Vandaag: BTS in Nederland

- Vandaag

 BTS
Vandaag: BTS in Nederland

Op 13 oktober 2018 treedt de Zuid-Koreaanse popgroep BTS voor het eerst op in Nederland.

Voor de Nederlandse BTS Army was het een bijzondere dag. Niet alleen omdat het de 23e verjaardag was van bandlid Jimin, maar ook omdat de groep voor het eerst in ons land te zien was. Het zevental stond voor bijna 14.000 bezoekers in een uitverkocht Ziggo Dome in Amsterdam. Het concert maakte deel uit van de Love Yourself World Tour en het was pas het derde optreden van de groep in Europa. Eerder die week had BTS twee concerten gegeven in de Londense O2 Arena.

BTS had op dat moment nog nooit in de Top 40 gestaan. In eigen land hadden de jongens echter al verschillende albums uitgebracht en grote hits gescoord, dus repertoire had de groep genoeg. Drie weken na hun Nederlandse concert kwam BTS voor het eerst in de Tipparade, dankzij hun bijdrage aan de track Waste It On Me van Steve Aoki. Op deze single waren echter alleen de stemmen van Jungkook, RM en Jimin te horen en niet die van de rest van de groep. Pas twee jaar later zouden ze hun eerste Top 40-hit scoren met Dynamite.

Tijdens het optreden zong BTS nummers als Mic Drop, DNA, Fake Love en Idol waarmee ze in 2017 en 2018 de Amerikaanse Billboard hadden gehaald. De groep verraste zijn fans verder met een heleboel Nederlandse woorden en zinnetjes die de leden uit hun hoofd hadden geleerd. Zo zei Jimin bijvoorbeeld: “Het is mijn verjaardag. Jullie zijn mijn cadeau.” Verder klonken er kreten als “Geniet van de show”, “Ik houd van jullie” en “Laat je horen!” die telkens gevolgd werden door een uitzinnig gejuich van het publiek.

Een dag na het concert krijgen de Nederlandse fans behoorlijk wat kritiek te verduren van de internationale BTS-fans. De fans die de hele dag voor de Ziggo Dome hadden gebivakkeerd, hadden een enorme hoop afval achtergelaten zonder die op te ruimen. Op sociale media reageerden de internationale fans verontwaardigd op de beelden en schreven dat de BTS-jongens waarschijnlijk heel erg teleurgesteld zouden zijn in fans die hun rommel niet opruimden.

Op deze dag zijn onder meer Henkie T (1992) en Jimin (BTS, 1995) jarig.

De nummer 1-hits van 13 oktober:
2001: Can't Get You Out Of My Head- Kylie
2007: Bedankt Mijn Vriend- André Hazes & André Hazes Jr
2012: Gangnam Style- Psy
2018: Verleden Tijd- Frenna & Lil Kleine