Amerika weer aan top

- Hitlijsten

 Desiigner Wiz Khalifa Charlie Puth Omi The Weeknd Justin Bieber Drake Adele Zayn Rihanna

De Star-Spangled Banner kan gehesen worden. Panda van de Amerikaanse rapper Desiigner stijgt naar de eerste plaats van de Billboard Hot 100. Niets speciaals? Nou, reken maar. Desiigner zorgt ervoor dat er na 41 weken eindelijk weer een Amerikaan in eigen land op nummer 1 staat.

In juli 2015 stonden de Amerikaanse Wiz Khalifa en Charlie Puth nog op nummer 1 met See You Again, maar daarna slaagde er geen enkele Amerikaan meer in om aan de top van de Amerikaanse hitlijst te komen. De afgelopen 41 weken waren alle nummer 1-hits daar afkomstig van artiesten uit Jamaica (Omi), Canada (The Weeknd, Justin Bieber en Drake), Engeland (Adele en Zayn) en Barbados (Rihanna). Dit is een unieke situatie in de Amerikaanse hitlijst, waar het leeuwendeel van de nummer 1-artiesten uit eigen land komt. Zo waren in 2004 en 2005 nog álle nummer 1-hits afkomstig van eigen bodem.

Tot vorig jaar was de langste periode waarin de Amerikanen het zonder landgenoot aan de top van de Billboard Hot 100 moesten stellen slechts veertien weken. Dat is in de geschiedenis van die hitlijst overigens wel vier keer voorgekomen: in 1964 (The Beatles), in 1978 (The Bee Gees en Andy Gibb), in 1985 (Simple Minds, Wham!, Tears For Fears, Bryan Adams, Phil Collins, Duran Duran en Paul Young) en in 1997-1998 (Elton John).

Nu is het afwachten hoe lang Desiigner het op de eerste plaats kan volhouden, want de buitenlandse concurrentie is alweer groot. De Deense groep Lukas Graham stijgt van #3 naar #2 met 7 Years en op nummer 3 staat nu One Dance van Drake feat. Wizkid & Kyla, die vanaf de dertiende plaats komen aangestormd. Zij zijn respectievelijk afkomstig uit Canada, Nigeria en Engeland.