Nieuws
Op deze dag in 2021

Vandaag: de reünie van ABBA

Vandaag: de reünie van ABBA
ABBA  Cornelis Vreeswijk  Bruce Springsteen  Tracy Chapman  Sting  Peter Gabriel  K3  Dotan 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Björn en Benny geven een persconferentie over de langverwachte reünie van ABBA.

ABBA is terug! Op donderdagavond 2 september 2021 onthulden Björn en Benny de nieuwe plannen van ABBA tijdens een persconferentie die door bijna 250.000 mensen rechtstreeks wordt gevolgd. Er waren de afgelopen jaren al wel wat dingen aangekondigd, maar voor veel ABBA-fans overtreft al het nieuws hun stoutste verwachtingen.

De twee mannen maken bekend dat er een concertreeks komt die op 27 mei 2022 van start zal gaan. Deze vindt plaats in een arena die speciaal voor deze gelegenheid in Londen is gebouwd en ruimte biedt aan 3000 bezoekers per avond. De enige teleurstelling is misschien dat Björn, Benny, Agnetha en Anni-Frid niet zelf op het podium zullen staan. In plaats daarvan zien we vier ABBA-tars. Dat zijn hologrammen van de ABBA-leden zoals ze eruitzagen in de jaren 70. Deze hologrammen werden in samenwerking met de band gemaakt door het bedrijf Industrial Light & Magic van filmproducent George Lucas. Het concept van de ABBA-tars werd bedacht door Simon Fuller, die in de jaren 90 bekend werd als de man achter de Spice Girls. De hologrammen worden begeleid door een 10-koppige liveband. Tijdens deze anderhalf uur durende show komen 22 ABBA-nummers voorbij. De concertreeks wordt een groot succes.

Daarnaast komt er een geheel nieuw album met tien liedjes. Dat zijn twee keer zoveel nieuwe nummers dan dat eerder was aangekondigd. Twee van die liedjes worden vandaag als single uitgebracht: het door Anni-Frid gezongen I Still Have Faith In You en het door Agnetha gesoleerde Don't Shut Me Down. Deze liedjes worden later uiteraard ook tijdens het concert gespeeld. Het album was al in 2018 opgenomen in Benny's studio Riksmixningsverket in Stockholm en heeft dezelfde naam als de concertreeks: Voyage.

Met name in de Scandinavische landen zijn de nieuwe twee ABBA-nummers een groot succes. In Zweden wordt Don't Shut Me Down zelfs een nummer 1-hit en staat I Still Have Faith In You op nummer 2. Ook in andere landen keert ABBA terug in de hitparade. Zo bereikt Don't Shut Me Down de top 10 in Engeland. In Nederland gebeurt dit echter niet. Geen van beide nummers wordt opgepikt door de radio waardoor ABBA in de Tipparade strandt. Eind 2021 wordt I Still Have Faith In You genomineerd voor de Grammy voor Record Of The Year. Dat is hun allereerste Grammynominatie. De prijs gaat uiteindelijk naar Leave the Door Open van Silk Sonic. Een jaar later worden ook Don't Shut Me Down en het album Voyage allebei voor twee Grammy's genomineerd, maar wederom valt de groep buiten de prijzen.

Dit gebeurde er ook op 2 september:
Nadat hij in 1964 is doorgebroken met Zweedstalige muziek in Zweden scoort Cornelis Vreeswijk op 2 september 1972 zijn eerste hit in de Nederlandse Top 40.

De Nederlandse troubadour Cornelis Vreeswijk scoort zijn eerste Top 40-hit met het poëtische nummer Veronica. Twee weken later bereikt het nummer de twaalfde plaats als hoogste positie. Kort daarna wordt de opvolger De Nozem En De Non nog een bescheiden hit, maar na een speciale 538-versie van Veronica over de zeezender, zien we Cornelis niet meer terug in de Nederlandse hitlijsten. Hoewel Cornelis Vreeswijk in Nederland door de meeste mensen al weer vergeten is, geniet hij in Zweden, zelf jaren na zijn dood, nog altijd een grote bekendheid.

