Nieuws
Op deze dag in 1981

Vandaag: de reünie van Simon & Garfunkel

Vandaag: de reünie van Simon & Garfunkel
Simon & Garfunkel  Paul Simon  Art Garfunkel  2 Unlimited  Lil' Kim  Justin Bieber  Bill Medley  The Righteous Brothers  Candy Dulfer  Eamon  The Who  Cher  René Froger 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Simon & Garfunkel maken hun comeback voor een publiek van 500.000 man.

Elf jaar nadat ze uit elkaar zijn gegaan, treden Simon & Garfunkel op 19 september 1981 samen op in Central Park in New York. Na 1970 hebben de twee nog wel samen opgetreden, maar niet meer voor zo veel publiek (maar liefst 500.000 mensen), en zeker niet met zo veel gevolgen. In 1982 wordt The Concert In Central Park op LP uitgebracht en start het duo een wereldtournee door Japan, Europa, Australië en de Verenigde Staten. Simon & Garfunkel zijn weer even helemaal terug. Op 12 juni 1982 treedt het duo op in Rotterdam en twee weken later komt de registratie van het concert in Central Park op de Nederlandse televisie.

In 1983 is de samenwerking weer afgelopen. Er wordt dat jaar een nieuw studioalbum, Think Too Much opgenomen, maar de platenmaatschappij is niet blij. De liedjes lijken namelijk niet meer op het zoetere repertoire uit de jaren 60. Meningsverschillen tussen Simon en Garfunkel leiden er uiteindelijk toe dat het album niet wordt uitgebracht. Paul Simon maakt het project als soloalbum af. Het verschijnt eind 1983 onder de naam Heart And Bones. Eén single van dat album bereikt de Top 40. Het heeft dus niet eens zo veel gescheeld of de hit Allergies was geen solohit van Paul Simon geweest, maar een nieuwe Simon & Garfunkel-hit.

Pas in 2003 en 2009 gaan Simon & Garfunkel opnieuw op tournee. Ook ditmaal leiden de reünies niet tot nieuw materiaal van het duo. In 2016 geeft Paul Simon in een interview aan dat er waarschijnlijk geen nieuwe reünietournee van het duo meer komt.

Dit gebeurde er nog meer op 19 september:
Op 19 september 1997 wordt de eerste standaloneversie van Auto-Tune uitgebracht.

Auto-Tune is een computerprogramma dat vals gezongen noten weer zuiver kan laten klinken. Het werd in 1996 uitgevonden door Andy Hildebrand, een Amerikaanse elektrotechnisch ingenieur die in 1990 zijn eigen audiotechnologiebedrijfje Antares had opgericht. In 1997 bracht Antares de eerste standaloneversie van Auto-Tune op de markt voor een prijs van $399.

In het eerste jaar werd Auto-Tune wel veel gebruikt, maar producers spraken er niet over. Die wilden natuurlijk niet de indruk wekken dat hun artiesten Auto-Tune nodig hadden omdat ze niet goed zouden kunnen zingen. Eind 1998 maakte de zangeres Cher een einde aan dit taboe. Haar producer Mark Taylor had een maximaal Auto-Tune-effect op haar nieuwe nummer Believe gezet, waardoor duidelijk hoorbaar was dat Cher het niet op die manier had ingezongen. Toen hij dat aan Cher liet horen, wilde zij dat het nummer op die manier op single zou verschijnen. Believe werd een wereldhit.

Eerst werd in de media geschreven dat het Cher-effect gemaakt was met een vocoder, een veel ouder apparaat waarmee je geluiden kon vervormen. Pas later werd onthuld dat dit met Auto-Tune was gedaan. De speciale sound kreeg direct veel navolging. In Nederland was het René Froger die in 1999 als eerste een overduidelijke Auto-Tune-hit scoorde met Crazy Way About You.

