Artiestafbeelding Gordon Lightfoot

Gordon Lightfoot

Land Canada

Geboortedatum 17-11-1938 (82 jaar)

Officiële websitehttp://gordonlightfoot.com/

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  6 weken in Top 40
  •  99 punten
  •  #4048 aller tijden
  •  1 Top 40-hits

Biografie

Gordon Meredith Lightfoot is geboren in Orillia, Ontario, Canada op 17 november 1938 en is een folkzanger, componist en tekstschrijver.
 
In 1966 bracht hij zijn debuutalbum uit, getiteld Lightfoot!. In deze periode was hij meer bekend als songwriter, artiesten als Johnny Cash en Elvis Presley namen zijn nummers op. Een bekend nummer van hem uit die tijd is bijvoorbeeld Early morning rain.
 
Gordon is een van de eerste Canadese popzangers die in eigen land beroemd werd zonder daarvoor te hoeven verhuizen naar de Verenigde Staten. Maar ook in de VS boekte hij successen, onder ander met Sundown halverwege 1974. Bijna twee jaar later volgde de onverwachte hit Wreck of the "Edmund Fitzgerald", over het verongelukken van de bemanning van een gezonken ertscarrier op een meer in de VS. Beide hits zijn nog steeds populaire nummers op radiostations die "classic rock" draaien.

Het nummer If You Could Read My Mind werd in 1971 geen hit in Nederland maar wordt nog steeds veel op de radio gedraaid (Tipparade notering) maar een disco versie uit 1981 van Viola Wills werd een dikke Top 10 hit. Het nummer werd ook gebruikt als muziek in de film 54 over de bekende discotheek Studio 54, uit 1998. 
 
Hij heeft slechts 1 Top 40 notering op zijn naam staan. In 1974 kwam Sundown tot de 16e plaats in de Top 40. De opvolger Carefree highway uit 1975 kam niet verder dan de Tipparade.

In 2002 lag Lightfoot korte tijd in coma, na inwendige bloedingen. Hij kwam terug in de muziekindustrie met het album Harmony en ook trad hij op in "Canadian Idol".


Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie
Audio
Piek
Punten
JaarSocial media


Twitter