Nieuws
Op deze dag in 1969

Vandaag: First Of May

Robin Gibb
Robin Gibb  Bee Gees  Sweet  Fleetwood Mac  Gordon Lightfoot  Nick Schilder  Nick & Simon  ABBA  U2  Puff Daddy  Fabienne  Kris Kross  Simon Keizer 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de hit First Of May leidt tot het vertrek van Robin Gibb uit de Bee Gees.

First Of May van The Bee Gees staat op 1 mei 1969 op nummer 16 in de Top 40. Het sentimentele liedje had eind maart de tweede plaats gehaald. Daarmee hoort het liedje thuis in de meest succesvolle periode van de groep. Tussen 1967 en 1969 scoort de groep tien top 3-hits op rij, waarvan First of May de achtste is. De titel slaat op de verjaardag van Barry Gibbs hond Barnaby. Ondanks het succes van het nummer, leidde het ook tot het vetrek van Robin Gibb uit de groep. 

Nadat in 1968 het album Odessa was opgenomen, moest gekozen worden welk nummer de eerste single zou worden. Barry wilde het door hem gezongen First Of May op de A-kant, terwijl Robin koos voor ‘zijn’ Lamplight. Manager Robert Stigwood koos uiteindelijk voor Barry’s liedje en zette Lamplight op de B-kant. Robin vond dat Stigwoord Barry probeerde naar voren te schuiven als leadzanger en stapt op 19 maart 1969 uit onvrede uit de groep om een solocarrière te beginnen. Met succes, want in augustus staat hij op de eerste plaats met Saved By The Bell.

De breuk duurt niet lang. Er wordt maar één Bee Gees-album opgenomen zonder Robin: Cucumber Castle. In 1970, na bijna twee jaar, herenigen de broers zich weer voor het toepasselijk getitelde album 2 Years On. In 1978 benaderen de Bee Gees voor het eerst weer de succesjaren tussen 1966 en 1969. Met Stayin' Alive wordt een nummer 1-hit gescoord, waarna Night Fever de derde plaats behaalt.

Dit gebeurde er nog meer op 1 mei:
Lex Harding lanceert op 1 mei 1995 de nieuwe clipzender TMF.

Vanaf vandaag heeft Nederland haar eigen clipzender. Voorlopig namen van het station waren Arcade TV en MC6 (Music Channel 6). De uiteindelijke naam wordt TMF (The Music Factory). Radio 538-directeur Lex Harding krijgt de leiding over de zender. Zijn plaats bij 538 wordt opgevolgd door Erik De Zwart, die ook als vj bij TMF aan de slag gaat. De eerste clip die wordt uitgezonden op TMF is die van Too Much Love Will Kill You van Brian May.

Naast Erik De Zwart worden de ervaren Wessel Van Diepen, Ruud De Wild en Michael Pilarczyk de mannelijke gezichten van TMF. Daarnaast start de zender met vier nog onbekende vrouwelijke vj’s: Bridget Maasland, Fabienne De Vries, Sylvana Simons en Isabelle Brinkman. Twee jaar later scoren deze vier vj’s onder de naam The Magnificent Four een Top 40-hit met Get Close To You. Dit nummer bereikt de 16e plaats. De groepsnaam kan net als The Music Factory worden afgekort tot TMF.

Bij de start van de zender is de toekomst nog even onzeker, omdat slechts een paar kabelexploitanten de zender in het pakket opnemen. Het bereik van de zender groeit echter snel en in sommige gebieden wordt MTV ten voordele van TMF van de kabel gegooid. Natuurlijk volgen er protesten van MTV-fans, maar binnen een paar jaar streeft TMF zijn internationale concurrent qua populariteit voorbij. In 2001 wordt TMF opgekocht door MTV Networks, waarna de zender geen concurrenten meer zijn, maar collega’s. Een jaar later krijgen de zenders allebei hun eigen stijl en nieuwe logo’s.

Door de opmars van het internet en met name YouTube daalt de populariteit van TMF in de tweede helft van de jaren 0. Vanaf 1 januari 2011 is TMF alleen nog maar in de ochtend in de vroege middag te zien. In late middag en de avonduren moet TMF plaatsmaken voor Comedy Central. Drie maanden later verdwijnt TMF helemaal van televisie en wordt de plek van de clipzender ingenomen door Kindernet. TMF gaat nog wel een paar maanden door internet, maar op 1 september stopt The Music Factory definitief met uitzenden.

