Nieuws
Op deze dag in 1989

Vandaag: het Nederlandse tv-debuut van De La Soul

Vandaag: het Nederlandse tv-debuut van De La Soul
De La Soul  Adele  Steve Winwood  The Spencer Davis Group  Taylor Dayne  Milli Vanilli  Mario  Jacques Kloes  Dizzy Man's Band  André Hazes  DMX  Snelle  Ilse DeLange 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: De VPRO zendt voor het eerst een liveoptreden van De La Soul uit op televisie.

Het VPRO-jongerenprogramma Fa. Onrust besteedt op 2 april 1989 aandacht aan De La Soul, een nog onbekend hiphoptrio uit New York. Posdnuos, Trugoy The Dove en Maseo rappen drie nummers van hun debuutalbum 3 Feet High And Rising, er is een kort interview en de rappers doen mee aan een quizje. De nummers die het trio ten gehore brengt, zijn The Magic Number, Plug Tunin and Me, Myself And I.

De groep valt op door zijn imago. In tegenstelling tot de opkomende gangstarappers dragen de leden van De La Soul geen merkschoenen of -kleding en geen gouden kettingen, maar eenvoudige kleren en simpele kettingen met Afrikaanse en vredestekens. Bovendien zijn hun teksten veel positiever en kinderlijker en bevatten ze nauwelijks grove taal. Tot hun ongenoegen worden ze bestempeld als hippies of hiphop.

Een maand na de uitzending komt Me, Myself And I binnen in de Top 40 en in juni staat de single twee weken op #1. Afgezien van de Amerikaanse r&h- en hiphophitlijsten is Nederland het enige land waar De La Soul de eerste plaats haalt. Hier staan de hits van de groep hoger dan in Engeland en Amerika. In de VS bereikt Me, Myself And I pas in juni de Billboard Hot 100, waar het nooit komt dan de 34e plaats.

Artistiek wordt De La Soul goed gewaardeerd. 3 Feet And Rising wordt gezien als een invloedrijke hiphopplaat. Op de opvolger De La Soul Is Dead probeert het trio het hippie-imago van zich af te schudden, maar blijft het zich verzetten tegen de gangstarap. De grootste hit van dat album is de nummer 2-hit Ring Ring Ring. Daarna neemt het succes van De La Soul langzaam af.

Dit gebeurde er nog meer op 2 april:
Adele stoot op 2 april 2011 haar eigen hit Rolling In The Deep van de eerste plaats met haar volgende single Set Fire To The Rain.

Met haar bijzonder succesvolle album Back To Black leek Amy Winehouse in 2007 en 2008 de deuren te openen voor talentvolle Britse soulzangeressen. Begin 2008 scoorde zij zelf een nummer 1-hit met Valerie, een duet met Mark Ronson. Later dat jaar was Duffy op de koppositie te vinden met de plaat Mercy. Een andere soulvolle vrouwelijke singer-songwriter die in 2008 doorbrak, was Adele. Haar album 19 bracht klassiekers als Chasing Pavements en Make You Feel My Love voort. 

Na 2008 ging het bergafwaarts met Amy Winehouse en Duffy. Waar laatstgenoemde de prestaties van haar sterke debuutalbum Rockferry tot op de dag van vandaag niet heeft weten te benaderen met een nieuw album, nam de drugsverslaving van Amy Winehouse alsmaar toe. Dat heeft geleid tot haar tragische dood op 23 juli 2011, op de iconische leeftijd van 27 jaar. Met Adele ging het na haar debuutalbum 19 echter bergopwaarts. Op 21-jarige leeftijd bracht zij het album 21 op, met Rolling In The Deep en Set Fire To The Rain als eerste twee singles. 

Op 2 april 2011stijgt Set Fire To The Rain naar de eerste plaats, waarmee Rolling In the Deep een pas op de plaats moet nemen. Adele verslaat dus zichzelf en zij is na The Beatles en Mud de derde act (en de eerste vrouw) die deze prestatie levert. Later wordt deze prestatie alleen nog (tweemaal) herhaald door Justin Bieber, in januari en september 2016.

Rolling In The Deep heeft in twee termijnen in totaliteit zeven weken bovenaan gestaan. Set Fire To The Rain blijft steken op één week op nummer 1. Van het album 21 verschijnt later in 2011 de pianoballad Someone Like You. Deze single groeit uit tot een radioklassieker, evenals de twee voorgangers.

Rumour Has It en Turning Tables worden eveneens goed ontvangen, maar de respectievelijk vierde en vijfde single weten in Nederland niet de top 10 te halen. In de herfst van 2012 zingt Adele het themalied in voor de Bondfilm Skyfall. De gelijknamige single staat zes weken op nummer 1. Daarna wordt het even stil rondom de Britse zangeres, maar in 2015 komt ze terug met het album 25. De eerste single Hello staat vijf weken bovenaan. Na een nog langere pauze scoort ze in 2021 haar vijfde nummer 1-hit met Easy On Me, afkomstig van haar vierde studioalbum 30.

