Artiestafbeelding Graham Nash

Graham Nash

Land Verenigd Koninkrijk

Geboortedatum 02-02-1942 (80 jaar)

Officiële websitehttps://www.grahamnash.com/

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  14 weken in Top 40
  •  293 punten
  •  #2410 aller tijden
  •  2 Top 40-hits

Biografie

Graham Nash begon als zanger van de popgroep The Hollies en had daarna succes met Crosby, Stills & Nash en soms (Neil) Young.  Ook maakte hij enkele soloplaten.
 
Hij begon zijn muzikale carrière in 1955 als duo met zijn schoolvriend Allan Clarke. In het begin van de jaren zestig richtten Clarke en hij met Tony Hicks de skifflegroep The Hollies op. Ze stonden bekend om hun driestemmige harmonie en eenvoudige popliedjes, sterk beïnvloed door de muziek van Buddy Holly en The Everly Brothers. In 1967 stapte hij uit The Hollies.
 
Aan het eind van de jaren zestig vormde Graham met David Crosby van The Byrds en Stephen Stills van Buffalo Springfield de supergroep Crosby, Stills & Nash (CSN). Hun debuutalbum, Crosby, Stills & Nash werd een groep succes.
 
Hij verwierf bekendheid met betrekkelijk eenvoudige popliedjes die bij een groot publiek aansloegen. Zo schreef hij voor CSN en CSNY de hits "Marrakesh Express", "Teach Your Children" en "Just A Song Before I Go".
 
In liedjes als "Chicago" (zijn grootste solohit in de Top 40) en "Military Madness", waar hij als soloartiest succes mee had, klinken ook zijn maatschappelijke opvattingen door. In de jaren zeventig en tachtig protesteerde hij tegen onder meer de Vietnamoorlog, kernenergie en walvisjacht. Crosby en Nash vormen sinds de jaren zeventig een duo. In 2011 deden zij mee aan de protestbeweging Occupy Wall Street. Zij hebben als achtergrondzangers met diverse artiesten gewerkt, onder wie James Taylor, Jackson Browne, Art Garfunkel, Carole King, Joni Mitchell, Phil Collins, Bonnie Raitt, David Gilmour, John Mayer en Jason Mraz.
 
Graham is tevens een fervent fotograaf en verzamelaar van foto's.


Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie
Audio
Piek
Punten
JaarSocial media


Twitter

Facebook