Artiestafbeelding Crosby, Stills, Nash & Young

Crosby, Stills, Nash & Young

Land Verenigde Staten

Officiële websitehttps://www.csny.com/

  • Statistieken
  •  2Alarmschijf
  •  29 weken in Top 40
  •  520 punten
  •  #1438 aller tijden
  •  5 Top 40-hits

Biografie

Crosby, Stills & Nash (CSN) was een Amerikaans-Britse supergroep die folkrockmuziek speelde en grote invloed gehad hebben op de popmuziek. De leden waren David Crosby, Stephen Stills en Graham Nash, en wanneer zij werden geflankeerd door Neil Young werd de groep Crosby, Stills, Nash & Young (CSNY) genoemd.
 
De band ontstond aan het einde van de jaren zestig, net na de flower-power tijd en stond bekend om de complexe zangharmonieën van de leden, hun moeizame, gecompliceerde, onderlinge verstandhoudingen en hun politiek activisme. Voor velen golden zij als de verpersoonlijking van de hippiecultuur. Bekende nummers zijn Teach your children, Ohio en Our house.
 
Hun eerste succes behaalden ze in 1969 met het album Crosby, Stills & Nash, gevolgd door een tournee. Op dit album stond de sing;e Marrakesh express dat een bescheiden positie haalde in de Top 40 met een 36e plaats als hoogste notering. Later dat jaar kregen ze als CSNY hun vuurdoop op het festival in Woodstock en brachten ze als viertal het album Déjà vu uit. Dat album wordt gezien als een meesterstuk met daarop ook de hitsingles Our house en Teach your children.
 
In 1970 viel de groep voor de 1e keer uiteen na drank- en drugsproblemen en gingen de leden alle vier hun eigen weg met wisselend succes.
Deze scheiding duurde vier jaar; toen begonnen ze aan een succesvolle tournee door de VS en Engeland. Na die tour eisten onderlinge problemen opnieuw hun tol en gingen de musici verder als duo's of solo, waarna ze later weer als trio of kwartet bijeenkwamen. Dit proces herhaalde zich een aantal malen, met een laatste gezamenlijk optreden van CSNY in 2013 en van CSN in 2015. In 2016 deelde Graham Nash in interviews mee dat het doek voor de groep definitief gevallen was.
 
Ondanks hun wispelturige carrière hebben ze veel artiesten beinvloed.
 
 

Social media


Twitter