Artiesten

Neil Diamond

2x Alarmschijf
118 weken in de top 40
17 Top 40-hits
#227 aller tijden
Neil Diamond - Song Sung Blue

Sociale media van deze act

Biografie

LandVerenigde Staten
Geboortedatum 24-01-1941 (83 jaar)

Op zijn 16e gaat hij voor een aantal weken naar Surprise Lake Camp. Daar geeft Pete Seeger een klein optreden en kinderen komen met hun zelfgeschreven stukken die zij ten gehore brengen. Op dat moment weet Neil Diamond wat hem te doen staat. Hij komt thuis, koopt een gitaar en gaat op les. Vrijwel meteen begint hij ook met het schrijven van liedjes.

Zijn eerste platencontract haalt hij samen met zijn schoolvriend Jack Parker binnen, als het duo Neil and Jack.  Ze nemen 2 singles op die in 1962 uitkomen, maar het succes blijft uit. Later in 1962 tekent Neil Diamond een platencontract bij Columbia Records als soloartiest. In 1963 brengt hij At Night uit. Hij ontvangt goede kritieken, maar ook hier blijft het succes uit en Columbia Records laat hem gaan. Hij gaat verder met alleen het schrijven van liedjes.
 
In 1965 komt zijn eerste succes als songwriter, Sunday And Me. Het echte grote succes komt met de nummers die The Monkees ten gehore brengen: I’m A Believer, A Little Bit Of Me, A Little Bit You, Look Out (Here Comes Tomorrow) en  Love To Love.  Deze liedjes heeft Neil Diamond voor zichzelf geschreven en ook opgenomen, alleen brachten The Monkees deze eerder uit. I’m A Believer werd zelfs het liedje van het jaar in 1966.
 
In 1966 tekent hij bij Bert Berns’ Bang Records en met Solitary Man scoort hij zijn eerste echte hit als soloartiest. Na wat juridisch getouwtrek komt hij los van Bang Records, tekent hij bij Uni Records en verhuist hij naar Los Angeles.
 
In 1969 brengt hij de single Sweet Caroline uit. Dit is tot dan toe zijn bekendste hit, wereldwijd gezien.
 
In 1972 brengt hij het dubbele livealbum Hot August Night uit. Hij speelde 10 uitverkochte concerten in de Greek Theatre in Los Angeles, waarvan het optreden van 24 augustus op het album terecht is gekomen. Vele critici noemen dit zijn beste werk. Dit is Neil Diamond op z’n best!
 
In 1977 brengt hij het album I’m Glad You’re Here With Me Tonight met daarop de single You Don’t Bring Me Flowers. Barbra Streisand coverde het nummer op haar album Songbird. Later namen ze het nummer samen op en werd het een grote hit. Als verrassing naar het publiek toe traden ze later in 1980 samen op bij de Grammy Awards-uitreiking.
 
In 1979 zakt Neil Diamond in elkaar op het podium in San Francisco. Het blijkt dat hij een tumor heeft in zijn rug. Hij had al jaren klachten van gevoelloosheid in zijn benen, maar negeerde dat. Hij onderging een lang revalidatieproces en dat net voor het begin van de belangrijkste fotografie voor zijn film The Jazz Singer. Hij was er trouwens van overtuigd dat hij zou komen te overlijden en schreef daarom al afscheidsbrieven aan zijn vrienden.

De film The Jazz Singer werd slecht ontvangen door critici. De soundtrack deed het veel beter. Het nummer America dat van dit album afkomstig is, heeft voor Neil Diamond een speciale betekenis. Het verhaal gaat over zijn grootouders die naar Amerika gingen.
 
In de jaren 80 dalen de verkoopcijfers wat en zijn laatste hit in Nederland komt uit 1981, Hello Again uit de bovengenoemde film. In 1988 scoort UB40 een hit met Neil Diamonds nummer Red Red Wine. Net als I’m A Believer hebben deze nummers meer bekendheid gekregen door de covers dan het origineel.
 
In de jaren 90 brengt hij diverse albums uit. In 1992 treedt hij op voor president George H.W. Bush in de NBC-special Christmas in Washington.
 
In 2000 wint Johnny Cash een Grammy voor zijn cover van het nummer Solitary Man. In 2007 komt Neil Diamond in de Long Island Music Hall of Fame.
 
In 2011 komt hij in de Rock and Roll Hall of Fame terecht. In datzelfde jaar ontvangt hij een lifetime achievement award van de Kennedy Center Honors. Hij ontvangt nog meer prijzen, want in 2012 krijgt hij een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Een aantal nummers uit zijn begintijd zijn ook gebruikt in films zoals Pulp Fiction en Shrek. Hij heeft meer dan 130 miljoen albums als singer-songwriter verkocht. Daarnaast ook nog eens miljoenen als songwriter.
 
Op 23 januari 2018 maakte de zanger bekend dat hij met optreden stopt omdat bij hem de ziekte van Parkinson is geconstateerd.

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Loreen - Is It Love
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Son Mieux - Tonight
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Teddy Swims - The Door
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Tate McRae - Greedy
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Antoon - Blindelings
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Di-Rect - My Blood
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Cyril - Stumblin' In
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Davina Michelle - 17
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Nathan Dawe x Bebe Rexha - Heart Still Beating