Verder op deze dag:
1967: Steve Winwood en zijn broer Muff treden voor het laatst op met de Spencer Davis Group. Een maand geleden hebben de zanger en bassist al aangekondigd de groep na dit optreden te verlaten. De Spencer Davis Group gaat door met twee nieuwe leden, maar is zonder de Winwoods geen lang leven meer beschoren. In 1969 heft de groep zich op.
1988: Taylor Dayne bereikt de eerste plaats met Tell It To My Heart. Daarmee scoort ze haar eerste en enige nummer 1-hit die wel na één week weer plaats moet maken. Later dit jaar scoort ze een top 10-hit met Prove Your Love.
1998: In het hotelkamer in Frankfurt overlijdt Rob Pilatus op 32-jarige leeftijd aan een overdosis alcohol en pillen. Pilatus werd tien jaar geleden bekend als lid van het duo Milli Vanilli. In 1990 kwam echter aan het licht dat Milli Vanilli niet zelf zijn nummers inzong en kwam er een abrupt einde aan het succes van de groep.
2005: Mario maakt een monstersprong van 23 naar 1 met Let Me Love You. Ondanks deze stijging blijft hij slechts één week koploper, want daarna neemt Guus Meeuwis het stokje over met Geef Mij Je Angst. Mario is een eendagsvlieg, want opvolger Here I Go Again blijft steken in de Tipparade.
2015: Jacques Kloes overlijdt op 67-jarige leeftijd. Tussen 1970 en 1982 scoorde hij met de Dizzy Man’s Band totaal 15 Top 40-hits met The Show als meest succesvolle single. In 1979 stond hij ook met Patricia Paay in de lijst met You Make It Alright.
2015: De film Bloed, Zweet & Tranen gaat in première. Martijn Fischer speelt de rol van André Hazes is deze biopic. Rachel Hazes wordt gespeeld door Hadewych Minis.
2021: De Amerikaanse rapper DMX wordt hij met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Hij heeft een hartaanval gehad als gevolg van een overdosis cocaïne. DMX komt niet meer bij kennis en overlijdt een week later op 50-jarige leeftijd aan de gevolgen van de hartaanval.
2021: Snelle is voor het eerst te zien als coach in The Voice Kids. In de eerste aflevering van het tiende seizoen maakt ook Ilse DeLange haar terugkeer. Zij nemen de plaatsen in van Anouk en Marco Borsato. Snelle laat deze dag ook weten dat hij het op doktersadvies wat rustigeraan gaat doen.

Vandaag geboren:
1928 - Serge Gainsbourg, bij overlijden 62 jaar,
1928
- Piet Römer, bij overlijden 83 jaar,
1939
- Marvin Gaye, bij overlijden 44 jaar,
1942 - Leon Russell, bij overlijden 74 jaar,
1945 - Jurgen Drews, The Les Humphries Singers
1946 - Kurt Winter, bij overlijden 51 jaar, The Guess Who
1947 - Emmylou Harris,
1948 - Alfred Lagarde, bij overlijden 49 jaar, Johnny Camaro
1953 - David Robinson, The Cars
1959 - Suzanne Venneker, Vulcano
1961 - Keren Woodward, Bananarama
1967 - Greg Camp, Smash Mouth
1979 - Jesse Carmichael, Maroon 5
1979 - Kleerup,
1981 - Raghav,
1981 - Linzi Martin, Girl Thing
1986 - R3hab,
1990 - Joan Franka,
1991 - Quavo, Migos
1997 - Didier Froger, De Frogers
1999 - Daniel Seavey, Why Don't We

Vandaag op nummer 1:
1966 - 1 (1) These Boots Are Made For Walkin'- Nancy Sinatra (Reprise), 3 weken op nummer 1
1977 - 1 (1) Go Your Own Way- Fleetwood Mac (Warner), 2 weken op nummer 1
1983 - 1 (1) 99 Luftballons- Nena (CBS), 2 weken op nummer 1
1988 - 1 (3) Tell It To My Heart- Taylor Dayne (Arista), 1 week op nummer 1
1994 - 1 (1) Without You- Mariah Carey (Columbia), 2 weken op nummer 1
2005 - 1 (23) Let Me Love You- Mario (J Records), 1 week op nummer 1
2011 - 1 (2) Set Fire To The Rain- Adele (XL), 1 week op nummer 1
2016 - 1 (1) I Took A Pill In Ibiza - SeeB Remix- Mike Posner (Island), 8 weken op nummer 1
2022 - 1 (1) Hallo- Antoon (Dreamteam), 3 weken op nummer 1

(02/04/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)