Nieuws
Op deze dag in 2020

Vandaag: het laatste tv-optreden van Rob De Nijs

Vandaag: het laatste tv-optreden van Rob De Nijs
Rob De Nijs  Eric Clapton  The Yardbirds  Orchestral Manoeuvres In The Dark  Maxi Priest  UB40  Richenel 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Rob De Nijs zingt Niet Voor Het Laatst bij De Wereld Draait Door.

"Ik weet wat ik heb en het zij zo. Ik kan er toch niks aan doen." Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat bij Rob De Nijs de ziekte van Parkinson werd geconstateerd. Kort nadat hij tijdens een optreden in Naaldwijk in 2019 van het podium viel, maakte hij bekend dat hij ging stoppen met optreden. Dat doet hij nog niet meteen, want tot in 2021 staan er optredens van hem gepland. Die gaan uiteindelijk niet door vanwege de coronapandemie.

Op 13 maart 2020 is de 77-jarige zanger te gast in De Wereld Draait Door. Het is de tweede aflevering die wordt uitgezonden zonder publiek vanwege de lockdownmaatregelen. Hierin zegt hij dat hij nog niet wil nadenken over een leven zonder muziek. Hoewel hij beseft dat hij een progressieve ziekte heeft en dat zijn toestand zal verslechteren, probeert hij zijn goede tijd te rekken door gezond te leven en door dingen te doen die hij fijn vindt, zoals zingen. "Mijn neuroloog zegt gewoon: 'Ga in godsnaam door daarmee, want dat is je redding nu.'"

In de lege DWDD-studio zint Rob ook nog twee nummers van zijn een-na-laatste album uit 2017: Zwanenmeer en het titellied Niet Voor Het Laatst. Met name dit laatste nummer laat bij veel kijkers een diepe indruk achter. "Die omstandigheden [zonder publiek, red.] zorgden voor een intimiteit waardoor er iets heel bijzonders kon ontstaan," zegt Rob later over dit optreden in zijn boek 't Is Mooi Geweest. "Ik beschouw het als een van mijn beste optredens ooit." Het lied gaat over ouder worden en het verlangen naar de tijd wanneer je nog gezond was. De tekst werd geschreven door Belinda Meuldijk en de muziek is van Han Kooreneef.

"Terwijl ik het zong, voelde ik dat ik de tekst had aangetrokken als een jas. Ik vertelde het zoals het was. 'Tell it like it is.' Heel puur., niet dwarsgezeten door zenuwen of door verkeerde mensen in de zaal. De band was die avond ook fantastisch. Ik denk dat veel mensen voor het eerst zagen door wat voor een geweldig stel muzikanten ik omringd wordt. Dat zal ook meegespeeld hebben."

Niet Voor Het Laatst blijkt later het laatste stuk te zijn dat Rob De Nijs als gast in een televisieprogramma heeft gezongen. Hij schuift later nog wel in andere programma's aan, waaronder Tijd Voor MAX, Op1 en Matthijs Gaat Door, maar daarin zingt hij zelf niet, afgezien van een paar regels van zijn stuk Wat Als Later Nu Is, wat Paskal Jakobsen en Danny Vera in november 2020 voor hem zingen in Op1.

De geplande afscheidstournee van Rob De Nijs kan uiteindelijk niet doorgaan vanwege alle coronamaatregelen. Hij geeft alleen nog twee afscheidsconcerten. In november 2021 in Antwerpen en in juni 2022 in Amsterdam. Tijdens dat laatste concert in de Ziggo Dome is Niet Voor Het Laatst ook het allerlaatste stuk dat hij zingt voor publiek.

Dit gebeurde er nog meer op 13 maart:
Eric Clapton stapt op 13 maart 1965 uit The Yardbirds.

De Britse band The Yardbirds weet in de periode 1965-1966 vijf Top 40-hits te scoren, waarvan Still I'm Sad (nr. 16 in 1965) de grootste hit. De plaat For Your Love (nr. 23 in 1965) is van 2000 tot en met 2011 te vinden in de Radio 2 Top 2000, maar The Yardbirds staan niet bekend om hun historische meesterwerken. Wel blijkt de groep een uitstekend oog te hebben voor talentvolle gitaristen. In de periode 1963-1968 hebben drie gitaristen in dienst van de Londense bluesrockband die inmiddels zijn uitgegroeid tot legendes op hun instrument.

In 1963 werden The Yardbirds opgericht. De toenmalige gitarist was Top Topham. De band wilde echter doorgroeien en Topham kon zijn werk met The Yardbirds niet combineren met zijn studie. Als vervanger werd ene Eric Clapton van stal gehaald. Hij speelde op For Your Love, de eerste serieuze hit van de groep. In het Verenigde Koninkrijk en de Verenigde Staten werd de top 10 gehaald. Op 13 maart 1965 besluit Eric Clapton de band echter te verlaten. Als perfectionistische bluesmuzikant kan hij zijn ei niet kwijt in tracks die drie minuten duren.

