Nieuws
Op de deze dag in 2000

Vandaag: hoogtepunt van het Friese lied

Twarres
Twarres  Tina Turner  Buddy Holly  Coolio  L.V.  Queen  Michael Jackson  Oasis  Sugababes  Jeckyll & Hyde  Chris Stapleton 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de allereerste Friestalige nummer 1-hit in de Top 40.

Voor de eerste mijlpaal in de geschiedenis van de Friestalige popmuziek moeten we terug naar 23 augustus 1997. Op die datum kwam De Kast nieuw binnen op nummer 30 met In Nije Dei. Voor de Zwaagwesteindse band was dat niet heel bijzonder. Immers had de formatie in 1996 al Top 40-ervaring opgedaan met de Nederlandstalige hitjes Een Teken Van Leven (nummer 31) en Raak (nummer 24). Voor de geschiedenis van de Nederlandse Top 40 was het echter opzienbarend, want het was de allereerste Top 40-hit die in het Fries werd gezongen! 

De Friestalige muziek van De Kast bleek aan te slaan in Nederland, want In Nije Dei kwam tot de tweede plaats en in 1998 wist ook Eltse Grins Foarby de bovenste tien te bereiken. De band was echter de enige act die in de jaren 90 de Top 40 bereikte met een in het Fries gezongen track, ondanks het succes van het Leeuwardense talentenjacht Liet. Dat evenement wordt sinds 1991 jaarlijks gehouden, maar nooit wist er een artiest door te breken via Liet. Eén uitzondering daargelaten. Die uitzondering was de winnaar van de publieksprijs in 1999.

Die winnaar was Twarres, een duo uit het Friese dorp Warga. Het tweetal won de prijs met Wêr Bisto en de single werd in de zomer van 2000 uitgebracht. Dat was echter zonder succes, want de ballad bungelde onderaan de Mega Top 100 en dreigde weer in de vergetelheid te geraken. Paul de Leeuw stak daar een stokje voor en nodigde Twarres uit voor een optreden in zijn show Huis Van Oranje. Wêr Bisto werd gespeeld en de populariteit van de single steeg vervolgens enorm. 

Dat heeft er zelfs toe geleid dat Wêr Bisto op 4 november 2000 naar de felbegeerde koppositie is gestegen in de Top 40! Twarres heeft daarmee met zijn debuuthit direct goud in handen, maar nog belangrijker voor de hitparadegeschiedenis: de allereerste Friestalige nummer 1-hit is een feit! Wêr Bisto verblijft zes weken in de top van de hitlijst. Twarres voegt later nog een top 10-hit aan zijn repertoire toe, maar She Couldn't Laugh is toch echt een Engelstalige plaat.

Dit gebeurde er ook op 4 november:
De film What’s Love Got To Do With It gaat op 4 november 1993 in Nederland in première.

What’s Love Got To Do With It is gebaseerd op de autobiografie van Tina Turner - I, Tina - en gaat over haar gewelddadige huwelijk met Ike Turner. De hoofdrollen worden gespeeld door Angela Bassett en Laurence Fishburne. De film is vernoemd naar Turners gelijknamige nummer uit 1984, dat destijds de vijftiende plaats in de Top 40 haalde.

Voor de soundtrack heeft Tina verschillende Ike & Tina Turner-hits, zoals Proud Mary en Nutbush City limits, opnieuw ingezongen. Fishburne zong hiervoor de stukken van Ike in. In de film is alleen River Deep, Mountain High in de oorspronkelijke versie met Ike te horen. Dat nummer ontbreekt op de soundtrack.

Op het album staan ook een paar nieuwe Tina Turner-nummers. I Don’t Wanna Fight had vier maanden geleden al de achttiende plaats in de hitlijst bereikt en twee dagen na de Nederlandse première komt de Trammps-cover Disco Inferno op nummer 28 binnen. Het nummer komt uiteindelijk tot de 16e plaats, wat stukken beter is dan het origineel. The Trammps kwamen er in 1977, ondanks het gebruik in de film Saturday Night Fever, niet verder mee dan de tipparade.

What’s Love Got To Do With It groeide uit tot de succesvolste biopic aller tijden over een zangeres die er ooit gemaakt is. Angela Bassett en Laurence Fishburne worden voor hun vertolkingen van Tina en Ike Turner allebei genomineerd voor een Oscar. Die wonnen ze uiteindelijk niet, maar Angela mocht voor haar vertolking van Tina Turner wel een Golden Globe in ontvangst nemen.

Verder op deze dag:
1990: Buddy - The Buddy Holly Story gaat in première op Broadway. De musical gaat over het leven van Buddy Holly, die op 3 februari 1959 na een tragisch vliegtuigongeval om het leven kwam.
1993: De film What's Love Got To Do With It gaat in première. Hij is gebaseerd op de autobiografie van Tina Turner. Van de soundtrack bereiken I Don't Wanna Fight en Disco Inferno de Top 40.
1995: Coolio en L.V. stijgen naar de eerste plaats met Gangsta's Paradise. Voor het eerst in de geschiedenis is een gangstarapplaat wereldwijd zo'n grote hit geworden.
1995: Queen komt binnen op nummer 12 met Heaven For Everyone. Het is de eerste single van het album Made In Heaven, het allerlaatste album dat leadzanger Freddie Mercury (1946-1991) met zijn band opnam.
1995: Michael Jackson verschijnt in Duitsland voor een optreden in het televisieprogramma Wetten Dass...?. Hij brengt daar voor het eerst Earth Song ten gehore, dat later een grote hit wordt.
1998: De stomdronken Oasis-zanger Liam Gallagher wordt gearresteerd in Londen. In een pub sloeg hij de fotograaf Mel Bouzac in elkaar. 
2000: De Sugababes maken met Overload voor het eerst hun opwachting in de Top 40. De plaat bereikt zijn top op nummer 14. Na Overload bereiken de Britten nog veertien keer de Top 40, waarvan twee keer op nummer 2 (Round Round en Hole In The Head).
2006: Jeckyll & Hyde maken hun entree in de Top 40 met hun debuutsingle Frozen Flame. Het is de eerste hit in het jumpstylegenre. Het duo weet begin 2007 met Freefall een nummer 1-hit te scoren.
2015: Chris Stapleton is de grote winnaar bij de jaarlijkse Country Music Association Awards. Hij weet zijn drie nominaties in de categorieën zanger van het jaar, album van het jaar en nieuwe artiest van het jaar allemaal te verzilveren.

Vandaag geboren:
1931 - Clinton Ford, bij overlijden 77 jaar,
1935 - Conny Fuchsberger, Die Bambis
1946 - Penny McLean, Silver Convention
1947 - Mike Smith, Amen Corner
1950 - Franky Boy,
1950 - Wolfgang Heichel,
Dschinghis Khan
1954 - Chris Difford, Squeeze
1954 - David "Black Spy" Jahson, Inner Circle
1956 - Bernard Sumner, New Order
1956 - James Honeyman-Scott, bij overlijden 25 jaar, The Pretenders
1958 - Chic Medley, Fiction Factory
1961 - René Van Collem, Cake | Doe Maar | Spargo | Powerplay
1966 - Kool Rock Ski, The Fat Boys
1969 - Puff Daddy, Diddy - Dirty Money
1971 - Gregory Porter,
1974 - Louise Redknapp, Eternal
1989 - Dr Phunk,

Vandaag op nummer 1:
1967 - 1 (1) Massachusetts- The Bee Gees (Polydor), 3 weken op nummer 1
1972 - 1 (1) Sugar Me- Lynsey De Paul (MAM), 4 weken op nummer 1
1978 - 1 (1) Hopelessly Devoted To You- Olivia Newton-John (RSO), 4 weken op nummer 1
1989 - 1 (1) Girl I'm Gonna Miss You- Milli Vanilli (Hansa), 3 weken op nummer 1
1995 - 1 (6) Gangsta's Paradise- Coolio featuring L.V. (MCA), 1 week op nummer 1
2000 - 1 (3) Wêr Bisto- Twarres (EMI), 1 week op nummer 1
2006 - 1 (1) Everytime I Think Of You- Marco Borsato & Lucie Silvas (Universal), 4 weken op nummer 1
2017 - 1 (1) What About Us- P!nk (RCA), 4 weken op nummer 1

(04/11/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Loreen - Is It Love
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Son Mieux - Tonight
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Antoon - Blindelings
Details Tate McRae - Greedy
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Cyril - Stumblin' In
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Di-Rect - My Blood
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Dua Lipa - Training Season
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy