Coverafbeelding Kayak - Seagull
  • Statistieken
  •   5 weken
  •   33 piekpositie
  •   27 punten
  •   1981

Artiestinformatie

Land   Nederland

Kayak is een symfonische-rockgroep. De band werd in 1972 opgericht door Ton Scherpenzeel (toetsen), Pim Koopman (drums), Max Werner (zang), Jean Michel Marion (basgitaar) en Johan Slager (gitaar). De band kwam voort uit de scholierenband van Scherpenzeel en Koopman: High Tide Formation. In datzelfde jaar werd Marion vervangen door Cees van Leeuwen.

Met hun eerste twee albums (See See The Sun en Kayak II) behaalde de band enkele kleine nationale successen.

Na de opnamen van The Last Encore (1976) verlieten Koopman en Veldkamp de band. Koopman scoorde vanaf 1978 een aantal grote successen met zijn band Diesel. Daarnaast was hij producent van het duo Maywood. Vervangers in Kayak waren drummer Charles-Louis Schouten en bassist Theo de Jong. De grootste hit tot dan toe werd behaald met de gelijknamige single van het album Starlight Dancer. Werner gaf, na de opname van dit album, aan de microfoon definitief in te willen ruilen voor de drumstokjes. Scherpenzeel wil Werner als groepslid niet kwijt en biedt hem de plaats achter de drumkit aan, ten koste van Charles-Louis Schouten. Edward Reekers, die al jaren fan van de groep was, werd de nieuwe zanger, na door een aantal vrienden aangespoord te zijn om vooral een democassette op te sturen. Peter Scherpenzeel (de broer van Ton en voorheen roadie van de band) wordt de nieuwe bassist en meteen werden ook twee achtergrondzangeressen aangenomen: Irene Linders (popjournaliste en partner van Ton Scherpenzeel) en Katherine Lapthorn (partner van Peter Scherpenzeel). Dat dit een goede beslissing was, bleek uit het enorme succes dat de band had met het album Phantom Of The Night en dan vooral met de single Ruthless Queen, die een zesde plaats haalde in de Nederlandse Top 40, al zijn Werner en Slager het aanvankelijk niet eens met het feit dat er achtergrondzangeressen aan de band worden toegevoegd.In 1980 leverde de band de muziek bij de film Spetters van Paul Verhoeven (o.a. d.m.v. de single met de soundtrack van de film, waarvan het nummer Lost Blue Of Chartres later verscheen op het album Periscope Life).In 1981 werd de rock-opera Merlin opgenomen die een zijde van het gelijknamige album inneemt. Hoewel dit album als een van de beste van de band bekendstaat, behaalde het nauwelijks commercieel succes. Merlin grijpt wat terug op de symfonische rock die de groep begin jaren 70 maakte, maar dit muziekgenre is begin jaren 80 een stuk minder populair.
Eind 1981/begin 1982 valt het doek voor Kayak.


Na een korte reünie voor het televisieprogramma Classic Albums in 1997 kreeg de band een echte, nieuwe impuls in 1999 toen de band door De Kast werd gevraagd als gastband met hen op te treden. In 2000 kwam het album Close To The Fire uit, dat een voltooiing was van reeds in 1995 gestarte opnamen. Daarna kwamen nog diverse albums, die uit door een klein publiek gekocht werden.
De band is nog steeds actief, maar het grote succes ligt inmiddels in een ver verleden.Songtekst

Water and sand
And horizon beyond my view
Alone I stand
Hearing silence - it's calling you
There's a reason to be here and cry
I know the ocean will understand why
I'm feeling the way I do

Tasting the salt
And the wind cries her name again
Sharp and so cold
Makes me feel I have lost a friend
There is a reason that I'll never know
I couldn't follow where you had to go
And I can't comprehend

The wind blows away my fears
The ocean will drown all my tears
Cause I've got to survive
Though I need your loving here

Seagull,
Take my love wherever you may fly
Seagull,
Carry all my feelings for her
To a place somewhere in the sky.

Songinformatie

ArtiestKayak
 A-kant
Titel Seagull
Lengte 4:10
Componist(en) T. Scherpenzeel, I. Linders
Producer(s) Gerrit Jan Leenders, Kayak
Engineer(s) Neil Kernon, Jan Schuurman
 B-kant
Titel The Sword In The Stone (Excerpt From "Merlin")
Lengte 3:35
Componist(en) T. Scherpenzeel, I. Linders
Producer(s) Gerrit Jan Leenders, Kayak
Engineer(s) Neil Kernon, Jan Schuurman
 
Platenlabel Vertigo
Catalogusnr 6017 163
Album Merlin


Positieverloop