In de 21e eeuw wordt Auto-Tune nog steeds veel gebruikt. Daarbij wordt het overigens wel meestal subtiel ingezet om valse nootjes weg te werken en niet om een Cher-effect te creëren. De Volkskrant deed in 2016 onderzoek naar het gebruikt van Auto-Tune en ontdekte dat op meer dan de helft van alle nummer 1-hits tussen 1999 en 2016 op een of andere manier Auto-Tune was ingezet. In 2014 werd zelfs op alle nummer 1-hits Auto-Tune gebruikt.

De laatste jaren wordt Auto-Tune vooral enthousiast gebruikt in de hiphop. Het werd populair gemaakt door de Amerikaanse rapper T-Pain en later ook overgenomen door Nederlandstalige collega’s zoals Ronnie Flex. Zij maken er geen geheim van dat ze Auto-Tune gebruiken en gaan zelfs zover dat ze regelmatig een Cher-effectje over hun tracks gooien.

Verder op deze dag:
1968:
The Who begint aan de opnamen van het album Tommy. Het is de allereerste rockopera die een groot commercieel succes wordt. Het verhaal gaat over een autistische jongen die van zijn ‘doof-, stom- en blindheid’ geneest en daardoor een goeroestatus krijgt. Het album levert drie Top 40-hits op: Pinball Wizard, I'm Free en See Me, Feel Me.
1992: Met Get Ready For This scoort de Nederlandse dance-act 2 Unlimited zijn tweede hit in Amerika. Hun eerste hit in de VS was Twlight Zone. Get Ready For This groeit uit tot een van de meest gebruikte nummers tijdens sportwedstrijden. Eind 1994 bereikt het nummer opnieuw de Billboard Hot 100 en haalt het de 38e plaats.
2005: Rapster Lil’ Kim begint aan een celstraf van 366 dagen. Ze moet de gevangenis in vanwege meineed. Ze heeft gelogen in een rechtszaak over een schietpartij in februari 2001, waarbij de manager en bodyguard van Lil’ Kim betrokken waren. In juli 2006 komt ze vervroegd vrij.

Vandaag geboren:
1926
- Nini Rosso, bij overlijden 68 jaar,
1927 - Carel Alberts, bij overlijden 78 jaar, Het Cocktail Trio
1931 - Brook Benton, bij overlijden 56 jaar,
1940 - Bill Medley, The Righteous Brothers
1941 - Cass Elliot, bij overlijden 32 jaar, The Mamas & The Papas
1947 - Lol Creme, Hotlegs | 10cc | Godley & Creme
1946 - John Coghlan, Status Quo
1947 - Ray Cooper,
1950 - Jean Shy,
1952 - Nile Rodgers, Chic | The Honeydrippers|
1957 - Rusty Egan, Visage
1962 - Jerome Benton, The Time
1969 - Candy Dulfer,
1977 - Ryan Dusick, Maroon 5
1978 - Charly Luske,
1980 - Tegan Quin, Tegan & Sara
1980 - Sara Quin, Tegan & Sara
1981 - Ryan Riback,
1984 - Eamon,
1995 - Tesher,
2001 - Darkoo

Vandaag op nummer 1:
1970 - 1 (1) Back Home- Golden Earring (Polydor), 5 weken op nummer 1
1981 - 1 (1) For Your Eyes Only- Sheena Easton (Liberty), 2 weken op nummer 1
1987 - 1 (1) I Just Can't Stop Loving You- Michael Jackson (Epic), 4 weken op nummer 1
1992 - 1 (1) It's My Life- Dr. Alban (Ariola), 7 weken op nummer 1
1998 - 1 (1) Life- Des'ree (Sony Soho Square), 5 weken op nummer 1
2009 - 1 (1) Three Days In A Row- Anouk (EMI), 2 weken op nummer 1
2015 - 1 (4) What Do You Mean?- Justin Bieber (Def Jam), 1 week op nummer 1
2020 - 1 (2) Head & Heart- Joel Corry feat. MNEK (Atlantic), 1 week op nummer 1

(19/09/2023)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi