Top 40

week 39 (25 september 2021)


Positie
Vorige
Weken
Audio
Video
Piek
Punten
7
7
17
Details OneRepublic - Run
717
4
443
9
25
2
Details Ed Sheeran - Shivers
252
 
9
48
18
12
15
Details Dua Lipa - Love Again
1215
3
419
19
15
15
Details John Mayer - Last Train Home
1515
 
14
349
23
19
6
Details Maan - Niks Is Heilig
196
 
15
125
26
20
9
Details Sjaak - Trompetisto
209
19
113
37
37
8
Details Sera - Only Us
378
 
28
50
Via deze knop kun je het originele gedrukte exemplaar van deze lijst downloaden


35 Reacties


Log in om te reageren.

Top 40 profiel van Erik R
Erik R  - 
@Aimzique Zit wel wat in ja. Al lees ik ook dat er blijkbaar één persoon binnen de Stichting Nederlandse Top 40 is die behoorlijk veel invloed heeft op de uiteindelijke samenstelling van de lijst. Misschien dat deze man of vrouw bij sommige nummers wat meer over zijn of haar hart zou moeten strijken. Want als een nummer dan toch de Top 40 haalt, kan dat gunstig uitwerken in meer airplay op radiostations. Dus daarmee keren we het om. Maar kijk ook eens naar de Top 50 van Radio 538, die wijkt nauwelijks af van de Top 40. Deze lijst is ooit ontstaan door ontevredenheid met de Stichting Top 40. Tja, dan ben ik toch blij dat er nog een Mega Top 30 bestaat. Een lijst waarin de vaak wat moeilijker nummers toch nog een verdiende notering krijgen. Hulde!
Top 40 profiel van Aimzique
Aimzique  - 
@Erik - Als bepaalde nummers (van welk genre dan ook) simpelweg populair zijn, zouden ze in de Top 40 moeten komen te staan. Een heel belangrijk punt hierbij is dat radiozenders die "todays hits" draaien dan ook écht alle hits draaien (geen uitzonderingen). Als dit gebeurd, dan moet je er van uitgaan dat het écht de populairste 40 zijn, als dan blijkt dat bepaalde muziek er nog steeds niet in komt, is het simpelweg blijkbaar niet meer "van deze tijd". Daarom ben ik zo'n fan van de 90's en de 00's, daar had je echt alle soorten genres in de lijst.
Top 40 profiel van Erik R
Erik R  - 
Ik kom tot de conclusie dat sommige nummers steeds minder kans maken op een Top 40 notering, terwijl het soms kwalitatief zeer goede nummers zijn. Kijk bijvoorbeeld naar Rag'N'Bone Man met Nothing But Thieves. Dit is toch een heel goed nummer? Mag dat nummer ook in de Top40, ook al valt het met de streaming nu nog tegen? Alsof veel streamings en ook airplay automatisch inhoudt dat het allemaal kwalitatief goede nummers zijn? Tja, radiozenders kunnen daaraan toch wel iets aan doen door ook platen te draaien die niet exact in hun format vallen? Nu vallen goede nummers vaak buiten de boot, omdat ze te weinig airplay krijgen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor ABBA. Maar als je het goed doet in de streamings en je wordt niet vaak op radiozenders gedraaid, kun je toch enorm scoren in de Top40. Dat is dan wel vaak (gelukkig) in het voordeel van Nederlandse producties, zie Mart Hoogkamer, René Froger met Donnie of onze nederhop rappers met UHUH. Dat heeft zeker ook z'n voordelen, maar heeft als grote nadeel dat rocknummers en de wat meer moeilijk in het gehoor liggende nummers worden ondergesneeuwd. Komt mogelijk ook dat een wat ouder publiek minder streamt dan een jonger publiek? Mijn vraag is eigenlijk: hoe kunnen de wat minder toegankelijke nummers toch een Top40 notering krijgen, ook al is dat maar voor 3 weken...?
Top 40 profiel van Thijs Van Wassenaar
Thijs Van Wassenaar  - 
Alles na die eerste zin in mijn vorige reactie is trouwens een algemeen statement, niet aan iemand persoonlijk gericht!
Top 40 profiel van Thijs Van Wassenaar
Thijs Van Wassenaar  - 
@Frankly ja wat je over Ik Ga Zwemmen zei klopt helemaal, en ik had er ook geen rekening mee gehouden dat die in het weekend veel beter scoort dan doordeweeks. Maar dat die nog altijd zo hoog staat laat wel zien dat een track ook zonder airplay (behalve in het Foute Uur) gewoon in de top van de lijst kan blijven staan. Dit is dus wel een teken dat airplay wel meetelt, maar niet zo extreem zwaar. Andersom lijkt het echter een stuk moeilijker om met veel airplay maar zonder veel streaming bovenin de lijst te komen. Kijk maar naar Paper Planes en EveryTime I Cry. Wat radiostations wel of niet moeten draaien lijkt me een kwestie van persoonlijke smaak, maar ik hoop wel dat we het erover eens zijn dat de Stichting Nederlandse Top 40 daar niets aan kan doen: die ontvangen en verwerken de cijfers gewoon.
Top 40 profiel van Lidwien [moderator]
Lidwien [moderator]  - 
De Top 40 wordt samengesteld door de Stichting Nederlandse Top 40 op basis van airplay, streaming en trends in social media. Airplay: De airplay van 100%NL, NPO Radio 2, NPO 3FM, Q Music, Radio Veronica, Radio 538, Sky Radio en SLAM wordt meegeteld en elk uur wordt vermenigvuldigd met de luistercijfers van dat uur (aangeleverd door KLO). Streaming: De streaminggegevens van Spotify en andere streamingplatforms worden meegeteld. Trends in social media: De buzz rondom tracks op social media (Twitter, YouTube, Facebook en Instagram). Alle onderzoeksresultaten worden wekelijks verzameld door SoundAware. Onder toezicht van een bestuurslid van de Stichting Nederlandse Top 40 wordt de definitieve lijst vastgesteld. <https://www.top40.nl/samenstelling>
Top 40 profiel van Aimzique
Aimzique  - 
Hoe komen jullie aan die cijfers van de downloads en verkoop dan? Ik denk namelijk dat dat best nog mee geteld mag worden, voor hoe zwaar, geen idee. Social media vind ik inderdaad dat dat zwaarder mee mag tellen, samen met streaming, dan airplay, downloads en verkoop. Het is blijkbaar niet vaag, anders zou de Top 40 deze gegevens niet verzamelen. Ik denk dat social media voor de meeste hype zorgt, en dat zorgt er ook vaak voor dat een nummer een hit wordt. En hoe ze dan aan die gegevens komen, vraag het aan de Stichting Nederlandse Top 40. Maar dat ter zijde, airplay moet gewoon veel minder zwaar mee gewogen worden, tenzij radiostations echt ALLES draaien wat populair is, dus ook NederHop, rap, rock en kroegen muziek.
Top 40 profiel van Vernon Nab
Vernon Nab  - 
@Aimzique dus jij vindt dat de #1 op downloads (soms nog geen 150 kopietjes), de #1 op fysieke verkopen (over het algemeen praktisch 0) en de #1 op airplay (loopt in de miljoenen keren gehoord per week) even zwaar moeten tellen? En airplay minder dan social media, wat een veel vager begrip is?
Top 40 profiel van Frankly Zweers
Frankly Zweers  - 
Je kijkt teveel als hitparadewatcher, en mist de grote lijnen.Downloads zijn schandalig laag, daar heeft de muziekindustrie totaal geen baat (meer) bij. Om een hitparade als de Top 40 breder te maken moet vooral het radioroer om en ook de NPO . FunX op de plek van 3FM bv .
Top 40 profiel van Aimzique
Aimzique  - 
Dat klopt, die wekelijkse kijkcijfermetingen bepalen niet of iemand een bepaald nummer goed vindt of niet. Bijna niemand (vooral niet op het werk) gaat gelijk skippen van zender, als hij/zij een nummer niets aan vindt. Airplay mag nogmaals gewoon mee tellen van mij apart, maar veel minder zwaar, ik geloof ook niet dat het zwaarder word gewogen dan streaming, maar (misschien) bijna net zo zwaar. Ik ben van mening dat Airplay, downloads en sales alle 3 voor 15% moeten mee tellen, streaming en "de buzz" rondom social media beide 25%, en dan die overige 5% is voor eigen invulling van de Stichting Nederlandse Top 40. Wat jij zegt "dat een hit airplay moet hebben", ben ik het volledig mee eens, maar dat geldt voor alle hits, dus ook voor NederHop bijvoorbeeld. Ook NederHop moet vaker op de radio te horen zijn als het aanslaat, want een hit is een hit, en no exceptions. Als radiozenders niet zo buitensluitend waren geweest, was bijvoorbeeld Hyperventilatie van Antoon een veel grotere hit geweest, want die staat (nu nog steeds) hoog in de streaminglijsten, wordt dus erg gewaardeerd.
Top 40 profiel van Frankly Zweers
Frankly Zweers  - 
Dan vind jij de wekelijkse kijkcijfermeting zeker ook onmogelijk . Daar zijn testbureau's voor. De luistercijfermeting wordt overigens vanaf januari gewijzigd, dat kan ook gevolgen hebben voor scores van airplaydata. Streams levert in verhouding minder op, de grote streaminghits die het slechter in de Top 40 doen dus minder op airplay , zijn bovenal hits die via social media ( bv TikTok,) Je bent het duidelijk niet eens met de verdeling, maar airplay weegt niet zwaarder, een hit moet airplay hebben . Dat is het business-model , 1x gedraaid worden bij een landelijke grote zender levert meer op voor een artiest dan 1000 streams. Kortom commercieel aantrekkelijker
Top 40 profiel van Aimzique
Aimzique  - 
Hoe bedoel je "uitvoerig getest bij luisteraars"? Als radiozenders willen weten wat hun publiek leuk vind om te horen, zullen ze wekelijks aan 10.000e mensen moeten vragen welk lied ze zat zijn en welke juist niet. Dit is zo goed als onmogelijk, dus wel degelijk moeten ze zelf gaan lopen gokken. En waarom heeft een hit meer streams nodig als het weinig airplay heeft? Dit geeft toch al aan dat er te veel op airplay geleund wordt?
Top 40 profiel van Frankly Zweers
Frankly Zweers  - 
@ Thijs, Ik Ga Zwemmen heeft weinig streams ingeleverd de afgelopen week. De meetweek is woensdag-dinsdag , daarnaast was het in die week nog een flinke nr 1 bij de videostreams gezien de vasthoudende nr 1 in de Streaming Top 40.
Top 40 profiel van Frankly Zweers
Frankly Zweers  - 
Dat vind jij , dat is een mening .Airplay is een belangrijke speler en wordt uitvoerig getest bij luisteraars. Elk station heeft rotatielijsten van KINK tot Q dat doen ze niet voor zichzelf of voor de hitparaderukker. Een hit in de Top 40 moet ergens gedraaid worden, hoe minder airplay een hit heeft hoe meer streams het nodig heeft. De consument is altijd aan zet. Een Mart Hoogkamer wordt wel gedraaid maar niet op rotatie, die is nummer 1 geworden door de enorme boost die hij kreeg van Bram Krikke & zijn radiomaat via social media.
Top 40 profiel van Aimzique
Aimzique  - 
@Thijs, bedankt voor de uitleg, maar daar gaat mijn punt niet over. Ik weet wel hoe het in elkaar zit, maar mijn punt is meer dat airplay simpelweg niet bepaald of iets populair is of niet, dat gokken radiostations simpelweg. Airplay mag best mee geteld worden in de samenstelling van de Top 40, maar dan wel maar minimaal. Daarnaast draaien radiostations (vooral SkyRadio) bepaalde nummers gewoon helemaal kapot, en dat manipuleert de lijst gewoon simpelweg, want het is NIET wat het publiek wil horen, want dan zou het wel stukken hoger moeten staan in alle streaming lijsten. Als laatste punt: wat is het probleem met radiostations om bijvoorbeeld geen UHUH of Ik Ga Zwemmen te draaien? Dit is overduidelijk wat ze in Nederland willen horen, en daar hoort de radio simpelweg in mee te gaan, zo niet, dan is het manipulatie.
Top 40 profiel van Thijs Van Wassenaar
Thijs Van Wassenaar  - 
@Aimzique dat komt doordat de radiostations (en dan bedoel ik vooral Qmusic en 538) hun airplayrotaties niet volledig verversen iedere week. Vaak heeft een doorsnee track zo'n 5 weken nodig om de A-rotatie van Q of 538 te bereiken, blijft daar dan tussen de 6 en 8 weken in staan en wordt dan uit de rotatie geschrapt maar wordt wel nog steeds regelmatig gedraaid. Zo blijven tracks als Run en Leave Before You Love Me (die nog steeds allebei in de A-rotatie staan op Q en ook in de Streaming Top 40 staan) heel lang bovenin de Top 40 staan. De Nederhop-tracks worden meestal vlak na de release heel vaak gestreamd, maar vallen al snel daarna terug en doordat ze niet worden gedraaid op de radio vallen ze dan ook al heel snel uit de Top 40. UHUH bijvoorbeeld is op Spotify al ruim over zijn piek heen, inmiddels is die al ingehaald door Pepas en Bon Gepakt. Het enige waar ik me wel over verbaas is dat Ik Ga Zwemmen nog zo hoog staat, want vandaag stond die op Spotify al op nummer 9...
Top 40 profiel van Aimzique
Aimzique  - 
@Thijs - Het publiek moet de volle 100% invloed hebben op de Top 40, want zij bepalen wat "het volk" goed vindt op dit moment. En verklaar dan ook gelijk is waarom het bij bijna al die "streaming hits", die niet op de radio te horen zijn, ze na een paar weken ineens weg kelderen uit de top 40 binnen 3-5 weken, maar al die "airplay hits" die blijven altijd 15-25 weken in de lijst staan. Denk maar bijvoorbeeld aan bijna alle NederHop tracks in de Top 40, en vergelijk die maar is met Run, Hero, Bad Habits en Leave Before You Love Me...
Top 40 profiel van Thijs Van Wassenaar
Thijs Van Wassenaar  - 
@Rudy airplay heeft inderdaad invloed, maar niet zo veel als je suggereert. Hoe verklaar je anders dat Ik Ga Zwemmen een nummer 1-hit is geworden en dat Pepas, Bon Gepakt en UHUH nu zo hoog in de lijst staan? Worden die ook zo grijs gedraaid op de radio? Nee, die staan daar alleen maar omdat ze zo vaak gestreamd worden. Het publiek heeft dus wel degelijk een grote invloed op de Top 40, en als je als ABBA zijnde in de top 20 streaming staat met nul airplay haal je de lijst dus niet. Een track als Run staat nog altijd in de top 30 qua streaming en is qua airplay de nummer 1 van Nederland, dus is het logisch dat die nog in de top 10 van de lijst staat
Top 40 profiel van Frankly Zweers
Frankly Zweers  - 
Ik heb sterk het vermoeden dat de Hansen en de Henken niet in de muziekindustrie werken. Als je de airplayfactor uit een hitlijst als de Top 40 haalt kunnen heel wat mensen in de muziekwereld naar de UWV ;
Top 40 profiel van Hans Kegge
Hans Kegge  - 
Als ABBA grijsgedraaid was stonden ze nu ook in de Top 10.Want zo werkt het in hitparade land tegenwoordig.De echte hitlijsten zijn allang dood en dat weet iedereen.
Top 40 profiel van Rudy Roelandts
Rudy Roelandts  - 
@Mark @Aimzique ABBA haalt de hitlijst niet omdat de radiostations de nummers gewoon niet draaien. Airplay bepaalt zowat de lijst, en is inderdaad manipulatie. Als verkoop en downloads werden meegeteld, had Don't Shut Me Down, net als in alle andere landen ter wereld, 2 weken geleden al hoog in de lijst gestaan (#9 hier in België en in UK, #5 in Duitsland, #1 in Zweden en Zwitserland, #1 in Billboard Euro Digital Song Sales, #32 in Billboard US Digital Song Sales, ...). De ABBA nummers stonden in Nederland op 08/09 op #8 en #22 in de Streaming Top 40, en op 11/09 op #18 en #21 in de Dutch Charts. Het zijn dus de radiostations die beslissen wat al dan niet een hit wordt. Ik begrijp evenwel dat de nieuwe ABBA nummers niet "passen" in de "sound" van veel radiostations. Een degelijke remix van Don't Shut Me Down, door bvb. Kygo, zou misschien wel tot airplay leiden. Maar er komen nog 8 nieuwe ABBA nummers. Misschien zit daar dan wel een "hit" tussen.
Top 40 profiel van Aimzique
Aimzique  - 
Run van OneRepublic wordt kapot gedraaid door Q-Music, SkyRadio en 538, dus zie je natuurlijk dat het nummer nog steeds zo hoog staat. Overduidelijk dat airplay de lijst manipuleert. Laat verkoop/downloads dan maar ook weer mee tellen, en dan zul je zien dat het een veel beter lijstje wordt. Run is geen slecht nummer, maar geloof nooit dat dit zogenaamd nog zo populair is onder het publiek.
Top 40 profiel van Erik jan vdheuvel
Erik jan vdheuvel  - 
Ik vind visiting hours een veel beter nummer dan shivers en bad habits sommige goede tracks hoor je nauwelijks the Killers had op zijn minst in de tipparade horen te staan
Top 40 profiel van Motega de Graaf
Motega de Graaf  - 
Woman is binnen! zal dit nog een grote hit worden voor Doja?
Top 40 profiel van MrMusicSteijl
MrMusicSteijl  - 
Leuk dat Me Pase verder omhoog boemelt. Wellicht in de 11e week in het linkerrijtje? John Mayer heeft de trein in de verkeerde richting genomen. Zou het hem nogmaals lukken om een sprinter richting top 10 te halen? The Weekend en Calvin Harris gaan naar mijn idee iets te snel omlaag. Is dit WEER een afserveeractie die dit jaar ook al, bijvoorbeeld, PDM en Silk Sonic ten deel viel? Kunnen ze dat niet met die Hoogkamer doen? Dit zijn van die vage acties. Verder Kungs en Pepas lekker omhoog. Tevens 4 terechte superstippen! Alhoewel ik het met die Bon echt verschrikkelijk vind, maar dat is vrees ik de tand des tijds op dit moment. Goede muziek delft het onderspit. Bijvoorbeeld de track van PDM: echt een gaaf nummer en de gaat maar langzaam omhoog. Hopelijk gaat de track Me Pase achterna, maar als het sneller kan, dan graag. PDM doet het trouwens Europa-wijd erg goed, beter dan hier. The Script verdient ook beter en staat er volgens mij ook beter voor dan dat hier wordt gesuggereerd. Een groot Chapeau voor Rondé! Kijk die plaat had een superstip moeten krijgen in plaats van dat Bonnetje. Don't go yet, zou ik graag willen roepen. Die track doet het toch beter en zou eigenlijk hebben moeten stijgen. Volgende hopelijk EJ+DL in de Top 10, is een leuk gemaakte track. Wie zou volgende week op 1 staan? Shouse (waarschijnlijk niet), Pipas (leuk, maar hopelijk niet, dat Bonnetje (dat mogen we zeker niet hopen), Mr Ed (zou leuk zijn; overigens jammer dat Visiting Hours opgeofferd is door de radiozenders) of toch wederom Stay?! We gaan het horen.
Top 40 profiel van Sun & Snow top 50
Sun & Snow top 50  - 
Mijn wensen voor voor volgende week: Flinke winst voor Talk About, Dopamine, Hard To Say Goodbye, Hold On, Paper Planes en Out Out! Everytime I cry mag wel weg die zakt heeel traag en ik hoop dat Shivers de top 3 haalt
Top 40 profiel van Mark Heemskerk Heemskerk
Mark Heemskerk Heemskerk  - 
Rain Radio is ook een gave dance track een top 10 hit? Wie weet Ronde stijgt te langzaam voor mijn gevoel! Net als Armin,Rene Froger dankzij Donnie na jaren weer in de top 10🍻Pepas richting de top 3😎Shivers stijgt ook erg snel door had liever Visiting Hours in de lijst gezien past goed bij het najaar🍁🍂en nog even over Abba terecht dat ze niet in de lijst komen overal zakken ze in de lijsten.
Top 40 profiel van Sun & Snow top 50
Sun & Snow top 50  - 
Bon Gepakt! leuke vrolijke track, Shivers ook goed en mag van mij de volgende #1 worden, Kungs alweer op 8 niet verwacht... Ik Ga Zwemmen zakt wel heel traag :( Pepas is lekker bezig en gewoon een super erepodium
Top 40 profiel van Sun & Snow top 50
Sun & Snow top 50  - 
Mooie lisjt, Canlvin Harris flink gezakt, Leuk dat Talk About binnen is en Woman is prima! mooie stijgen van Rondé en Armin en Davina ook tof dat Heat Waves gelijk superstip pakt :) Me Pase en Tiesto beide 3 plekken omoog mooi! Where Are You Now en Cold Heart opweg naar de top 10!!
Top 40 profiel van Wesley Steenbergen
Wesley Steenbergen  - 
Wil ik verder nog zeggen dat het verloop van the Script me echt tegenvalt, meer van verwacht en dat Radio10 van de 40 best scorende 2021-tracks er 32 heeft gedraaid (ik hou die bij)
Top 40 profiel van Wesley Steenbergen
Wesley Steenbergen  - 
Als Shivers niet Bad Habits wegdrukt gaat laatstgenoemde denk ik de beste van 2021 worden. Nog 3 maanden en dit is de huidige top daarvan: Blijven slapen (680), All we got (616), Goud (598), Bed (565), Afraid of the dark (555), Friday (539), Early in the morning (534, #39 nu), Little bit of love (533), Montero (527), Wellerman (525). Actieve tracks met goede scores die erheen kunnen: 14. Hero (513), 16. Bad Habits (497), 25. Run (443), 27. Stay (426). Last train home is nu #40 of 2021 (349) en #100 is Forever yours (85). 164 tracks hebben de lijst gehaald, dus vermoedelijk halen we de 200 tracks met weinig marge en based op 75% van het jaar zal 151 pt (#74 astronaut in the ocean) genoeg zijn voor de jaarlijst top100. Misschien dat Adem je in (131) nu 80e er nog in komt maar dit ligt echt aan de nieuwe lading. Binnenkomers vanaf komende week kunnen de top10 van dit jaar niet meer halen, er zijn nog 13 weken dus 520 max.
Top 40 profiel van Wesley Steenbergen
Wesley Steenbergen  - 
Ik zag talk about niet meer gebeuren maar mooi. Woman binnen al helemaal niet verwacht. Weet niet wat ik ervan moet vinden. PDM mag wel de vibe van Armin&Davina of Rondé meevolgen want die gaan goed. Ed en Donnie top10 wel verwacht. Heeft die Donnie dus nu al een flink hogere piek dan met Fr/Du. Exits deels verrassend, Our song na 11 weken onderin ineens weg en ook Galantis weg terwijl Sera weer plakt? Dua, LF, Enrique en Tiësto lekker omhoog en HW goed binnen. vraag me af wie volgende nr 1 wordt. Van mij hoeven Shouse of Farruko niet naar 1.
Top 40 profiel van Erik R
Erik R  - 
Fijn dat Talk About toch binnen is gekomen, terwijl deze dancesmash vorige week nog op 1 bleef steken in de Tipparade. Helaas is dat vaak niet een garantie dat je dan ook doorstoot naar de Top 40 en dat is Rain Radio gelukt. Ook mooi dat Heat Waves hoog is binnengekomen. Terecht, de plaat staat ook hoog in de streaminglijst. Ik hoop dat PDM iets meer dopamine krijgt toegediend, maar misschien moeten meer mensen deze heerlijke plaat nog ontdekken. Meer airplay op Q en 538 helpt zeker. Ook fijn dat Rondé 10 plekken stijgt en dat zelfs Enrique Iglesias nog steeds in de lift zit in alweer zijn 10e week! Hopelijk wordt de snelle daling van The Weeknd volgende week weer omgezet in een lichte stijging. En ik zie Pepas nog wel opklimmen naar de #1 positie. Mijn eigen grote favoriet is Shouse. Die plaat is voor mij deze week #1.
Top 40 profiel van Sun & Snow top 50
Sun & Snow top 50  - 
Jammer van The Weeknd
Top 40 profiel van Tom
Tom  - 
De snelle zakkers van Calvin en The Weekend had ik echt niet verwacht. En ook niet dat Shivers nu al zo hoog zou staan.