Top 40

week 1 (5 januari 2019)


Positie
Vorige
Weken
Audio
Video
Piek
Punten
8
6
13
Details Nielson - IJskoud
613
4
313
19
21
4
Details Halsey - Without Me
214
19
58
24
14
24
Details George Ezra - Shotgun
1424
 
1
810
25
27
29
Details 5SOS - Youngblood
2729
8
642


67 Reacties


Log in om te reageren.

RD  - 
Alleen Door Jou kan er morgen nog best wel vanaf de 26e plaats uitvallen, beter.
Dddddddz  - 
Hoe zat dat met die cd's dan? Want niet alle nummers stonden toch op cd's?
Martijn Schipper  - 
@Wesley Tja, de oude methode voorkomt wel mensen die bijvoorbeeld Huts de hele dag op hebben staan. Dan is 1 cd kopen toch vertrouwbaarder want dan weet je dus dat er meer verschillende mensen naar luisteren in plaats van bijvoorbeeld alleen een bepaalde groep, zoals jongeren
Wesley Steenbergen  - 
@Martijn: Bij editie NL dacht ik te horen dat een cd kopen en thuis tig keer draaien vroeger als 1 verkochte single gold en 100x huts streamen via spotify telt als 100 streams voor huts
Stefan de Vries  - 
@Martijn Daar heb je gelijk in, die vibe voelt natuurlijk iedereen anders. @Roy Dat Drama niet in de top40 kwam was al een mysterie, maar met dat feitje erbij over de streaminglijst kan het niet anders dat deze bewust er buiten is gelaten (net zoals kerstnummers), om wat voor reden dan ook. Een hele grote misser wat mij betreft en doet afbreuk aan de geloofwaardigheid.
Erik  - 
Laten we ook blij zijn dat Nederlandstalig terug is in de top 40. Na jaren van heel weinig Nederlandstalige hits en weinig vernieuwing in het genre, staat Nederpop weer helemaal op de kaart.
Roy Spijkerboer  - 
Heel even nog, Drama van Bizzey staat op 10 in de streaminglijst van 2018 en is gewoon niet in de top 40 gekomen. Culo en Huts daarentegen staan op plek 33 en 85, en die brachten het tot plek 8 en 16 in de top 40.
Roy Spijkerboer  - 
Gaan we aankomende vrijdag al afscheid nemen van Imagine?
Roy Spijkerboer  - 
@Martijn, ik snap wat je bedoelt. Het klinkt inderdaad daardoor naar een nederhop nummer. Maar meestal maakt Kris Kross Amsterdam wel dance-muziek.
Martijn Schipper  - 
@Wesley Hoe werkt streaming nu eigenlijk? Gewoon totaal aantal streams?
Martijn Schipper  - 
@Stefan Het is maar hoe je het bekijkt. Ik vind persoonlijk dat de beat en de vibe het toch wel enigszins tot een Nederhop nummer maakt.
Stefan  - 
Sinds wanneer is Hij is van Mij een Nederhop plaat? Kris Kross Amsterdam maakt in mijn beleving dance-muziek alleen zijn er op deze plaat twee artiesten toegevoegd die zich meer in het Nederhop-genre bevinden (Tabitha en Bizzey). Vind die ophef over Neder hiphop altijd zo'n gezeik, get over it. Het is populair en wordt zoals hieronder ook gezegd nog vrij weinig gerepresenteerd in de lijst. Dus deze lijst telt maar 2 platen in dat genre!
Wesley Steenbergen  - 
Zouden ze de streaming misschien anders moeten tellen, eerder zoals verkopen vroeger? 1 persoon die nummer 'hit' tientallen keren luistert het tellen als 1, net zoals bij verkopen vroeger
Martijn Schipper  - 
@Marco Och ja dat is ook zo Stap Voor Stap kreeg DS. Drank & Drugs en 1,2,3 was ik er nog niet bij ;)
Marco Gerritsen  - 
@Martijn De dancesmash is al twee keer voor Lil Kleine & Ronnie Flex geweest (Drank & Drugs en 1,2,3) en zomer vorig jaar nog Kav Verhouzer ft. Sjaak als Dancesmash.
Martijn Schipper  - 
@Nick Zie het, erg interessante keuze. Een Neder hiphop schijf heb ik nog nooit meegemaakt.
Nick de Rooij  - 
@Martijn DS is Kriss Kross Amsterdam - Hij is van Mij. Hoorde het net bij Wietze
Martijn Schipper  - 
Momenteel zijn ongeveer 19/50 nummers in de Spotify top 50 Nederland Nederlandse hiphop. Het lijkt mij dus wel duidelijk dat het wél zo populair is als iedereen zegt. En vrijwel alleen bij de jeugd. Ik snap dat de top 40 niet alleen een voorstelling is van de muzieksmaak van de jeugd, maar ook van andere leeftijdsgroepen. Vandaar dus ook dat deze top 40 maar 3 Nederlandse hiphop nummers bevat. Zéker niet teveel, eerder te weinig. Een realistische schets van de werkelijkheid dus in mijn ogen.
Martijn Schipper  - 
Duurt Te Lang nu 10 weken op 1! Knap! Net zoals Zoutelande. Vraag me wel af of High Hopes of Sweet But Psycho de volgende nummer 1 wordt. Allebei wel leuke nummers, maar liever High Hopes! Say My Name doet het ook goed, Nothing Breaks Like A Heart ook stijgen, net zoals Rewrite The Stars, en ook Close To Me opeens weer in de top 10! Verder goeie binnenkomers deze week vind ik! Wel interessant van Glow, bijna verdacht dat die precies in de eerste week van Q binnenkomt. Speechless op 35, is niet eens meer zeldzaam eigenlijk. Verder ook ongelofelijk abnormaal dat Imagine niet stijgt in zijn tweede week, de vorige keer dat dat gebeurde was met Waylons Outlaw In ‘Em. Wat een stijger ook van Kris Kross en co! Verder tof dat Bad Liar, Louboutin, Without Me, Polaroid, Shallow, High On Life, Diamond Heart (had wel meer gemogen), Youngblood (!) en Als Het Avond Is stijgen en dat Alleen Door Jou gigantisch daalt. Ook tof dat Into The Future nog een weekje blijft staan
Martijn Schipper  - 
Ik vond dat Q het vandaag helemaal niet slecht deed voor de eerste keer! Leuke presentator vind ik, die wel een paar kleine dingen anders deed dan dat ze bij 538 deden, maar das niet zo erg. Wel een beetje vreemd dat ze Grip tot AS verkiezen hahaha DS en AS! Is dat ooit bij een ander nummer gebeurd? Weet iemand trouwens de DS? Volgens mij wordt die nog op 538 bekend gemaakt, maar kan het nergens vinden
Gaatze Wijma  - 
Beste Ivar, Klagen vind ik groot woord. Het moet wel kloppen. En het klopt voor geen meter dat er ZOVEEL naar nederlandse hiphop wordt geluisterd. Dat wordt opgekocht. Dat is ook al op tv geweest. Het is net zo onbetrouwbaar als downloads. Dus cijfers van alleen streamingsdiensten als spotify zijn een wassen neus!! En beste Marco Gerritsen. Het is echt niet waar dat jongeren/ kinderen alleen maar naar Nederlandse hiphop luisteren. Ik ken er ZAT die er niets aan vinden. Maar blijf vooral spotify geloven.
Nick de Rooij  - 
@Menno & Top40fan, klopt Ivo zegt continu hetzelfde. Wat ik nog wel mis op Q zijn de overzichten en na vijven terugblik op binnenomers en wie AS is enzo. Ook er iets minder power en snelheid in de lijst. Maar goed weer even wennen. Komt wel goed
top40fan  - 
@menno heslinga helemaal mee eens vindt die ivo helemaal niks dit is een stuk beter
Menno Heslinga  - 
Top 40 op QMusic is met Domien wel heel erg prettig luisteren. DJ met passie voor muziek en hits.
Marco Gerritsen  - 
We Found Love van Rihanna & Calvin Harris laatste keer dat dat gebeurde. Maar zal in 2019 heel vaak voorkomen, als de Dancesmash ten minste nog bestaat ;-)
Nick de Rooij  - 
Seeb & Bastille AS. Wanneer is het voorgekomen dat een DS ook AS werd?
Wim Gerritsen  - 
Domien Verschuuren: eindelijk weer eens een disc-jockey met passie voor de lijst der lijsten! Dat was al té lang geleden.
Frank Zweers  - 
Tijd voor een hoppende hitlijst ; oh wacht Spotify
Ivar Sip  - 
Heerlijk om te zien dat NL Hiphop nog steeds een geschilpunt is. Sinds wanneer doen we dit nou al, 2015? Het is nou eenmaal een weerspiegeling (al dan niet een goede) van waar Nederland naar luistert. Accepteer in godsnaam een keer dat er wellicht 10% van deze lijst uit NL Hiphop bestaat (wat ik al weinig vind) en stop met klagen, tijden veranderen.
Nick de Rooij  - 
@Marco zullen ze wel doorschuiven naar 15:50
Marco Gerritsen  - 
nou op 538 iig geen Dancesmash op het gebruikelijke tijdstip wel live de #40 uit de eigen lijst.... tja. Nu een uurtje Top40 op Qmusic luisteren.
Marco Gerritsen  - 
Erik snijdt gewoon een goed punt aan, jongeren en kids luisteren die muziek nou eenmaal en dat zie je terug in Spotify. Kijk en luister eens om je heen ipv alleen te willen horen wat je zelf wilt horen.
Nick de Rooij  - 
@Ray, denk t wel (weet niet 100%)
Ray Willems  - 
alarmschijf nog steeds bekendmaking dezelfde tijd bij Q ??
Nick de Rooij  - 
Vind het een beetje vreemd om aan het begin de lijst de nummer 1 van vorige week te draaien. Verder heeft 538 bijna precies dezelfde begintune gehouden (als van de Top 40) alleen dan veranderd in 538 Top 50.
Frank Zweers  - 
Erik denkt dat de Top 40 bovenal hits bevat voor groep 7 en 8 kinderen. Tja
Gaatze Wijma  - 
Beste Erik, Dat kan wel zo zijn. Maar er zijn ook genoeg jongeren die het niets vinden. Ik ken genoeg in mijn kenniskring die er niets van moeten hebben. Bovendien is het niet ALLEEN een jongerenlijst. Dus om de lijst met jouw klas vergelijken is geen goede weerspiegeling
Erik  - 
Ben zelf leerkracht groep 7/8 en juist de nummers die niet of laag staan in de top 40 zijn het meest populair (NL's rap) in de klas. De top 40 is meer een liedjeslijst geworden dan een overzicht met de meest populaire hits. Billboard schreef deze week niet voor niks dat rap de nieuwe pop aan het worden is en dat je deze invloed terugziet in de nominaties van de Grammy's waar een Post Malone in de categorie pop genomineerd wordt.
Frank Zweers  - 
Niet dus.
Frank Zweers  - 
Maar he ik verzin die spelregels moet je bij de Stichting zijn ;
Frank Zweers  - 
In de Mega Top 50 precies hetzelfde effect. Louboutin van 12 naar 14 Huts eruit. Zoals ik telkens verkondig plussen en minnen.
Marco Gerritsen  - 
Ik vraag me af hoe airplay dan wel werkt volgens jou ?
Frank Zweers  - 
Marco Dat is een simpele weergave zo wordt airplay niet verwerkt. Vorige week stond Louboutin op 19 . winst geboekt op 2 fronten Huts was al op de terugweg de remix-versie heeft in de top 40 geen invloed gehad.
Nick de Rooij  - 
Glow toch nog binnen mooi. En zoals voorspeld Speechless & Grip
Nick de Rooij  - 
Heb toch het idee dat er toch wat anders is aan de lijst dan anders ,(wss door overstap naar Q) of gwn nog de kerst tracks
Nick de Rooij  - 
Omdat er veel nummers 2 plekjes stijgen of 1
Sander Hindriks  - 
hele mooie lijst maar waarom Imagine nog steeds op 38 ?
Roy Spijkerboer  - 
Inderdaad @Nick, veel nummers stijgen 2 plekken. Verder mooi dat Close To Me en Rewrite The Stars de top 10 inkomen, dat Bad Liar lekker doorstijgt. Had eigenlijk verwacht dat Diamond Heart harder zou stijgen, maar ik denk dat dat nog wel goed komt. Zachtjes Zingen nog weer gestegen. Snap niet dat Imagine blijft staan, dat gebeurt volgens mij ook bijna nooit, dat een nieuw nummer in de top 40 blijft staan. Verder 3 mooie binnenkomers waaronder Speechless mijn favoriet.
Oscar van Oorschot  - 
Jammer, geen Evers op Q vanmiddag 🤣
Marco Gerritsen  - 
Dat Imagine blijft staan is prima. Kwam al makkelijk binnen en is zeker niet populairder dan vorige week
Sander Timmerman  - 
Vreemde dingen toch weer in de lijst, hoe kan Huts uit de lijst vallen als het minder scorende Louboutin op 16 staat? En dan Taki Taki weg terwijl Into The Future maar gewoon blijft staan. Happy Now kan makkelijk 10 tot 15 plekken hoger en Rewrite The Stars is voor mijn gevoel nooit een top 10-hit
Marco Gerritsen  - 
De NLHop willekeur blijft bestaan inderdaad. Maar dat Huts en Taki Taki verdwijnen zou kunnen komen door "luisteraars-stemmen" die deze tracks laag beoordelen (lager dan Louboutin) Happy Now zal stijgen met een A-rotatie bij 538, Kygo komt met zn laatste hits steeds stroever op gang.
Frank Zweers  - 
Glow van Gavin Jamrs (gisteren zelfs in de dag top 4) van Gavin James heeft dezelfde startplek als Glow van wijlen Rick James (naamgenoot)
Sander Timmerman  - 
Dat Happy Now volgende week hoort te gaan stijgen neemt niet weg dat hij nu al hoger hoort. Is dat luisteraars-stemmen iets nieuws?
Frank Zweers  - 
Gelukkig Nieuwjaar chartfreaks. Linealen weer binnen handbereik? Huts scoort alleen nog maar op streams en de rek is eruit . Louboutin scoort op streams maar heeft ook meer airplay. Hoe meer je scoort in de breedte hoe hoger in de lijst . Dat zijn de spelregels.
RD  - 
Youngblood stijgt gewoon weer even rusting door he, besef. 3 mooie binnenkomers, mogen alle 3 wel wat hoger maar laten we blij wezen dat ze dr uberhaupt zijn. Leuk dat Chef Special nog even blijft voor het nieuwe jaar en dat die zeikplaat van Ariana Grande (Imagine) niet verder stijgt. Zoals Marco al zei, kwam iets te makkelijk binnen. Gelukkig zakken Calvin Harris, Rita Ora, Dean Lewis, Famke Louise, Dynoro, Alan Walker, Lucas & Steve, Clean Bandit, Silk City & Jonas Blue. Werken allemaal op m'n zenuwen.
Marco Gerritsen  - 
Louboutin scoort helemaal niet meer airplay haha, en al helemaal niet structureel genoeg om het verschil tussen plek 16 en plek buiten de Top40 goed te maken (plus het verschil in streams) de lineaal verwacht ik dit jaar minder nodig te hebben gelukkig al is dit wel iets vreemd.
Frank Zweers  - 
In ieder geval meer draaibeurten dan Huts. Louboutin scoort meer in de breedte
Nick de Rooij  - 
@Frank & Mark, ik hoor Louboutin vaak op 538 (niet alleen s'avonds) dus staat gewoon op de playlist. Heeft dus wel degelijk airplay
Menno Heslinga  - 
Fijn dat Suzan en Freek weer 2 plaatsjes winnen.
Sander Timmerman  - 
Louboutin draait inderdaad een paar keer mee in de avond op 538 maar dat stelt niets voor. Druppel op een gloeiende plaat. Ik verwacht niet de liniaal dit jaar minder nodig te hebben
Nick de Rooij  - 
Ben Rise, Youngblood, Shotgun, Natural en Promises al lang zat!
Nick de Rooij  - 
@Sander, wordt ook overdag gedraaid
Nick de Rooij  - 
Vind de 538 Top 50 maar een beetje een rare lijst
Sander Timmerman  - 
Hoe dan ook niet heel vaak. Staat niet vast op de playlist
Frank Zweers  - 
Sander kijkt wellicht alleen naar 538 airplay maar Slam doet ook nog mee.
Marco Gerritsen  - 
Heel letterlijk genomen is Louboutin 6 keer gedraaid op de radio en Huts 2 keer. Nou als dat tegenwoordig het verschil is tussen 16 Top40 en geen Top40 (en het verschil in streams goed maakt :^) )