Verder op deze dag:
1971: The Sweet scoort zijn eerste nummer 1-hit met Funny Funny. In de jaren daarna bereikt de band nog de eerste plaats met Poppa Joe (1972) en Block Buster (1973).
1984: Mick Fleetwood, de drummer van Fleetwood Mac, vraagt zijn persoonlijk faillissement aan. Hoewel hij veel geld verdiend had met het succesvolle album Rumours uit 1977, kan hij zeven jaar later zijn schulden niet meer betalen.
2013: Chris Kelly overlijdt op 34-jarige leeftijd aan een overdosis drugs. In 1992 scoorde hij op zijn dertiende een wereldhit als helft van het hiphopduo Kris Kross met Jump.
2015: Het album Songs Of Innocence, het album van U2, wordt in Rusland onder de loep wordt genomen. Autoriteiten zien het als homopropaganda omdat Larry Mullen op de hoes knuffelt met zijn 18-jarige zoon.
2016: P. Diddy maakt bekend te gaan stoppen met het maken van muziek. Hij wil zich in de toekomst bezig houden met het maken van films.
2021: De AVROTROS zendt de eerste aflevering uit van Nick, Simon & Kees: Take A Chance On Me. Het is de opvolger van de succesvolle reeks Nick, Simon & Kees: Homeward Bound, maar in plaats van Simon & Garfunkel staat nu de zoektocht naar de groep ABBA centraal. De eerste aflevering trekt 1,4 miljoen kijkers.
2023: Het overlijden van singer-songwriter Gordon Lightfoot is breaking news in Canada. In Nederland scoorde hij in de zomer van 1974 zijn enige hit met Sundown, maar in zijn eigenland scoorde hij meerdere nummer 1-hit. Gordon is 84 jaar geworden.

Vandaag geboren:
1939 - Judy Collins,
1945 - Rita Coolidge,
1945 - Costa Cordalis, bij overlijden 74 jaar,
1946 - Joanna Lumley, Absolutely Fabulous
1954 - Ray Parker Jr., Raydio
1956 - Mike Ogletree, Simple Minds | Fiction Factory
1957 - Steve Farris, Mr. Mister
1958 - Paul Gardiner, bij overlijden 25 jaar, Tubeway Army
1962 - Owen Paul,
1965 - Krist Novoselic, Nirvana
1966 - Johnny Colt, Train
1967 - Tim McGraw,
1968 - D'Arcy Wretzky, The Smashing Pumpkins
1972 - Tamara Hoekwater, Volumia!
1974 - Anna Louise Molander, The Rimini Project
1979 - Pauli Rantasalmi, The Rasmus
1989 - Bemendé,
1989 - Stevie Appleton,
1993
- Victoria Monét,
2000
- Rema

Vandaag op nummer 1:
1965 - 1 (1) No Reply / Rock And Rollmusic- The Beatles (Parlophone), 3 weken op nummer 1
1971 - 1 (2) Funny, Funny- The Sweet (RCA), 1 week op nummer 1
1976 - 1 (1) Save Your Kisses For Me- Brotherhood Of Man (Pye), 2 weken op nummer 1
1982 - 1 (1) The Lion Sleeps Tonight- Tight Fit (Jive), 2 weken op nummer 1
1993 - 1 (1) Mr. Blue- René Klijn (Polydor), 4 weken op nummer 1
1999 - 1 (1) We're Going To Ibiza!- Vengaboys (Breakin'), 3 weken op nummer 1
2004 - 1 (1) F**k It (I Don't Want You Back)- Eamon (Jive), 2 weken op nummer 1
2010 - 1 (1) Nothin' On You- B.o.B feat. Bruno Mars (Grand Hustle), 2 weken op nummer 1
2021 - 1 (1) Blijven Slapen- Snelle x Maan (Roq 'N Rolla / 8Ball), 6 weken op nummer 1

(01/05/2024)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Eminem - Houdini
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dua Lipa - Training Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rondé - Undecided
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Teddy Swims - The Door
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms / Frenna feat. Davido & Dystinct - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix) / More Pretty Girls
Details Dua Lipa - Illusion
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt