Artiestafbeelding Buddy Holly

Buddy Holly

Land Verenigde Staten

Geboortedatum 07-09-1936

Sterfdatum 03-02-1959

Officiële websitehttps://www.buddyholly.com/

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  0 weken in Top 40
  •  0 punten
  •  #9602 aller tijden
  •  0 Top 40-hits

Biografie

Buddy Holly (geboren in het plaatsje Lubbock in Texas heeft een enorme invloed gehad op de muziekbusiness ondanks zijn zeer korte carrière. Zijn oorspronkleijke naam was: Charles Hardin Holley
 
Enkele van zijn bekendste nummers zijn That'll ne the day, Oh Boy!, Peggy Sue, Maybe baby en nog vele hits. Vandaag de dag is Buddy Holly nog steeds een cultfiguur van de rock-'n-roll door zijn talent en ook door het stormachtige verloop van zijn carrière: hij was al een semiprofessioneel muzikant toen hij zestien jaar oud was en hij overleed op 22–jarige leeftijd bij een vliegtuigongeval. In 1994 werd Holly postuum opgenomen in de Nashville Songwriters Hall of Fame en in 2011 kreeg hij een ster op de Hollywood Walk of Fame. Bij het ongeluk kwamen ook The Big Bopper en Ritchie Valens om, wat bekend geworden is als The day the music died. 
 
In februari 1957 begon het succes  in de studio van Norman Petty in Clovis, New Mexico. Hij nam een tweede versie op van het nummer That'll be the day dat hij eerder al opnam voor Decca. Dit was het begin van Buddy's succes. Samen met drummer Jerry Allison, bassist Joe Mauldin en rhythmgitarist Niki Sullivan formeerde hij The Crickets. That'll be the day werd met een derde plaats in de VS en nummer 1 in Groot-Brittannië een succes. Verdere behaalde hij successen met Oh Boy! en Peggy Sue  en Peggy Sue Got Married).
In augustus 1958 trouwde hij met Maria Elena Santiago uit Puerto Rico. De jaren 1957 en '58 waren een aaneenschakeling van optredens in de VS, Australië en Groot-Brittannië. 
 
In de vroege uren van 3 februari 1959 hadden ze een optreden in Fargo, North Dakota en steeg het vliegtuig op van het vliegveld van Mason City, Iowa met als piloot de 21-jarige Roger Peterson. Na enkele kilometers vloog het vliegtuigje om onbekende redenen tegen de grond. Pas de volgende morgen, bij licht, werd het wrak ontdekt. Niemand bleek het ongeluk te hebben overleefd. In het nadien uitgebrachte onderzoek naar het ongeluk werd de schuld gelegd bij de piloot, die niet competent was om op instrumenten te vliegen, en die misschien de instrumenten precies verkeerd interpreteerde zodat hij dacht dat hij steeg, terwijl hij in feite aan het dalen was. Holly's echtgenote was destijds twee weken in verwachting en kreeg kort na het ongeluk een miskraam.
 
In 1971 schreef Don McLean het nummer American Pie dat een beschrijving is van de dood van Holly en de evolutie van de muziek in de jaren na zijn dood. Een bekende zin uit dit nummer zorgde ervoor dat 3 februari 1959 voortaan bekendstaat als "The day the music died". In tegenstelling tot populaire mythes is American Pie niet de naam van het vliegtuigje.

Holly was een pionier van de rock-'n-roll, maar door zijn jeugdig overlijden kon hij zijn muziek niet verder ontwikkelen. Hij experimenteerde volop met alternatieve instrumenten zoals de viool en groot orkest in zijn laatste opnames. Hij legde de basis voor vele artiesten na hem, zoals The Beatles, The Rolling Stones en Bob Dylan.
 
Door het vroege overlijden heeft Buddy Holly geen Top 40 hits gehad. Hij stond in 1979 slechts 1 keer in de Tipparade met Brown-eyed handsome man. Toch stond hij als componist meerdere keren in de Top 40 o.a. met It's so easy van Linda Ronstadt. 


Top 40-hits


GeenOverige nummersSocial media


Twitter

Facebook