Vreeswijk emigreerde in 1949 als 12-jarige met zijn ouders naar Zweden. Hij bleef er wonen en brak in 1964 door met zijn debuutalbum Ballader Och Oförskämdheter (Ballades en brutaliteiten) waarop hij maatschappijkritische liedjes zingt. Zijn nummers leidden tot protest en kritiek van de conservatieve bevolking, maar dat komt zijn populariteit uiteindelijk alleen maar ten goede. Hij neemt tot aan zijn dood in 1987 meer dan 30 albums op en groeit uit tot een van de meest invloedrijke singer-songwriters van de twintigste eeuw in Zweden.

Na zijn overlijden groeit de waardering voor zijn werk. Sinds 2000 heeft Stockholm een ‘Cornelisparken’ waarin een kunstwerk staat dat de zanger uitbeeldt. Daarnaast bestond er tot 2011 een Cornelis Vreeswijkmuseum in die stad. Op 12 november 2010, zijn 23e sterfdag, ging in Zweden de biografische film Cornelis in première.

Verder op deze dag:
1988: Met een concert in het Wembleystadion in Londen gaat de Human Rights Now!-tournee van start. In anderhalve maand tijd vinden er op vijf continenten twintig benefietconcerten plaats. De aanleiding is de veertigste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Er zijn optredens van onder andere Bruce Springsteen, Sting, Peter Gabriel en Tracy Chapman.
2000: De Belgische groep K3 scoort haar eerste hit in de Nederlandse Top 40. Nadat het trio in eigen land al drie top 5-hits op zijn naam heeft gezet, is Nederland nu rijp voor K3. Hun eerste hit Heyah Mama doet het met een achttiende plaats niet zo goed als in België, maar later in het decennium scoort K3 maar liefst zeven top 10-hit in Nederland.
2019: Dotan praat in het programma Waar Is De Mol? voor het eerst op televisie over de 'trollenaffaire'. Hij vertelt ook aan presentator Johnny De Mol dat hij een relatie heeft met een man.

Vandaag geboren:
1936
- Joe Simon, bij overlijden 85 jaar,
1946 - Billy Preston, bij overlijden 59 jaar,
1949 - Albert West, bij overlijden 65 jaar, The Shuffles
1951 - Mik Kaminski, Electric Light Orchestra | Electric Light Orchestra Part Two
1956 - Wayne Pedzwater, bij overlijden 48 jaar, The Honeydrippers
1957 - Steve Porcaro, Toto
1958 - Fritz McIntyre, Simply Red
1959 - Esther Oosterbeek, Dolly Dots
1959 - Paul Deakin, The Mavericks
1960 - Ruth Jacott,
1964 - Betsi Miller, Propaganda
1972 - Ulrica Bohn, Brooklyn Bounce
1975 - Tony Thompson, bij overlijden 31 jaar, Hi-Five
1976 - Syleena Johnson,
1977 - Sam Rivers, Limp Bizkit
1980 - Sam Ashworth,
1983 - Chris Hordijk,
1987 - Spencer Smith, Panic! At The Disco
1988 - Salvi,
1989 - Zedd,

Vandaag op nummer 1:
1967 - 1 (1) San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair)- Scott McKenzie (CBS), 4 weken op nummer 1
1972 - 1 (1) Pop Corn- Anarchic System (AZ), 4 weken op nummer 1
1972 - 1 (1) Popcorn- Hot Butter (Columbia/Stateside), 4 weken op nummer 1
1972 - 1 (1) Popcorn- The Popcorn Makers (Riviera), 4 weken op nummer 1
1978 - 1 (3) You're The Greatest Lover- Luv' (Philips), 1 week op nummer 1
1989 - 1 (1) We Are Growing - Shaka Zulu- Margaret Singana (Cloud), 4 weken op nummer 1
1995 - 1 (1) Het Is Een Nacht... (Levensecht)- Guus Meeuwis & Vagant (Xplo), 4 weken op nummer 1
2000 - 1 (3) I Turn To You- Melanie C (Virgin), 1 week op nummer 1
2006 - 1 (1) Boten Anna- Basshunter (WEA), 2 weken op nummer 1
2017 - 1 (2) Mi Gente- J. Balvin & Willy William (Scorpio), 1 week op nummer 1

(02/09/2023)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Rondé - Undecided
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Dua Lipa - Training Season
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details La Fuente - Ratata
Details Dua Lipa - Illusion
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Hozier - Too Sweet
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Billie Eilish - Lunch
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Di-Rect - My Blood
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Nemo - The Code
Details Noah Kahan - Stick Season