Vandaag: ABBA bij Mamma Mia!-feest

- Vandaag

 ABBA
Vandaag: ABBA bij Mamma Mia!-feest

Tussen 1973 en 1984 scoorde ABBA 26 Top 40-hits. Al in 1982 besloot de band te stoppen maar toch bleef de band sindsdien populair bij verschillende generaties.

Het viertal kreeg sindsdien talloze aanbiedingen om weer bij elkaar te komen. Zo’n reünie was financieel ook interessant, zeker nadat bleek dat de film Mamma Mia! een kassucces was in de bioscoop. De film, gebaseerd op de musical, bracht hits als Mamma Mia, Dancing Queen en Fernando naar een nieuw en jonger publiek.

Bjorn Ulvaeus bedacht dat nieuw succes niet zou komen met nieuwe muziek of optredens maar dat een entertainmentformule het werk zou moeten doen. En dus beginnen ze in Stockholm met het initiatief Mamma Mia: The Party. Het evenement wordt geïntroduceerd als een complete avond met eten, dans, zang en stunts in een Griekse atmosfeer. Tijdens de opening op 20 januari 2016 komen alle leden van ABBA naar het evenement. Ze laten zich niet samen op de foto zetten. Ulvaeus laat de pers ook weten dat er geen plannen zijn voor een reünie maar dat ze er slechts zijn om een feestje te vieren.

Op 2 september 2021 stelde ABBA twee nieuwe nummers voor: I Still Have Faith In You en Down Shut Me Down. Beide leidjes kwamen in de Tipparade, maar wisten uiteindelijk niet door te stromen naar de Top 40. Desalniettemin werd hun album Voyage, dat twee maanden later verscheen, een groot succes. In 2022 ging de gelijknamige concertreeks van strart, waarin de ABBA-leden niet zelf optraden, maar jonger gemaakte hologrammen. Deze 'ABBA-tars' leken op de leden van ABBA zoals ze er eind jaren 70 uitzagen.

Op deze dag zijn onder meer Paul Sinha (1996) en Bilal Wahib (1999) jarig.

De nummer 1-hits van 20 januari:
2001: LOVE DON’T COST A THING- Jennifer Lopez
2007: WINDOW IN THE SKY- U2
2018: PERFECT- Ed Sheeran