Eric Clapton wordt vervolgens succesvol als lid van de bluesgroep Cream, die in 1968 de vierde plaats bereikt met White Room. Later gooit Clapton op solobasis hoge ogen met I Shot The Sheriff (1974), Wonderful Tonight (1988), Tears In Heaven en een Unplugged-versie van Layla. The Yardbirds weten het gemis van Clapton op te vangen door Jeff Beck te strikken als opvolger. Met Beck in de band worden alle resterende Top 40-hits gescoord. Na een tournee in Amerika verlaat hij in november 1966 de groep. In de jaren daarna scoort hij solo enkele hitjes.

Het vertrek van Jeff Beck wordt intern opgevangen door Jimmy Page, die zijn rol als bassist inruilt voor die als leadgitarist. Het succes van The Yardbirds neemt echter af, waarna Page een nieuwe band op wil richten. Oorspronkelijk heet die band The New Yardbirds, maar later verandert de naam in Led Zeppelin. 

Verder op deze dag:
1982: Maid of Orleans (The Waltz Joan of Arc) van Orchestral Manoeuvres In The Dark is de nieuwe nummer 1. Voor OMD is het de eerste nummer 1-hit en uiteindelijk de enige. Later dit decennium worden Locomotion, Talking Loud And Clear, So In Love en (Forever) Live And Die grote hits.
2008: De Britse krant The Birmingham Post schrijft dat Maxi Priest de nieuwe zanger van UB40 wordt. nadat zanger Ali Campbell zijn groep na bijna 30 jaar heeft verlaten. Uiteindelijk wordt niet Maxi Priest, maar Ali’s broer Duncan Campbell de nieuwe zanger van UB40.
2020: De Amsterdamse zanger Richenel, die in 1987 een top 10-hit scoorde met Dance Around The World, overlijdt aan de gevolgen van longkanker. Hij is 62 jaar geworden.

Vandaag geboren:
1919 - Klazien Uit Zalk, bij overlijden 78 jaar,
1931 - Bob Regan, bij overlijden 59 jaar, Canadian Sweethearts
1938 - Erma Franklin, bij overlijden 64 jaar,
1939 - Neil Sedaka,
1939 - Ferre Grignard, bij overlijden 43 jaar,
1940 - Candi Staton,
1942 - Scatman John, bij overlijden 57 jaar,
1944 - Chris Roberts, bij overlijden 73 jaar,
1951 - Izhar Cohen,
1958 - Linda Robson,
1960 - Adam Clayton, U2
1972 - Common,
1973 - Eloy De Jong, Caught In The Act
1974 - Sally Vlissinger, Close II You
1974 - Linda Bengtzing,
1975 - Claudia de Breij,
1984 - Nina Sky,
1985 - Ninthe,
1985 - Dcup,
1989 - Cimo Fränkel,
1992 - Ozuna,
1998 - Jack Harlow,
2002 - Kleine John

Vandaag op nummer 1:
1965 - 1 (1) Letkis- Stig Rauno (Barclay), 4 weken op nummer 1
1965 - 1 (1) Let Kiss- Orkest Gudrun Jankis (Omega), 4 weken op nummer 1
1971 - 1 (1) Du- Peter Maffay (Telefunken), 2 weken op nummer 1
1976 - 1 (1) Love Hurts- Nazareth (Vertigo), 4 weken op nummer 1
1982 - 1 (2) Maid Of Orleans (The Waltz Joan Of Arc)- Orchestral Manoeuvres In The Dark (Dindisc), 1 week op nummer 1
1993 - 1 (1) No Limit- 2 Unlimited (Byte), 2 weken op nummer 1
1999 - 1 (1) ...Baby One More Time- Britney Spears (Jive), 2 weken op nummer 1
2004 - 1 (1) Voorbij- Marco Borsato & Do (Universal), 2 weken op nummer 1
2010 - 1 (1) Hey, Soul Sister- Train (Columbia), 2 weken op nummer 1
2021 - 1 (1) Wellerman (220Kid x Billen Ted Remix)- Nathan Evans (Polydor), 3 weken op nummer 1

(13/03/2024)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Cyril - Stumblin' In
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Dua Lipa - Houdini
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Rondé - Undecided
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Frenna - Pretty Girls
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Antoon - Blindelings
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Calvin Harris & Rag 'n' Bone Man - Lovers In A Past Life
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Son Mieux - Tonight