandse Top 40 is Californië. Dat gebeurde via California Girls van The Beach Boys, dat vanaf 11 september 1965 4 weken in de lijst te vinden was en niet verder kwam dan de 28e plaats. Het was de opvolger van de eerste Beach Boys-hit in Nederland, Help Me, Rhonda, die in 7 weken Top 40 precies één plekje hoger kwam.

De meest genoemde staat
California is het vaakst genoemd in een Top 40-titel en kwam twaalf keer voor. Katy Perry scoorde via California Gurls de grootste ‘statenhit’ ooit en dus ook de grootste hit met ‘California’ in de titel. De Amerikaanse zangeres stond in 2010 19 weken in de lijst en kwam er net niet op nummer 1 mee: zomerhit We No Speak Americano! van Yolanda Be Cool en Dcup hield California Gurls op nummer 2. Miss California van Dante Thomas en Pras (2001), Dani California (2006) van Red Hot Chili Peppers, California King Bed van Rihanna (2011), Hotel California van Eagles (1977), Californication van Red Hot Chili Peppers (2000), California van Highlight (1977), California Love van 2Pac en Dr Dre (1996), It Never Rains In Southern California van Albert Hammond (1972), California Girls van The Beach Boys (1965), California Calling van Fickle Pickle (1971), California Dreamin’ van Royal Gigolos (2004) en California van Lenny Kravitz (2004) zijn van groot naar klein de andere Top 40-hits met de staat Californië in de titel.

California Gurls van Katy Perry

Californication van Red Hot Chili Peppers

De kleinste staat
Als we kijken naar het aantal inwoners, dan is Californië de grootste staat van de Verenigde Staten. Niet verwonderlijk dus dat die ook zo veel wordt genoemd in de titels van Top 40-hits. Maar wat is dan de staat met de minste inwoners die in een titel uit de Top 40-historie is genoemd? Met zo ongeveer 1.360.301 inwoners is dat Hawaï. Die staat stond twee keer in de Top 40, via Hawaii 5-0 van Party Animals in 1996 en via Hawái – Remix in 2020 van Maluma en The Weeknd. Daarmee verslaan deze twee hits net Anita Meyers Idaho, dat er met ongeveer 1.567.582 net ‘iets’ meer heeft. Je zou ze allemaal een hand moeten schudden… Hawaï is ook de nieuwste staat die in de titel van een Top 40-hit te vinden was: pas op 21 augustus 1959 werd het onderdeel van de Verenigde Staten van Amerika. Als we kijken naar de grootte qua oppervlakte, dan is Massachusetts, in 1967 bezongen door The Bee Gees, net iets kleiner dan Hawaï.

Hawái – Remix van Maluma en The Weeknd

Massachusetts van The Bee Gees

De kleinste ‘statenhits’
De kleinste staten die in een Top 40-titel hebben gestaan, kennen we nu. Maar nu duiken we het Hitdossier in en gaan we op zoek naar de kleinste ‘statenhit’, als we letten op het aantal Top 40-punten. Songfestivalinzending Colorado van Xandra (Sandra Reemer), uit 1979 stond slechts twee weken in de Nederlandse Top 40 en kwam niet verder dan 37. Het levert een score op van 6 punten en dat is evenveel als California van Lenny Kravitz. Die hit piekte net iets lager op 38 en stond ook maar twee weken in de lijst.

Colorado van Xandra

California van Lenny Kravitz

Nummer 1-hits
Twee nummers met een Amerikaanse staat in de titel wisten het tot nummer 1 te schoppen. Massachusetts van The Bee Gees stond in 1967 drie weken op de eerste plek. Het was tot aan de zegetocht van Katy Perry’s California Gurls dik 42 jaar de grootste ‘statenhit’ ooit in de Top 40. Het legendarische nummer stond 15 weken in de lijst en kwam tot een score van 453 Top 40-punten. In 2001 flikten Dante Thomas en Pras pas wat na The Bee Gees bijna onmogelijk leek: een nummer 1-hit scoren met een Amerikaanse staat in de titel. Miss California, een ode aan een woest aantrekkelijke vrouw in die staat, stond één week op nummer 1 en verbleef in totaal 14 weken in de Lijst der Lijsten.

Miss California van Dante Thomas en Pras

Alarmschijven
Slechts zes keer werd een nummer met een Amerikaanse staat in de titel tot Alarmschijf uitgeroepen. Dat gebeurde voor het eerst in de tijd van zeezender Radio Veronica, toen Ohio van Crosby, Stills, Nash & Young er in juli 1970 met de belangrijkste schijf vandoor wist te gaan. In de kou van november 1972 werd It Never Rains In Southern California van Albert Hammond Alarmschijf. Daarna was het lang wachten, maar in 2001 brak Miss California van Dante Thomas en Pras de ban. Dani California van Red Hot Chili Peppers (2006), California Gurls van Katy Perry (2010) en California King Bed van Rihanna (2011) volgden daarna. Rihanna heeft nog altijd de laatste staten-Alarmschijf op haar naam staan.

Ohio van Crosby, Stills, Nash & Young

California King Bed van Rihanna

Meer 'statenhits' check je op Instagram.

Noot van de redactie: Virginia is niet meegenomen in dit overzicht: de twee Top 40-titels bezongen een meisjesnaam. Er is één New York-titel meegenomen, want de overige hits gaan over de stad.

Foto: cover single Texas Hold 'Em

(25/02/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi